Rutte spreekt zich uit over wil van God

Nieuws
Rutte. Beeld ANP ANP

DEN HAAG. Ook premier Rutte zegt nu dat predikanten hun gemeenteleden moeten oproepen hun kinderen te laten inenten tegen mazelen. Maar: „Liberale politici bemoeien zich toch niet met het privéleven van mensen?”

Uit zichzelf begon hij er niet over. Maar nu journalist Sven Kockelmann in het wekelijkse gesprek van de NOS met de minister-president er vrijdagavond nadrukkelijk naar vroeg (inleiding: „U gaat toch altijd op vakantie naar Putten?”), koos premier Rutte, opvallend genoeg, zijn vertrekpunt niet bij de vrijheid van godsdienst en geweten, maar stelde hij zich vierkant achter de oproep van oud-minister Borst (D66) en senator Dupuis (VVD). Die riepen vrijdagochtend in het Algemeen Dagblad predikanten in de gereformeerde gezindte op hun gemeenteleden aan te sporen hun kinderen wel degelijk te laten vaccineren tegen mazelen.

Ja, met die oproep was Rutte het „zéér eens”, zei hij vrijdagavond. Want: „Het is een verschrikkelijke ziekte. Het was gisteren op tv nog te zien hoe zo’n kind erbij zit, dat de mazelen heeft en dat ernstig, zeer ernstig ziek is.”

En laat Nederland niet denken dat hij makkelijk praat, als was hij een volstrekte buitenstaander. „Ik ben zelf ook gelovig. En vanuit die opvatting zou je ook de stelling kunnen aanhangen dat God ook de vaccinaties heeft gemaakt. God heeft nooit bedoeld, daar ben ik absoluut van overtuigd, dat kinderen zó lijden, als er ook vaccinaties bestaan.”

Ruttes uitspraken riepen vervolgens op Twitter allerlei reacties op. Zoals: „Liberale politici bemoeien zich toch niet met het privéleven van mensen?” En: „Uiterst kwalijk dat hij in de functie van MP verkondigt wat Gods wil zou zijn.”

Eerder vrijdag reageerde RMU-directeur Schalk, in het radioprogramma Stand.nl op een heel andere wijze dan Rutte op de oproep van Borst en Dupuis. „Gemeenteleden hiertoe oproepen is niet de primaire taak van predikanten. Die moeten in de eerste plaats het Evangelie verkondigen.”

Maar dát waren veel luisteraars niet met hem eens. Van de 1690 reacties steunde vrijdagavond driekwart de stelling: „Predikanten moeten zo snel mogelijk oproepen tot vaccinatie.”