Rosenthal neemt afstand van OIC-oproep

Foto ANP

DEN HAAG (ANP) – Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) neemt afstand van een oproep van de Organisatie van Islamitische Conferentie (OIC) aan de Nederlandse regering om de ‘haatcampagne’ van PVV-leider Geert Wilders te stoppen.

„De Nederlandse regering neemt onverkort afstand van de oproep om een politicus de mond te snoeren. Nederland kent de vrijheid van meningsuiting en heeft die zeer hoog in het vaandel”, aldus Rosenthal woensdag in een reactie op de OIC. Deze organisatie beschuldigde dinsdag een aantal Nederlandse politici ervan islamofobie te steunen.

De PVV-leider is tevreden met de reactie van de VVD-bewindsman. „Complimenten aan Nederlandse regering die vandaag meteen stevig afstand neemt van OIC-oproep mij de mond te snoeren”, twitterde Wilders woensdag.

De minister wees er nog „ter voorkoming van misverstanden” op dat de PVV geen onderdeel is van de regering. „De regering heeft zoals bekend een andere visie op de islam dan de PVV. De regering beschouwt de islam als een religie. Er bestaat in Nederland vrijheid van godsdienst”, stelde Rosenthal.