Roemer trapt af en merkt dat het menens is

Roemer. Foto ANP ANP

DEN HAAG (ANP) – Met de officiële start van de SP-campagne 3,5 week voor de Tweede Kamerverkiezingen komt de ‘hete fase’ van de verkiezingsstrijd steeds dichterbij. Vanaf zaterdag mengt ook premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte zich in de strijd om de kiezersgunst. Volgende week zondag is de eerste grote confrontatie tijdens een RTL-debat met Rutte, Roemer, Geert Wilders (PVV) en Diederik Samsom (PvdA).

Dat de strijd feller wordt, heeft ook Roemer aan den lijve ondervonden, na zijn opmerking dat de SP een eventuele Europese boete voor het overschrijden van begrotingsregels niet zal betalen. Roemer lag meteen onder vuur van vrijwel alle partijen.

Het bracht de SP-leider zondag bij de campagnestart, waarvoor 2500 SP’ers naar Arnhem waren gekomen, tot de constatering dat het moddergooien is begonnen en anderen hem op Amerikaanse wijze proberen zwart te maken. De kritiek kwam volgens hem vooral van partijen die zelf jarenlang de macht in handen hadden. „Een toontje lager en een beetje zelfreflectie was beter op z’n plaats geweest.”

Roemer gelooft er niets van dat Nederland een boete zal krijgen als het begrotingstekort volgend jaar hoger uitvalt dan de afgesproken 3 procent. Volgens hem zitten 13 van de 17 eurolanden boven het toegestane percentage. „Wie gaat er dan wie de maat nemen?”, vroeg Roemer zich af.

Links verbond

Roemer riep zondag op tot een verbond met linkse partijen, sociale partners en maatschappelijke organisaties. Volgens hem vragen de kiezers daar om. De SP-leider vindt dat het afgelopen moet zijn met „bangmakerij en cynisme”. Nederland is volgens hem de afgelopen jaren in een enorme crisis gestort door „foute politieke keuzes en door falende bestuurders”.

Roemer sprak in Arnhem van historische verkiezingen voor zijn partij. De SP staat in een aantal peilingen bovenaan. Zondag stond de SP in de peiling van Maurice de Hond op 36 zetels, de VVD volgt met 32. „Voor het eerst in onze geschiedenis kunnen wij zo groot worden, dat we een leidende rol kunnen spelen bij de vorming van een regering.”

Ook GroenLinks kende dit weekeinde de officiële aftrap. Lijsttrekker Jolande Sap bepleitte dat Nederland weer gidsland moet worden wat betreft duurzaamheid en milieu. Dit weekeinde lieten politici van verscheidene partijen zich eveneens zien op muziekfestival Lowlands.