RIVM noemt aanpak griep enige juiste

Actueel

„De commotie over de Mexicaanse griep is niet nodig geweest. Het verloop van deze griep was echter niet te voorspellen. De manier waarop we de griep hebben aangepakt, is de enige juiste.”

Dat zei prof. dr. R. Coutinho, directeur van het Centrum infectieziektebestrijding van het RIVM, donderdag tijdens een debatavond in de Rode Hoed te Amsterdam. Hij maakte de balans op van de griep die vanuit Mexico in april 2009 in de Verenigde Staten opdook. Nog diezelfde maand werd de eerste besmetting in Nederland vastgesteld. „Er dreigde een pandemie, omdat er aanwijzingen waren dat het virus agressief zou worden”, aldus Coutinho.

Er waren in Nederland meer dan 2000 ziekenhuisopnames, waaronder 200 op intensive­care-afdelingen. Ongeveer 55 mensen overleden aan de griep.

Tijdens het debat werd Cou­tinho stevig aan de tand gevoeld over de 34 miljoen ingekochte vaccins: 2 vaccinaties voor iedere Nederlander. „Die zijn niet nodig gebleken. Een flinke schade­post. We konden echter niet anders dan rekening houden met ernstige risico’s. Dat doen we ook met onze dijken”, aldus Coutinho.

De discussie over de lobby met de farmaceutische industrie ontspoorde volledig. Zo zou er in Frankrijk een rode en een groene lijst zijn opgedoken. De rode lijst bevat alle nadelen van vaccinatie en de groene alle voordelen.

Dat de rode lijst in Nederland verdonkeremaand zou zijn, verwees Cou­tinho naar het rijk der fabelen. Als iemand die bezit, moet hij die maar op internet zetten, was zijn commentaar. Wel erkende hij dat er banden zijn met de farmaceutische industrie. „We moeten daar voldoende tegenwicht aan bieden, al zitten daar wel de echte deskundigen”, zei hij.