„Rente op spaargeld blijft voorlopig positief”

beeld ANP ANP

EINDHOVEN. De doorsnee Nederlandse spaarder hoeft vooralsnog niet te vrezen dat hij voor zijn spaargeld moet gaan betalen in plaats van dat hij rente ontvangt.

Zowel de drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank als Knab en Nationale Nederlanden achten negatieve spaarrentes op korte termijn niet reëel, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl donderdag na een consultatieronde langs deze banken.

Vorige week werd bekend dat de Duitse Skatbank een negatieve spaarrente heeft ingevoerd van -0,25 procent voor saldo’s boven de 500.000 euro. Diverse media berichtten daarna volgens Bulthuis dat negatieve spaarrentes de norm zouden worden.

Dat is volgens haar niet het geval. Hoewel voor grote spaarsaldi van bijvoorbeeld beleggers en investeerders een negatieve rente ook in Nederland niet ondenkbaar is, hoeft de gewone spaarder (goed voor gemiddeld 30.000 euro spaargeld) daarvoor voorlopig niet bang te zijn.

Een woordvoerder van Rabobank stelt de kans dat de Nederlandse particuliere spaartarieven negatief worden „verwaarloosbaar” te achten. ABN voegt daaraan toe dat spaargeld voor de bank van belang is voor de financiering van kredietverlening, zoals hypotheken en leningen, waardoor ze niet verwacht dat banken klanten over spaargeld geld zullen vragen. Al durft Knab negatieve spaarrentes ook weer niet geheel uit te sluiten. „Een paar jaar geleden zou ook niemand geloven dat je bij veel banken nu nog maar één procent rente krijgt. In theorie is alles mogelijk.”