Register voor leraren van start

RIJSWIJK (ANP) – Leraren kunnen hun vaardigheden laten vastleggen in het nieuwe lerarenregister dat donderdag van start is gegaan. Op www.registerleraar.nl kunnen docenten bijvoorbeeld laten zien welke opleidingen en cursussen ze hebben gevolgd.

Het register is een initiatief van de Onderwijscoöperatie die hiermee onder andere de kwaliteit van het onderwijs in kaart wil brengen en die kwaliteit wil verbeteren. In de coöperatie werken diverse onderwijsorganisaties samen. Deelname aan het register is op basis van vrijwilligheid voor de leraren uit onder meer het primair, voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. De lijst is openbaar en voor iedereen in te zien.

Docenten kunnen zich op www.registerleraar.nl inschrijven.

In Den Haag is de vrijwilligheid van inschrijving iets minder ’vrijwillig’. Wethouder Ingrid van Engelshoven van Onderwijs en de Haagse schoolbesturen hebben afgesproken dat beginnende docenten zich aanmelden voor het nieuwe lerarenregister. Den Haag zegt de eerste stad te zijn waarin een afspraak bestaat over het aanmelden van (beginnende) docenten en ziet het vooral als een middel om docenten te stimuleren.

„Ik hoop dat docenten het vooral als een positief iets zien”, zegt Mark Willems (34). Hij is docent Nederlands en rekenen aan het Diamant College in Den Haag en schreef zich donderdag in bij het register. „Het is toch een uitdaging om te laten zien dat je cursussen en bijscholing volgt. Je toont je bekwaamheid.”

Zijn collega’s reageren wisselend op het initiatief. „Ik begrijp dat sommigen bezwaren hebben en het als een controlemiddel zien. Maar er gebeurt zoveel in het onderwijs en er klinkt vaak kritiek. Dit is een kans om aan iedereen te laten zien dat onderwijzers professionals zijn.”