PvdA spreekt zich moed in

Ledenraad PvdA in Utrecht. Foto ANP ANP

UTRECHT (ANP) – De PvdA probeerde zaterdag op een druk bezochte ledenraad in Utrecht de blik weer op de toekomst te richten. Scheidend partijleider Job Cohen kreeg tijdens zijn speeches meermalen een staande ovatie.

De komende weken zullen in het teken staan van een strijd om zijn opvolging, waarvoor zich inmiddels vier fractieleden hebben gemeld. Na Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk meldde ook oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak zich zaterdag. Ze is de eerste vrouwelijke kandidaat.

De ledenraad was door partijvoorzitter Hans Spekman bijeengeroepen na het aftreden van Job Cohen maandag. Die zei in een korte speech dat hij een overtuigd sociaal-democraat en lid van de PvdA is en dat ook altijd zal blijven. Hij ontving van de ledenraad meermalen een staande ovatie.

Aan het einde van de bijeenkomst zei Cohen, die opstapte omdat hij zelf vond dat hij onvoldoende effectief was als oppositieleider, dat het goed is dat de PvdA nu de rijen weer sluit. Zijn tijdelijke opvolger Jeroen Dijsselbloem was bijzonder kritisch over medefractiegenoten die zich anoniem hadden geuit naar media over de gesprekken in de fractie. Een kritische e-mail van Frans Timmermans lekte vorige week ook uit.

Dijsselbloem zei dat hij over die toestanden een „ongelooflijk klotegevoel” had. Hij zei zich te schamen en bood de ledenraad zijn excuses aan voor het anonieme gedrag van sommige fractiegenoten. Timmermans, met wiens e-mail de crisis in de PvdA anderhalve week geleden begon, meldde zaterdag overigens dat hij zich niet zal kandideren, ook al zou hij „niets liever” doen. Reden is juist het uitlekken van zijn mail.

Wie zich zaterdag wel kandideerde was Nebahat Albayrak. Ze is ervan overtuigd dat het met de PvdA onder haar leiding beter zal gaan dan de afgelopen anderhalf jaar onder Job Cohen. Als ze fractieleider wordt, wil ze graag nauw samenwerken met haar concurrenten, die ze prees om hun „wilde frisheid (Van Dam), „energie en ongeduld” (Samsom) en „intellect” (Plasterk). Maar die hebben alledrie niet „de daadkracht en binding” die zij zelf wel heeft, aldus Albayrak.

PvdA-fractieleden kunnen zich nog tot dinsdag kandideren. Daarna kiezen de partijleden half maart een nieuwe politiek leider die door de fractie zal worden benoemd tot fractievoorzitter.