Psalmboek.nl succes op scholen en thuis

Psalmboek.nl in de klas. Foto RD, Henk Visscher Henk Visscher

EDE – De site psalmboek.nl, met berijmde psalmen en de melodieën, is een succes – zowel op scholen als thuis.

Dat blijkt uit de laatste bezoekcijfers van de site. Per maand komen er 30.000 bezoekers op de site af.

Op de site zijn alle psalmen uit de berijming van 1773 en de enige gezangen te vinden met tekst. Met één klik op de knop is ook de orgelbegeleiding in te schakelen.

„Op een gemiddelde maandag trekt de site ruim 1500 bezoekers”, zegt initiatiefnemer Machiel Karels uit Ede.

Er zijn scholen die schoolbrede afspraken over het gebruik van psalmboek.nl in de klassen en lessen hebben gemaakt. Vooral in klaslokalen met digitale schoolborden werken leerklachten ermee.

Behalve op school wordt psalmboek.nl veel in gezinnen gebruikt. Uit een kleine enquête van Karels blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers de site in de thuis­situatie gebruikt, bijvoorbeeld om de schoolpsalm te oefenen.

Karels heeft de site, die tot nu toe alleen de berijming van 1773 weergaf sinds maandag uitgebreid met de berijming van Petrus Datheen. „Dat heb ik gedaan op verzoek van diverse scholen en de Petrus Datheenstichting.”

De Rijssense organist Dick Sanderman heeft voor alle psalmen een vlotte ritmische versie van de melodieën ingespeeld. „Er was al een ritmische melodie beschikbaar, maar er was behoefte aan een vlotte variant. Sanderman heeft hiervoor een eigen zetting gebruikt”, zegt Karels.

Van alle psalmen is ook de muzieknotatie toegevoegd. Eveneens na verzoeken van gebruikers van de site. „In de klas kunnen leerlingen met een instrument nu eenvoudig meespelen met de gezongen psalmen. De muzieknotatie is gemaakt door Erik Haase uit Kampen. Hij is organist en werkt in het onderwijs.”

Karels is een samenwerking aangegaan met uitgeverij Jongbloed om de site ook voor de langere termijn te kunnen doorontwikkelen en hem voor de gebruikers gratis te houden. „Jongbloed vindt psalmboek.nl heel goed aansluiten bij de missie van het bedrijf.”

www.psalmboek.nl