Psalmboek- en bijbelstudieapps verschenen voor iPhone en iPad

APELDOORN – Op de iPhone en iPad van Apple is sinds woensdag een gratis app beschikbaar met daarop de berijmde Psalmen in de versie van 1773.

De app is een initiatief van Marinus den Breejen uit Oud-Beijerland. Den Breejen werkt voor een groot informaticabedrijf en heeft zitting in het platform Mediawijzer. De ontwikkeling van de Psalmboek-app heeft hij echter in eigen beheer verzorgd. „Het is gewoon handig om de berijmde Psalmen op het scherm van je telefoon te kunnen zien.”

Den Breejen kwam op het idee voor de app nadat hij zelf een paar keer misgreep toen hij een psalmboek nodig had. „Het komt wel eens voor dat je geen Bijbel of psalmboek in je tas hebt gedaan als je bijvoorbeeld naar Bijbelstudie gaat. Dan biedt deze app uitkomst.”

De it-deskundige maakte vorig jaar ook een app van de Bijbel in de Statenvertaling met kanttekeningen. Deze app moest echter na enkele weken uit de iTunes-store worden gehaald vanwege rechtenproblemen. Den Breejen is hierover nu in gesprek met de Gereformeerde Bijbelstichting.

Bij de Psalmboek-app zijn er geen problemen met rechten te verwachten, aldus Den Breejen. Hij heeft toestemming van de website www.psalmboek.nl om gegevens te gebruiken. „Het unieke is bovendien dat de app ook offline beschikbaar is. Daarnaast is het mogelijk om de melodie van de psalmen te laten afspelen.”

De app van Den Breejen is niet de eerste psalmboektoepassing voor de iPhone. Er bestaat al een betaalde app. Daarnaast is er een app voor Windows-phones. Deze is gemaakt door Wim Bokkers, in samenwerking met psalmboek.nl.

De lancering van de Psalmboek-app valt bijna samen met de komst maandag van een nieuwe app van de Statenvertaling met kanttekeningen, gemaakt door Cross Link Services in Dordrecht. De app Bijbel+kant is vooralsnog alleen beschikbaar op de iPad, maar andere toepassingen volgen binnenkort.

De app is gebaseerd op technologie die bij Cross Link Services is ontwikkeld voor verschillende apps. De tekst is afkomstig van Importantia Publishing. Deze uitgever is ook verantwoordelijk voor de Online Bijbel-CD-rom.

De iPad-app is woensdag en donderdag nog gratis te downloaden, daarna wordt een vergoeding gevraagd. Meer informatie en ondersteuning voor de app is te vinden op de website van Cross Link Services.