Patchwork voor de muur

Muren met de handgeschilderde, neorenaissancistische dessins van ontwerpbureau Muurbloem zijn te vinden in bedrijfsruimtes en woonhuizen. In villa én Vinex wijken. Ook kleinere vlakken zoals een ornament op de schoorsteen zijn bespreekbaar. Foto: een woonhuis in Haarlem. Foto’s Ontwerpbureau Muurbloem een woonhuis in Haarlem. Foto’s Ontwerpbureau Muurbloem
15

Minder alledaags dan de levensgrote interieurstickers die tegenwoordig bij elke willekeurige bouwmarkt te koop zijn, is het zeker. Een patchwork van verschillende dessins - meest kleurig, soms sober. Voor een bijzondere, handgedecoreerde muur is bureau Muurbloem het juiste adres. Te duur? Over een maand is er behang met vergelijkbare patronen te koop.

Felturkoois is de muur in het atelier aan de Draaiweg in Utrecht. Erop reusachtige oranje bloemen, wat lichtbruingetinte bladeren, blauwe bloemvormige schaduwen en stelen van zilverwitte stippen. De bloemen zijn aangebracht met enorme stempels - puur handwerk. Muurbloem, dat sinds 2000 muren voorziet van originele patronen, tekende voor het ontwerp. Dessins van het bureau prijken tegenwoordig ook op zeeppompjes, tasjes en andere accessoires.

De rijkgedecoreerde wand in het eigen pand zal voor menige ruimte teveel van het goede zijn. Maar ontwerpster Gonnette Smits maakt ook rustiger varianten: met kleinere dessins of zachtere kleuren. Het bedrijf karakteriseert de eigen stijl als neorenaissancistisch. Dessins zijn er met florale, klassieke en moderne patronen; al is de scheidslijn tussen de drie niet altijd even duidelijk. De eerste bestaat vooral uit allerhande bloemen, de tweede is geïnspireerd op tijdloze figuren als de Franse lelie, bij de derde vormen cirkels de hoofdmoot.

Reconstructie
Ontwerpbureau Muurbloem -in totaal zes mensen- is geboeid door de vraag waarom de mens al eeuwenlang zichzelf en zijn omgeving wil decoreren, zeggen general manager Bart van de Kerkhof en manager sales en export Victor van Baal. „Het heeft te maken met een stukje rijkdom”, aldus de eerste. „Decoratie is altijd al een uiting van voorspoed geweest.”

De meeste Muurbloemmuren zijn qua techniek een combinatie van stempelen, sjabloneren en schilderen uit de vrije hand. De prijs varieert ruwweg van 75 euro tot 375 euro per vierkante meter en is onder meer afhankelijk van het aantal onderlagen en kleuren. Een replica van eerder gemaakte dessins is goedkoper dan een eigen ontwerp. Jaarlijks decoreert het Utrechtse ontwerpbureau gemiddeld zeventig projecten. Zo ontwierp het de muren voor meerdere hotels. Twee jaar terug maakte Muurbloem een reconstructie van het behang in het woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein in Amsterdam.

Behang
Muurbloemmuren zijn ook te vinden in woonhuizen. In villa- én in Vinex-wijken. Voor oppervlakten vanaf 10 vierkante meter, ongeveer een dag werk, rukt Muurbloem uit. Ook kleinere vlakken zoals een element achter de eettafel en een ornament op de schoorsteen zijn bespreekbaar, maar niet altijd realiseerbaar, aldus de twee heren. Allereerst kan de prijs een struikelblok vormen: hoe geringer de opdracht, hoe duurder de klus - verhoudingsgewijs. En bovendien, ook Muurbloem heeft randvoorwaarden. Van Baal: „Als we maar één vierkante meter mogen beschilderen, kunnen we dan nog doen wat we graag willen: een eyecatcher zijn in het interieur? Dat is de vraag.”

Half april lanceert het bedrijf een nieuwe website, de Muurbloembehangsite. Met de behanglijn die dan de wijde wereld ingaat, zal een Muurbloemmuur minder kostbaar en dus makkelijker bereikbaar worden voor een breder publiek. Of, zoals ze zelf zeggen, met het behang „staan we onze eigen evolutie toe.”

Hoe gaat het behang eruitzien? „Denk aan beelden. Bijvoorbeeld een grote bloem die drie keer op een muur staat. We hebben in elk geval gezocht naar iets wat niet zomaar bij de Praxis is te krijgen.”

Trendsettend
Van een ingewikkeld patchwork, zoals Muurbloem maakte in het Art & Woonhotel Rotterdam, spat de originaliteit. Maar is de oranje-turkooizen bloemenzee op de muur van het atelier, afgezien van zijn enorme grootte- zo speciaal? Liggen vergelijkbare prints -weliswaar in het klein- ook niet in de behangschappen van de bouwmarkt? „De muur hier is al twee jaar oud”, zegt Van de Kerkhof. En bloempatronen als deze zíjn simpelweg niet nieuw, aldus Van Baal. „Het zijn cycli, het zijn trends.”

Een meeloopcultuur kent Muurbloem echter geenszins, aldus beide mannen. „Wij kiezen onze eigen weg. Toen Muurbloem in 2000 begon, was de trend nihilistisch. Modern, strak, wit. Geen rijke behangen.” Bovendien onderscheidt het Utrechtse atelier zich door oude vormen te combineren met moderne kleuren. „Daarin zijn we trendsettend geweest. „Een klassiek patroon in lichtblauw was in de jaren dertig ondenkbaar.”

Meer informatie www.muurbloem.eu.


Geen Muurbloem, wel origineel

Zit een Muurbloemmuur er voorlopig niet in? Of heeft het Utrechtse ontwerpbureau niet de gewenste stijl? Niet getreurd: een wand kan op talloze andere manieren van een persoonlijk tintje worden voorzien.

- Maak zelf een patchwork van pagina’s uit behangboeken. Kies de behangsoorten op kleur of op thema (romantisch, klassieke patronen) en plak ze met behangplaksel in het gewenste patroon op de muur.
- Laat behang maken van een eigen (vakantie)foto. Zie bijvoorbeeld www.fotomuur.com.
- Beplak een muur met krantenpapier. Smeer de wand daarvoor in met behangplaksel, druk de vellen erop en laat drogen. Schilder er eventueel later met een roller dunne laag latex over, zodat het behang een streperige, witte waas krijgt.
- Laat een stripfiguur, dier of ander figuur schilderen op de muur van een kinderkamer. Een zeezicht of een Toscaans landschap in de woonkamer. Zie bijvoorbeeld www.hartedief.com en www.muurbeschildering.com.
- Maak een paneel van zachtboard en beplak dat met behang naar keuze. Of bespan een frame van vurenhouten latten met stevige stof. Zo’n wanddecoratie is makkelijk te vervangen als de aardigheid eraf is.