Voorpagina 31 januari 2000

Meeste Nederlanders hebben geen bezwaar

„Rooms-katholieke
koningin mag”

Van onze binnenlandredactie
HILVERSUM – Een koningin van rooms-katholieken huize stuit bij een overgrote meerderheid van Nederlanders niet op bezwaren. Een enquête onder 500 Nederlanders in opdracht van het televisieprogramma Kruispunt (KRO/RKK) wijst dat uit. Van hen zegt 91 procent geen bezwaar te hebben tegen een rooms-katholieke koningin.

Het tv-programma liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van berichten over een mogelijk huwelijk van de hervormde prins Willem-Alexander en de rooms-katholieke Maxima Zorreguieta. Uitgesplitst naar kerkgenootschap blijkt dat van de rooms-katholieken 96 procent, van de hervormden 83 procent en van de gereformeerden 85 procent geen bezwaar heeft tegen een rooms-katholieke koningin.

De cijfers staan in schrille tegenstelling tot die van een enquête drie jaar geleden onder lezers van het Reformatorisch Dagblad. Van hen had 88 procent bezwaar tegen een rooms-katholieke koningin. Maar 8 procent had geen bezwaar.

Uit de Kruispunt-enquête blijkt verder dat 81 procent meent dat de geloofsovertuiging geen rol moet spelen bij de uitoefening van het koningschap, 17 procent zegt dit wel van belang te vinden. Protestanten hechten daar meer waarde aan dan rooms-katholieken, die over deze kwestie hetzelfde denken als de gemiddelde Nederlander. Van de hervormden vindt 40 procent en van de gereformeerden 51 procent dat geloofsovertuiging een belangrijke rol moet spelen.

Huwelijksvoltrekking
Als Maxima rooms-katholiek blijft, zou de kerkelijke huwelijksvoltrekking een oecumenisch karakter moeten krijgen, vindt 56 procent van de ondervraagden. Een protestantse dienst is voor 5 procent een optie, 4 procent is voorstander van een rooms-katholieke. Vooral protestanten (69 procent van de hervormden en 82 procent van de gereformeerden) hechten aan een oecumenisch karakter van de dienst. Bij de rooms-katholieken was dit 55 procent. Twee jaar geleden ontstonden moeilijkheden tijdens de oecumenische viering van het huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek. De deelname van protestantse leden van het Koninklijk Huis aan de eucharistie stuitte op bezwaren bij de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Het laat de meeste Nederlanders onverschillig of de eventuele kinderen van prins Willem-Alexander en Maxima in de protestantse of in de rooms-katholieke traditie worden opgevoed. Van de ondervraagden zegt 19 procent voorstander te zijn van een gemengde opvoeding (oecumenisch), 12 procent verkiest de protestantse traditie en 6 procent de rooms-katholieke. Bijna de helft in de peiling zegt het niet te weten of geen mening te hebben over deze kwestie.