Binnenland

Kabinet stuurt wetsvoorstel naar RvS

„Homohuwelijk komt
in andere landen ook”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De mogelijkheid tot het homohuwelijk zal in de ons omringende landen vast ook tot stand gebracht worden, gelooft vice-premier Jorritsma. „Nederland loopt wat dit soort ethische kwesties betreft veelal voorop en is met een bepaalde vernieuwing soms de eerste van de wereld. Maar vaak worden we spoedig daarna door andere landen gevolgd”.

Jorritsma zei dit gisteren na afloop van de ministerraad waarin het kabinet besloot het wetsvoorstel over het homohuwelijk naar de Raad van State te sturen. Als alles loopt zoals het kabinet zich voorstelt, kunnen homo's en lesbiennes rond het jaar 2000 voor de wet trouwen.

Het huidige systeem van geregistreerd partnerschap voor mensen van gelijk geslacht blijft de komende vijf jaar bestaan, omdat het volgens het kabinet in een behoefte lijkt te voorzien. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan straks bestaande geregistreerde partnerschappen omzetten in een huwelijk.

Het geregistreerde partnerschap, dat onder het eerste kabinet-Kok is ingevoerd, geeft homo's en lesbiennes overigens al bijna dezelfde rechten als wanneer zij gehuwd zouden zijn. „Voor een deel van de homo's heeft het huwelijk echter een grote symbolische en emotionele toegevoegde waarde”, aldus Jorritsma.

Openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes betekent niet dat hun positie volstrekt gelijk is aan die van getrouwde hetero's. Getrouwde heteroseksuelen zijn automatisch wettelijk ouder van het kind dat binnen hun huwelijk wordt geboren. Voor homo's geldt dat niet. Een kind kan volgens de wet nooit twee vaders of twee moeders hebben. Wel kan een van de twee vaders of moeders het kind van de ander adopteren.

Buitenland
Het kabinet verwacht dat het homohuwelijk vooralsnog weinig kans maakt op erkenning in het buitenland. Nederland loopt hiermee internationaal voorop, al is ook in andere Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, discussie gaande over openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen.

Vorig jaar april sprak de Tweede Kamer zich voor de tweede keer onder paars I voor het homohuwelijk uit. Daarna maakten PvdA, VVD en D66 een afspraak in het regeerakkoord.