Binnenland

Kabinet stuurt wetsvoorstel naar Raad van State

Homoparen kunnen
straks kind adopteren

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Homoparen kunnen binnenkort in Nederland een kind adopteren. Adoptie van een buitenlands kind door twee homo's is echter niet mogelijk. De nieuwe ouders hoeven niet gehuwd te zijn. Ook is het geen noodzakelijke voorwaarde dat hun samenleven geregistreerd staat.

Dat staat in een wetsvoorstel dat het kabinet gisteren voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. De aspirant-adoptiefouders van gelijk geslacht moeten overigens aan dezelfde voorwaarden voldoen als partners van verschillend geslacht. Het stel dat wil adopteren moet minimaal drie jaar samenwonen en al één jaar samen voor het kind hebben gezorgd.

Niet verbaasd
Het wetsvoorstel dat adoptie door homoparen regelt, is een uitvloeisel van het regeerakkoord, waarin dit voornemen was opgenomen. RPF-kamerlid Rouvoet is dan ook niet verbaasd over het besluit van het kabinet, maar betreurt het lanceren van dit wetsvoorstel wel. „De paarse fracties hebben er onlangs bij het kabinet op aangedrongen dat het nog voor de Kerst met concrete voorstellen zou komen. Uit alles merk je dat er een sterke pressie, een geweldig drijven achter dit soort thema's zit. Daarbij is het mijn vaste overtuiging dat niet het belang van de kinderen, maar dat van de homoparen vooropstaat. Dat de desbetreffende paren hun relatie hebben laten registreren, is toch wel het minste dat je zou mogen eisen, maar zelfs dat doet het kabinet niet”.

Rouvoets voornaamste bezwaar tegen het wetsvoorstel is dat de Bijbel homoseksuele relaties veroordeelt. Daarbij komt dat de RPF'er bang is dat Nederland zich door deze kwestie internationaal zal isoleren.

„Dat homoparen geen kinderen uit het buitenland mogen adopteren, doet daar weinig aan af. Alleen al het feit dat adoptie door homo's in ons land op zich mogelijk is, zal ons in landen zoals India een slechte naam bezorgen. Bovendien vraag ik me af wat er gebeurt als straks ook de mogelijkheid van een homohuwelijk wordt geschapen. Kan het kabinet zijn verzet tegen adoptie van buitenlandse kinderen door homo's dan nog volhouden? Ik vrees dat het dan geen been meer heeft om op te staan”.

Toetsen
In het wetsvoorstel wordt tevens geregeld dat voor alle adopties binnenkort geldt dat een rechter moet toetsen of het kind daadwerkelijk beter af is bij zijn nieuwe ouders en „niets meer te verwachten heeft van zijn oorspronkelijke ouders”.

Volgens premier Kok levert deze toetsing geen zware belasting op voor de rechterlijke macht. „Het gaat per jaar slechts om zestig tot honderd kinderen”, lichtte Kok na de ministerraad toe. Het zogeheten Haags Adoptieverdrag maakt adoptie van een buitenlands kind door één ouder al mogelijk. Dit verdrag geldt vanaf 1 oktober.