Binnenland26 juni 2001

Mulder: We hebben met z'n allen zitten slapen

Werkgroep biedt steun
aan trouwambtenaren

Van onze binnenlandredactie
AMERSFOORT – De Werkgroep AWGB neemt het op voor ambtenaren van de burgerlijke stand met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk. Ze wil activiteiten bundelen en een eventuele gang naar de Commissie Gelijke Behandeling coördineren.

Dat heeft de werkgroep vanochtend bekendgemaakt. De Werkgroep AWGB werd begin jaren negentig ingesteld naar aanleiding van de invoering van de Algemene wet gelijke behandeling. De verwachting was toen dat deze wet besturen en individuele personen in moeilijkheden zou brengen. De oprichters wilden onder andere bij het voeren van processen ondersteuning geven.

Volgens de werkgroep heeft de affaire Leeuwarden scherp aan het licht gebracht dat gemeenten „niet echt van plan zijn een regeling te treffen die aan de bezwaren van ambtenaren van de burgerlijke stand tegemoetkomt.” Dat vindt de werkgroep „niet in overeenstemming met de bestaande wetgeving en de uitspraken van de staatssecretaris van Justitie.”

De werkgroep overweegt de Commissie Gelijke Behandeling te verzoeken een zelfstandig onderzoek in te stellen. „Wij hebben voldoende materiaal om aan te tonen dat gewetensbezwaarde ambtenaren stelselmatig dreigen te worden gediscrimineerd”, zegt secretaris drs. J. Mulder van de werkgroep.

Hij baseert zich daarbij op het dossier dat de Amersfoortse advocaat mr. P. J. den Boef over deze kwestie heeft aangelegd. Dat dossier is aan de werkgroep ter beschikking gesteld. Den Boef maakt zelf ook deel uit van de werkgroep. Hij vindt dat het belang van de zaak ermee gediend is wanneer hij zijn persoonlijk initiatief verbreedt.

Uitsluiten
„Het gaat ons niet alleen om wat er in Leeuwarden is gebeurd”, tekent woordvoerder Mulder aan. „Leeuwarden wil een zittende ambtenaar van de burgerlijke stand buitensluiten. Zo ver willen andere gemeenten gelukkig niet gaan. Maar veel gemeenten hebben al wel aangegeven dat ze bij vacatures geen ambtenaren zullen benoemen die gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk hebben. Ik noem dat een sterfhuisconstructie. Als dat doorgaat, zal een categorie mensen straks niet meer in trouwzalen zijn te vinden. Het gaat hier om een belang dat veel verder reikt dan een arbeidsrechtelijk conflict in Leeuwarden. Daarom zullen we politieke initiatieven om de rechtbescherming van gewetensbezwaarden uit te breiden, zeker ondersteunen.”

Dat veel gemeenten geen ambtenaren met gewetensbezwaren meer willen benoemen, blijkt uit informatie van de homo-organisatie COC. Die heeft een groot aantal gemeentebesturen onder druk gezet. „Die actie is al maanden aan de gang. We hebben met z'n allen zitten slapen”, moet Mulder van het hart.

Samenwerking
De werkgroep, die onder voorzitterschap staat van Erdee-directeur ing. J. Koetsier, beraadt zich nog over verdere samenwerking. Volgens Mulder wordt gedacht aan het betrekken van politieke partijen bij het initiatief. Ook met RMU en GMV zal mogelijk worden samengewerkt. RMU-directeur P. Schalk was gisteren bij de eerste bijeenkomst aanwezig.

De RMU kondigde eerder aan alle gemeenten te zullen aanschrijven over de positie van gewetensbezwaren. Die brief is inmiddels uitgegaan. Ook gaf de RMU aan wellicht een verzoek aan de Commissie Gelijke Behandeling te richten om zelfstandig een onderzoek in te stellen. „Als de werkgroep een dergelijk verzoek zal indienen, zullen we dat zeker steunen”, aldus Schalk.