Binnenland4 januari 2001

Begraven op zondag
„heel ongebruikelijk”

Van onze binnenlandredactie
VOLENDAM – Een van de overleden slachtoffers van de cafébrand in Volendam zal noodgedwongen op zondag worden begraven. Dat is heel ongebruikelijk, zegt E. Woerlee, die al twaalf jaar het begrafenisfonds van de St. Vincentiuskerk in het rooms-katholieke dorp beheert.

De kerkmeester heeft het in die periode nog nooit meegemaakt dat iemand op zondag werd begraven. In de Vincentiuskerk hebben morgen twee en zaterdag drie uitvaartdiensten plaats. Volgens Woerlee was het wegens tijdgebrek fysiek onmogelijk om op die dagen nog een van de andere slachtoffers van de ramp te begraven. De uitvaart van de 13-jarige Liesbeth Buys is daarom zondag.

Volgens Woerlee moet de parochie zich houden aan de Wet op de lijkbezorging. Die bepaalt dat iemand niet eerder dan 36 uur en niet later dan de vijfde dag na het overlijden ter aarde moet worden besteld.

De tien dodelijke slachtoffers van de brand krijgen allen een individuele begrafenis. De nabestaanden hadden geen behoefte aan een massale begrafenis, waar de gemeente Edam-Volendam volgens Woerlee op had aangedrongen.

Een uitvaart in Volendam begint meestal bij de familie thuis, waar de overledene ligt opgebaard. Vervolgens lopen de nabestaanden in processie naar de kerk. Na de dienst wordt de overledene op de begraafplaats bij de Vincentiuskerk ter aarde besteld.

Behalve in de Vincentiuskerk hebben de komende dagen ook in de Mariakerk uitvaartdiensten plaats: vrijdag twee en zaterdag een. Volgens Woerlee zullen veel Volendammers meer dan één begrafenis bijwonen, omdat ze verscheidene slachtoffers kenden.

Hulp
De begrafenisonderneming Begrafenisfonds in Volendam kan de grote hoeveelheid uitvaarten ineens niet aan. Daarom heeft de onderneming de hulp van collega-ondernemingen in de regio moeten inroepen. „Begrafenisfonds heeft wel drie kisten in voorraad maar geen negen”, vertelt D. Brinkkemper, lector van de St. Vincentiuskerk, die namens de onderneming spreekt. „Ook koelapparatuur en schermen hebben ze moeten lenen.” Begrafenisfonds is de enige onderneming die begrafenissen op het kerkhof naast de Vincentiuskerk regelt.

De slachtoffers van de brand komen allemaal bij elkaar te liggen. Het kerkhof is ruim een jaar geleden uitgebreid. Brinkkemper zegt dat midden in het nieuwe stuk hun graven komen, zodat mensen van alle kanten bloemen kunnen leggen. „Mochten er nog meer mensen overlijden, dan worden ook zij op deze plek begraven.”

Volendam volgt de bijbelse gewoonte om de doden te begraven. Bijna niemand wordt gecremeerd. Wegens ruimtegebrek worden de graven binnen tien tot twintig jaar geruimd. „Maar de graven van deze mensen zijn blijvend”, aldus Brinkkemper.

Bij de graven komt een monument voor de slachtoffers van de cafébrand. Burgemeester F. IJsselmuiden sloot zich gistermorgen bij dit initiatief aan. „De inwoners van dit dorp hebben de gewoonte de graven van hun dierbaren regelmatig te bezoeken.”

Condoleance
Het gemeentebestuur van Edam-Volendam heeft gisteren de inwoners van de gemeente gecondoleerd. „Edam-Volendam zal nooit meer hetzelfde zijn”, zeggen Burgemeester & Wethouders in het gisteren verschenen Nieuwsblad voor de gemeente Edam-Volendam en omstreken (NIVO). Het gemeentebestuur wenst de inwoners „kracht, moed en sterkte toe om samen de gevolgen van deze ramp te kunnen verwerken en een steun te zijn voor onze gemeenschap en onze zo zwaar getroffen jeugd.”

De gemeente heeft gistermiddag vier condoleanceregisters geopend. De registers liggen in het stadskantoor van Volendam, het stadhuis van Edam en in de Maria- en St. Vincentiuskerken, en blijven liggen tot de herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis van de slachtoffers op 12 januari.

Zie ook:
Zeven keer de brandtrap op

„Kleding niet oorzaak van brandwonden”

Bank zamelt geld in voor getroffen families

Brandweer Brabant let op carnavalsversiering

Vragen over overvol caf‚ in Utrecht

Infocentrum Volendam zeker een jaar open

SoW-kerken betuigen meeleven na cafébrand