Binnenland2 januari 2001

IJsselmuiden bekend door onverzettelijkheid

Burgemeester ongewild
in de schijnwerpers

Van onze binnenlandredactie
VOLENDAM – Burgemeester drs. F. J. A. IJsselmuiden van de gemeente Edam-Volendam zette zichzelf in 1999 in de schijnwerpers toen hij, tegen justitie in, streed tegen de uitzetting van het Surinaamse meisje Latoya Rijssen. Na de brand in het Volendamse café Het Hemeltje, waardoor tot nu toe acht mensen omkwamen, zijn de camera's ongewild weer op hem gericht.

Drs. F.J.A. IJsselmuiden
De burgemeester verzette zich in 1999 fel tegen de uitzetting van de toen 14-jarige Latoya. Het meisje woonde sinds 1996 bij haar natuurlijke vader, die haar naar Nederland haalde omdat haar stiefvader haar mishandelde. IJsselmuiden drukte zijn politiemensen op het hart dat hij niet wilde dat het meisje uit het ouderlijk huis werd gehaald. „Een politieoptreden met de bedoeling het meisje en haar vader te scheiden stuit bij mij op grote weerstand”, aldus de nu 61-jarige CDA-burgemeester.

In een brief aan toenmalig staatssecretaris Cohen van Justitie schreef IJsselmuiden niets te begrijpen van het beleid van het ministerie. Een kamermeerderheid riep Cohen daarna ertoe op gebruik te maken van zijn bevoegdheid in bepaalde gevallen om humanitaire redenen af te wijken van het gangbare beleid. Uiteindelijk gaf Cohen Latoya een verblijfsvergunning.

Emoties
IJsselmuiden draagt de ambtsketen van Edam-Volendam sinds december 1995. Daarvoor was hij burgemeester van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, eveneens in Noord-Holland. Daar verzette hij zich bijna 23 jaar tegen de uitbreidingsdrang van Amsterdam, waardoor de omstreden aanleg van de Afrikahaven grote vertraging opliep. Zijn onverzettelijkheid maakte hem niet populair in de buurgemeente.

Burgemeester worden was iets wat IJsselmuiden van jongs af aan wilde. En hij werd het. Met zijn 33 jaar was hij in 1975 een van de jongste burgemeesters van Nederland. Vijf jaar geleden ging hij naar Edam-Volendam. Met een van de schaduwzijden van het ambt maakte de burgervader gisteren kennis. Tijdens de coördinatie van de hulpverlening maakte IJsselmuiden dan ook een geëmotioneerde indruk. Kort nadat de brand in het café aan de havendijk uitbrak, arriveerde hij op de ramplocatie. Bij de commandowagen van de brandweer was hij getuige van het overlijden van een van de slachtoffers.

Gisteravond om tien uur was hij bijna 24 uur in touw. „Ik ben tussendoor anderhalf uur naar huis geweest, maar slapen lukt dan niet.”