Ook Hema weert Joodse producten, Jumbo ontkent boycot

beeld ANP ANP

Ook winkelketen Hema biedt „uit principe” geen producten aan die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen. Dat heeft een woordvoerder van de Hema gezegd tegenover het EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Eerder deze week werd bekend dat Hoogvliet, Aldi en Jumbo producten uit nederzettingen in het betwiste gebied uit de schappen weren.

Aldi kwam daar, nadat ophef ontstond over de kwestie, dinsdag op terug. De supermarktketen heeft geen producten uit de nederzettingen in het assortiment, maar dat zou niets te maken hebben met politiek of religieus beleid.

Jan Gruiters, directeur van IKV Pax Christi, zegt tegen Dit is de Dag dat Aldi is bezweken onder de druk. „Nu schrikken ze terug voor het woord ‘boycot’.

Volgens Gruiters doen ook ondernemingen als Blokker en Unilever mee aan een boycot.

Jumbo

Dit is de Dag meldt dat supermarkt Jumbo „geen actieve boycot” tegen Joodse producten uit de betwiste gebieden voert. Op de website van het radioprogramma is een verklaring van de grootgrutter geplaatst, waarin Jumbo een boycot ontkent.

„Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de Nederlandse wetgeving ten aanzien van het labellen van producten uit de door Israël bezette gebieden gaat worden. Om voorbereid te zijn op mogelijke nieuwe wettelijke maatregelen, hebben we onze leveranciers gevraagd aan te geven welke huismerk producten uit de bezette gebieden komen en welke niet. Uit deze inventarisatie blijkt dat op dit moment - volgens de leveranciers van Jumbo - geen producten uit de bezette gebieden komen. Er is dus geen sprake van een actieve boycot door Jumbo,” zo luidt de verklaring.