NVBR: Politiek wakker geschud na brand Volendam

Foto ANP XTRA

BREDA (ANP) – Tien jaar na de cafébrand in Volendam is er enorm veel veranderd op het gebied van brandveiligheid in de horeca. Het gaat te ver om te zeggen dat een ramp zoals tijdens nieuwjaarsnacht in 2001 nooit meer zal voorkomen, maar de kans is een stuk kleiner. Dat zeggen de branchevereniging van en voor de brandweer en rampenbestrijding in Nederland (NVBR) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

„De politiek is wakker geschud”, zegt Charles Meijer, voorzitter van de vakgroep Veilig Gebruik van de NVBR en werkzaam bij de brandweer Midden- en West-Brabant. „Vóór Volendam was er vanuit de horecaondernemers en zowel de landelijke als de gemeentelijke politiek nauwelijks aandacht voor brandveiligheid.” Na de verschrikkelijke brand in café De Hemel, waarbij veertien - vooral jonge - mensen omkwamen, bleek ineens dat er nauwelijks iets was geregeld of afgesproken op het gebied van brandveiligheid.

„De brandweer voerde eens per jaar een controle uit, vertelde de horecaondernemer wat hij of zij moest aanpassen en dat was het. Niet vreemd dat die aanpak niet bleek te werken”, aldus Meijer. De verantwoordelijkheid ligt inmiddels bij de ondernemers zelf; de brandweer controleert alleen nog steekproefsgewijs. „Vrijwel alle horecazaken hebben alles op orde, dat is een enorm winstpunt in vergelijking met tien jaar geleden”, zegt Meijer. „Uiteraard zijn er altijd eigenaren die de regels aan hun laars lappen, maar die worden aangepakt.”

De afgelopen jaren zijn er een heleboel nieuwe regels en richtlijnen opgesteld. De brand in Volendam ontstond nadat iemand met brandende sterretjes tegen de uitgedroogde kerstversiering aankwam, die vervolgens meteen vlam vatte.

„Versiering moet zo hoog opgehangen worden dat bezoekers er niet bij kunnen. De versiering moet ook van brandvertragend materiaal zijn”, somt een woordvoerder van KHN een aantal maatregelen op die de laatste jaren zijn ingevoerd. Bouwkundig moet ook alles in orde zijn met het gebouw, zoals goede nooduitgangen en er moeten voldoende blusmiddelen aanwezig zijn.

„Ik denk dat iedere horecaondernemer enorm is geschrokken van de brand in Volendam. Het is goed dat de brandveiligheid continu onder de aandacht gebracht wordt”, aldus de woordvoerder van de KHN. Hij wil toch een kanttekening plaatsen bij de huidige regels. „De brandveiligheid wordt nu gecontroleerd door de brandweer, gemeente, arbeidsinspectie en verzekeraars. En die spreken elkaar wel eens tegen.” Het gaat dan niet om grote punten, maar om details. „Ik ken voorbeelden van ondernemers die verschillende adviezen kregen over waar een stang aan een deur moet zitten. Tja, dat kan wel eens frustrerend zijn.”