Nog geen spoor vermiste leerlingen Driestar College

Van Geene. Foto RD, Sjaak Verboom Sjaak Verboom

GOUDA – Directeur Bergacker van het Driestar Collega in Gouda heeft vrijdagmiddag nog geen nieuwe informatie gekregen over de reis van de twee vermiste leerlingen, hun moeder en hun oudere zus. „Voor ons is het afwachten.” De leerlingen zijn waarschijnlijk met het zogenoemde Efraïm Genootschap naar Israël vertrokken. Zij komen uit een gezin uit Woerdense Verlaat dat als vermist is opgegeven.

Directeur Bergacker „Voor ons is het afwachten. Je hoopt natuurlijk niet op de allerergste dingen; het is al erg genoeg als leerlingen onder psychologische druk meegenomen worden door hun moeder.”

De Havo-klas van één van de twee vermiste leerlingen heeft vrijdagmiddag een kaart gestuurd naar het huisadres van het gezin, waar de vader en een oudere broer achtergebleven zijn. „Dat vind ik een heel hartverwarmend gebaar”, aldus Bergacker. „Er komt heel wat over hen heen.”

Donderdag bevestigde Bergacker, voorzitter van het college van bestuur, desgevraagd dat de twee leerlingen sinds deze week niet meer op school zijn verschenen.

De sekte van Heinrich van Geene, het omstreden Efraïm Genootschap, heeft de thuisbasis Heinenoord verlaten en is naar alle waarschijnlijkheid op weg naar Israël, zo schreef dagblad Trouw gisteren.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

De twee jongens van 14 en 15 jaar oud komen uit hetzelfde gezin. „Een van hen zat op de havo, de ander op het vmbo. De eerste kwam vorige week niet meer opdagen, de ander bleef sinds maandag weg”, zegt Bergacker.

Het lesgevend Driestarpersoneel en de klassen van de twee zijn gistermorgen op de hoogte gesteld van hun vermissing. De school heeft inmiddels het Meldpunt Kindermishandeling in kennis gesteld.

Bergacker zegt eerder signalen te hebben gekregen dat de twee mogelijk zouden vertrekken. „Enkele weken geleden is door de ouders een verzoek gedaan of de twee tussentijds langere tijd vrij konden krijgen voor een vakantie naar Israël. Dat verzoek is door de school geweigerd.”

Bergacker acht het mogelijk dat de familie alsnog naar Israël is vertrokken.

Vermoedelijk zijn in totaal zo’n vijftien mensen met leider Van Geene (75) meegegaan. Onder hen bevinden zich drie kinderen. Doordat deze niet op hun scholen verschenen, kwam de kwestie aan het licht.

De sekteleden zijn vermoedelijk naar Zürich in Zwitserland gereden, om daar een vliegtuig te nemen met als bestemming Israël.

De sekte telde ooit 150 aanhangers, maar dat is geslonken naar zo’n 15 personen. Van Geene verloor veel vertrouwen toen een aangekondigde hemelopneming niet waar bleek te zijn. In 2001 kondigde Van Geene aan dat degenen die horen bij „de bruid van Jezus Christus” zullen worden opgenomen. Hij riep daarom op zich aan te sluiten bij het genootschap. Dat Van Geene in 2003 (klik hier en hier) en 2005 (klik hier en hier) met justitie in aanraking kwam, deed zijn reputatie evenmin goed.

In 2008 oordeelde de rechter dat Van Geene 227.000 euro moest betalen aan een voor­malig sektelid. De man had onder druk van de leider zijn huis en bloemenzaak verkocht en de opbrengst aan Van Geene geschonken.


Lees meer over Heinrich van Geene en het Efraïm Genootschap in Digibron. Klik hier voor een lijst zoekresultaten.