Nieuwe voorman zeemansmissie ICMA in Nederland bevestigd

Ds. Kilgour. beeld ICMA ICMA

De Anglicaanse priester Richard Kilgour, wordt vrijdag bevestigd als nieuwe secretaris-generaal van de International Christian Maritime Association (ICMA). Dat gebeurt tijdens een dienst in de protestantse Dorpskerk van Oostvoorne.

De International Christian Maritime Association (ICMA) is een parapluorganisatie van zeemansmissies. Er zijn 28 leden, waaronder de Nederlandse Zeemanscentrale, The Mission to Seafarers (Groot-Brittannië) en het Apostolatus Maris (Vaticaan). Bij de Nederlandse Zeemanscentrale zijn verschillende lokale missionaire organisaties in havensteden aangesloten alsmede de Deputaten Geestelijke Verzorging Varenden van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Remonstrantse Broederschap.

De ICMA ondersteunt en verbindt wereldwijd de zeemansmissies en organisaties die zich inzetten voor zeemanswelzijn. Via haar leden representeert de ICMA 526 zeemanscentra en 927 pastores in 126 landen. „Werkend en wonend in een harde wereld van staal, industrie en geld verdienen, hebben zeevarenden een vrijplaats nodig”, zo meldt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vandaag maandag. „Om stoom af te kunnen blazen. Om bij eenzaamheid of levensvragen een luisterend oor te vinden. De zeemansmissies bieden die vrijplaats en fungeren dikwijls als veiligheidsventiel.”

De ICMA is een ngo met een zetel bij de International Labour Organisation en de International Maritime Organisation (beide onderdeel van de VN). Tijdens de bijeenkomst vrijdag zijn genodigden uit de gehele maritieme wereld aanwezig. Naast de leden van het dagelijks bestuur van de ICMA (uit Montreal, Newark, Londen, Rome, Helsinki, Bremen en Rotterdam) zijn er ook vertegenwoordigers van de zeemanswelzijnsorganisaties uit Nederland en omliggende landen.