Nieuwe oorlog rond Gaza dreigt

Israël in actie bij de Gazastrook. Foto EPA EPA

JERUZALEM – Met de operatie Pillar of Defense heeft Israël frontaal de aanval op de Palestijnse Hamasbeweging ingezet. De operatie begon woensdagmiddag met de liquidatie van de militaire commandant van Hamas, Jabari.

Israël heeft aangekondigd dat dit nog maar het begin is van een omvangrijke operatie om Hamas een gevoelige slag toe te brengen. Hamas heeft op zijn beurt verklaard dat de dood van Jabari een regelrechte oorlogsverklaring is.

De grote vraag is of deze escalatie van het geweld rond de Gazastrook tot een nieuwe oorlog zal leiden. Israël lijkt vastbesloten de machtsbalans in het gebied onmiskenbaar in zijn voordeel te laten terugslaan. Hamas wil op zijn beurt de dood van zijn opperbevelhebber, die onder andere verantwoordelijk was voor de ontvoering van de Israëlische korporaal Gilad Shalit, niet over zijn kant te laten gaan.

Inmiddels heeft Hamas al tientallen raketten op Israël afgeschoten, onder andere richting de Israëlische kernreactor in Dimona. Israël voert intussen aanval na aanval op doelen in de Gazastrook uit, zowel vanuit de lucht als vanaf zee. Te vrezen valt dat dit conflict op zijn minst de komende week nog zal aanhouden. Met fragiele grenzen met Syrië en Egypte en het oplaaidende geweld rond Gaza bevindt Israël zich opnieuw in een zeer gespannen positie.