Nieuwe drukken ”Puinhopen van paars” na moord

De verkoop van het boek ”De puinhopen van acht jaar paars” van Pim Fortuyn heeft door de moord op de schrijver een impuls gekregen.

Sinds 6 mei, de dag van de aanslag, heeft uitgeverij Karakter drie nieuwe drukken laten maken, goed voor 25.000 exemplaren.

De totale oplage van het boek komt daarmee op 125.000 exemplaren in tien drukken, uitzonderlijk hoog voor Nederland. In de dagen voor de moord was de vraag naar de uitgave enigszins afgenomen.

„Ik vind het eigenlijk wel logisch dat de vraag na de tragedie weer is gestegen”, zegt een woordvoerder van de uitgeverij. „Als iemand om zijn politieke ideeën wordt vermoord, wil men weten wat die ideeën zijn.”

Ook naar ”De verweesde samenleving” is sinds de moord meer vraag. Dit uit 1995 stammende werk met onder andere de maatschappijvisie van Fortuyn, werd drie weken voor de moordaanslag in een geactualiseerde vorm opnieuw uitgegeven. Van dit boek zijn inmiddels drie drukken gemaakt, goed voor ongeveer 30.000 exemplaren.

Volgens Karakter is de vraag naar alle boeken van Fortuyn na de aanslag sterk toegenomen. Veel van de titels zijn echter niet meer leverbaar.