Monument voor weggevoerde Joden in Ede onthuld

Herdenken
Illustratie RD, Thijs van Daalen

EDE – Burgemeester C. van der Knaap van Ede heeft woensdag een monument onthuld voor alle in de Tweede Wereldoorlog uit Ede weggevoerde Joden. Rabbijn M. van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland zorgde voor de wijding van het gedenkteken.

Op het monument staan de namen gegraveerd van vijftig mannen en vrouwen die in vernietigingskampen in Auschwitz, Bergen-Belsen en Sobibor zijn omgekomen.

Volgens het Comité Joods Monument zijn er veel meer Joodse Edenaren gedeporteerd, maar hun gegevens waren niet meer te achterhalen.

Onder de omgebrachte Joden was R. Hartog, stichter van kunstzijdefabriek ENKA (tegenwoordig onderdeel van AkzoNobel) en oprichter van cultureel centrum De Reehorst in Ede.

Het gedenkteken is tot stand gekomen op initiatief van het Comité Joods Monument uit Ede. Het monument bestaat uit een stenen plaat die rust op vier zuilen. Daarboven staat de Joodse tekst ”Vergeten is ballingschap; herinneren verlossing” gegraveerd.

Het monument staat aan de Vossenakker, op de Paasberg. Het omliggende park wil gemeente Ede omvormen tot een Herdenkingspark. Aan de overkant van de Vossenakker staat het Mausoleum ter ere van Edese verzetsstrijders.

Volgende week donderdag wordt hier Christiaan Hollebrands bijgezet. Op het gedenkteken staat zijn naam al 66 jaar in steen gegrift, maar hij was elders in Ede begraven.

Hollebrands was wachtmeester bij de marechaussee toen hij in 1943 besloot niet langer dienst te doen onder de bezetter. Hij dook onder en sloot zich aan bij het verzet.

In september 1944 kwam hij om in een treffen met Duitse militairen. Na de oorlog is hij begraven op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede.

Met beperkte militaire eer zullen de resten van Hollebrands om 14.00 uur naar zijn nis in het Mausoleum worden gedragen.

Het Mausoleum werd in 1945 gebouwd met hulp van de Canadese bevrijders. In 1947 heeft prins Bernhard het beeld op het Mausoleum onthuld.

Op de muur staan 44 namen van omgekomen verzetsstrijders vermeld. De meesten zijn er ook daadwerkelijk bijgezet. Voor het laatst gebeurde dat in 1946.