Geboortegolf van lammetjes

beeld ANP

Een honderdtal lammetjes huppelt woensdag in de stallen van de meest bekende schapenhouder van Nederland: Rob Adriaans in Eindhoven. Bij Adriaans heeft de aanstormende lente ook een minder mooie kant: tijdens de lammertijd moet er ook ‘s nachts gewerkt worden.

Personeel en stagiaires helpen hem daarbij een handje. De 400 ooien van het eigen gefokte ras zorgen de komende weken voor de eerste ruim 500 lammetjes. De andere koppels (waaronder heideschapen) lopen nog buiten en werpen rond maart hun jongen.

De eerste ongeveer 500 lammetjes zijn bedoeld voor de slacht tussen Pasen en Pinksteren. De andere lammetjes voor uitbreiding en vervanging van de huidige ooien. De vraag naar lamsvlees is, volgens de zevende-generatie-schapenhouder, enorm. Vrijwel ieder restaurant heeft inmiddels lamsvlees op de menukaart. “Lamsvlees wordt geassocieerd met voorjaar, vrijheid en een goed leven.” Begrazing van natuurgebieden is een andere inkomstenbron van de Brabantse schapenboer.

Video

Gert Janssen