Maak zelf een hart van ijzerdraad

Foto RD

In elke interieurzaak hangen ze: grote en kleine harten gemaakt van allerlei soorten materiaal. En bijna altijd voorzien van een pittig prijskaartje. Johanna Emens-de Groot uit Lisserbroek bedacht een voordelig hart, gemaakt van en versierd met ijzerdraad.

„Samen met een aantal andere vrouwen geef ik leiding aan de meisjesvereniging van onze kerk. Het is iedere keer weer een uitdaging om een knutselidee te bedenken dat makkelijk te maken valt en niet al te veel geld kost.

Dit idee deed ik op een beurs op. Ik zag daar harten met kralen hangen. Die vond ik wat kaal. Ergens anders zag ik iets wat versierd was met krullen van dunner soepel ijzerdraad. Die twee ideeën heb ik gecombineerd. De kralen had ik nog in huis, want ik maak ook wel eens sieraden.

In het maken van het basishart gaat de meeste tijd zitten. Het draad zit op een rol, dus het is al gebogen. Het kost daarom best moeite om het in een mooie vorm te buigen.

Het lijkt me leuk om in de kersttijd een ster van ijzerdraad te maken. Bij een ster moet je natuurlijk twee rechte driehoeken hebben. Dus dat wordt nog even puzzelen.

Zo ben ik altijd wel bezig. Ik vind het leuk om oude gebruiksvoorwerpen een tweede leven te geven. Het tijdschrift ariadne at Home blader ik regelmatig door. Daar zie je dat ook in. Een voet van een oude schemerlamp krijgt bijvoorbeeld een ander kleurtje.

Op rommelmarkten en in kringloopwinkels kijk ik ook altijd naar dingetjes die ik kan gebruiken. Je komt daar soms de leukste voorwerpen tegen, zoals een oude letterbak of een raamhorretje. Met een verfbeurt of een hip stofje maak je daar zo weer wat moois van.