Ludenkapel Doorn heropend na restauratie

Plaatselijk kerknieuws
Interieur van de Ludenkapel. beeld RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt
2

De Ludenkapel in Doorn is na een restauratie heropend. Wethouder Boonzaaijer (Erfgoed en Monumenten) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug verrichtte zaterdag de officiële handeling.

Hij bracht op de gevel een schildje aan met het opschrift ”gemeentelijk monument”. De Ludenkapel is het kerkgebouw van de afdeling Doorn van de vrijzinnige Nederlandse Protestantenbond, maar wordt ook gebruikt voor andere activiteiten. Iedere donderdag is er een samenkomst van het hervormd-gereformeerd comité Doorn. De kapel aan de Berkenweg, sinds 2011 een gemeentelijk monument, werd in 1950 gebouwd als ”houten verenigingsgebouw op stenen voeting”.

De kapel staat er nog steeds. Wel zijn er in de loop der jaren diverse veranderingen aangebracht. In 2012 bleek dat de constructie niet stevig genoeg meer was. Door het gewicht van het torentje dat in 1951 was toegevoegd, waren de zijwanden zo ernstig uiteengeweken dat de kapel zonder ingrijpen binnen korte tijd zou bezwijken. Met behulp van een gemeentelijke subsidie, bijdragen van diverse fondsen en royale schenkingen van particulieren was een ingrijpende restauratie mogelijk. Ook het torentje is hersteld.