Liveblog: Prins Johan Friso in ziekenhuis; situatie onveranderd

Ski-ongeval prins Friso
Koningin Beatrix en prinses Mabel verlaten zaterdagmiddag het academisch ziekenhuis in Innsbruck. Foto EPA EPA
18

LECH – Prins Johan Friso (43), de tweede zoon van koningin Beatrix, is vrijdag tijdens het skiën bedolven onder een lawine. Hij is gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is zorgwekkend. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

23.00 uur: De redactie van het Reformatorisch Dagblad sluit dit liveblog.

22.55 uur: Bezoek familie – Prinses Mabel, prins Constantijn en Mabels zus Nicoline hebben zaterdagavond prins Friso bezocht in het ziekenhuis in Innsbruck. Dat meldt de NOS.

19.00 uur: Prins droeg helm – De NOS meldt dat prins Johan Friso ten tijde van het ongeluk een helm droeg. Dat zou de baas van de plaatselijke VVV tegen de NOS hebben gezegd.


17.25 uur: Opnieuw lawine – Zaterdagmiddag deed zich in de buurt van Lech opnieuw een lawine voor. Een persoon wordt vermist, zo meldde burgemeester Ludwig Muxel.


17.10 uur: Onderzoek – De 42-jarige Oostenrijker met wie prins Johan Friso vrijdag aan het skiën was, zal worden verhoord over het incident. Dat meldden de autoriteiten in Lech tijdens een persconferentie. Het gaat om een standaard onderzoek, dat altijd wordt ingesteld bij dit soort lawineongevallen. De politie wil verder personen ondervragen die in de buurt waren toen de sneeuwmassa van ongeveer 30 meter breed en 40 tot 50 meter lang begon te schuiven.


16.50 uur: Persconferentie in Lech – Burgemeester Ludwig Muxel van Lech en leden van het reddingsteam en de politie hebben de pers te woord gestaan. Er werd vooral gesproken over het gevaar van skiën buiten de piste en over hoe lawines ontstaan. De leider van het reddingsteam vertelde hoe hij prins Johan Friso onder de sneeuw heeft gevonden. De prins lag onder zo’n veertig centimeter sneeuw. Dat is een relatief dunne laag. Het reddingsteam werd na het ongeluk gealarmeerd door skileraren.


15.20 uur: Rutte stelt vakantie uit – Minister-president Rutte heeft zijn vertrek voor een wintersportvakantie uitgesteld. De premier is in afwachting van de ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van prins Friso, liet de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd weten. Rutte zou aanvankelijk zaterdagochtend vertrekken voor zijn wintersportvakantie.


15.05 uur: Beperkt bezoek – Het medische team in Oostenrijk dat prins Johan Friso behandelt, heeft verzocht het aantal bezoekers aan de prins de komende tijd beperkt te houden. Dat staat in de laatste bekendmaking van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Volgens de RVD is er geen verandering opgetreden in de gezondheidssituatie van de prins.


14.55 uur: Koningin en Mabel verlaten ziekenhuis – Koningin Beatrix en prinses Mabel, de vrouw van prins Johan Friso, hebben zaterdagmiddag rond half drie het academisch ziekenhuis in Innsbruck verlaten. Zij zouden terugkeren naar Lech.


14.45 uur: Persconferentie Vorarlberg online meldt dat de burgemeester van Lech zaterdag om 16.00 uur een persconferentie geeft.


14.30 uur: NRC: Geen schedelbasisfractuur NRC Handelsblad houdt vol dat prins Johan Friso geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam heeft. NRC-verslaggeefster Jannetje Koelewijn stelt dat zij de zaken tot drie keer toe heeft gecheckt. Koelewijn was toevallig in het ziekenhuis waar de prins na het ongeluk werd behandeld. Dankzij haar echtgenoot, die zelf neurochirurg is en in het bewuste ziekenhuis een cursus gaf, kwam ze in contact met de behandelende artsen. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC zegt dat de krant rekening heeft gehouden met de privacy. Volgens hem zijn niet alle details gepubliceerd, maar wel de elementen die een ander licht wierpen op de gezondheidstoestand van de prins.


13.33 uur: Lawinegevaar houdt aan – In Lech en omgeving is ook zaterdag sprake van lawinegevaar. Waarschuwingsniveau 3 is van kracht, zo meldden de autoriteiten in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het laagste dreigingsniveau is 1, het hoogste 5. Tijdens het ongeval met prins Friso was sprake van niveau 4 (groot lawinegevaar).


12.46 uur: Aankomst – Deze Oostenrijkse krant heeft foto’s gepubliceerd van de aankomst in Innsbruck. De NOS publiceerde deze korte video.


12.43 uur: Diep bedroefd – Koningin Beatrix en prinses Mabel, de vrouw van prins Friso, zijn tegen half 1 weer aangekomen bij het academisch ziekenhuis in Innsbruck. Zij waren allebei in het zwart gekleed en droegen zonnebrillen. Ze ondersteunden elkaar toen ze de auto uitstapten. Beatrix en Mabel zagen er zwaar getekend uit en keken diep bedroefd. Voor het ziekenhuis stonden meer dan 60 man van de pers om de aankomst te registreren.


12.32 uur: Verklaring media onjuist – De verklaring die zaterdag in diverse Nederlandse media verscheen over de medische toestand van prins Johan Friso zijn „grotendeels incorrect.” Dat heeft een woordvoerder van het academisch ziekenhuis in Innsbruck, waar de prins ligt nadat hij door een lawine was bedolven, zaterdagmiddag gemeld aan het ANP. De NRC meldde zaterdagochtend onder meer dat prins Johan Friso geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam heeft. De zegsman van het ziekenhuis wil verder niet zeggen wat er wel of niet klopt aan de verklaring. Hij wil niet ingaan op de medische toestand van de prins.


12.28 uur: Medeleven – Kroonprins Willem-Alexander heeft kort met de pers gesproken. Volgens de NOS heeft hij zijn dank uitgesproken voor het medeleven in Nederland en Oostenrijk.


12.14 uur: Koninklijke familie naar Innsbruck – Koningin Beatrix en andere leden van de koninklijke familie zijn vanuit Lech op weg gegaan naar Innsbruck, waar prins Friso in het ziekenhuis ligt. Een van de ingangen van het academisch ziekenhuis in Innsbruck is afgezet met linten in afwachting van de aankomst van de familie.


11.49 uur: Foto redding – Een Oostenrijkse krant heeft een foto gepubliceerd van de reddingsactie.


11.32 uur: Hij wist wat hij deed – De helling in het Oostenrijkse Lech was gevaarlijk, maar de prins wist wat hij deed. Dat heeft Michael Manhart, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op een groot deel van de skipistes van Lech, zaterdag tegen het Oostenrijkse persbureau APA gezegd. Manhart zei dat „het volstrekt verkeerd is” om iemand de schuld te geven van het ski-ongeval van prins Friso. „De verantwoordelijkheid om buiten de pistes een helling af te gaan, moet iedereen voor zichzelf nemen”, meent Manhart.


10.56 uur: Koninklijke familie in Lech – Koningin Beatrix en prinses Mabel waren vanochtend niet meer in het universitair medisch centrum van Innsbruck. Ze zijn teruggekeerd naar Lech, meldt het AD. Prinses Maxima is samen met haar dochters Amalia, Alexia en Ariane naar de skischool gegaan.


10.45 uur: Mri-scan – Gistermiddag hebben artsen een ct-scan gemaakt, maar daar zijn geen bijzonderheden te zien, meldt NRC zaterdag. Vandaag wordt een mri-scan gemaakt.


10.08 uur: Geen verandering – Volgens de behandelend artsen van prins Friso is er geen verandering in de situatie. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdagochtend weten.


Hij verkeert nog steeds niet buiten levensgevaar, maar heeft de nacht rustig en stabiel doorgebracht. Hij wordt op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis in Innsbrück behandeld door een team specialisten.


8.23 uur: Geen schedelbasisfractuur – Prins Friso heeft geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam, meldt NRC zaterdag. De reanimatie gisteren duurde vrij lang. Komende dagen wordt prins Friso in slaap gehouden. NRC-verslaggever Jannetje Koelewijn sprak met Claudius Thomé, de behandelend arts.


7.44 uur: 24 uur in slaap gehouden – Prins Johan Friso wordt volgens cardioloog Ruud Koster van de Hartstichting en het Amsterdamse AMC 24 uur in slaap gehouden. Na die 24 uur volgen er spannende momenten, hoewel het ook dan nog wel even kan duren voordat het lichaam reageert. Ontwaakt een patiënt niet, dan wordt er gewacht tot er 72 uur verstreken is. Dan komt het volgende cruciale moment; in het geval van prins Friso is dat dus maandagmiddag, zo staat de lezen in de Volkskrant.


7.27 uur: Prins samen met een hotelmanager – Prins Johan Friso werd tijdens zijn skitocht begeleid door een een hotelmanager, zo meldt de Oostenrijkse krant Kurier op de website. De naam van de metgezel wilde burgemeester Ludwig Muxel niet noemen.


7.15 uur: Geen nieuwe ontwikkelingen – Er komt op dit moment niet veel nieuws vanuit Oostenrijk. Zodra er wel iets te melden valt, zal de redactie digitale media van het RD dit liveblog updaten.


5.28 uur: Lawineongeluk Friso op alle voorpagina’s – Het ski-ongeluk van prins Johan Friso in het Oostenrijkse Lech domineert de voorpagina’s van de landelijke kranten. De Volkskrant opent met ’Toestand Johan Friso kritiek’. De Telegraaf meldt ’Friso vecht voor leven’ en besteedt vier pagina’s aan het vakantiedrama van de tweede zoon van koningin Beatrix. Het Algemeen Dagblad komt met eenzelfde kop. In dagblad Trouw is te lezen dat er onder medici onzekerheid heerst over het lot van de prins. Ook in de sociale media veel aandacht voor het ongeval van de prins. Op Twitter is het ongeluk nummer vier trending topics. Het Nederland Dagblad benadrukt de beperkte publieke rol van de prins tot nu toe. Het Financieele Dagblad opent als enige landelijke krant niet met het nieuws over de prins.


3.31 uur: Prinses Christina 65 jaar – Prinses Christina viert zaterdag haar 65e verjaardag. Ze viert het feest in besloten kring. Er wordt niet publiekelijk stilgestaan bij het bereiken van de mijlpaal. Het is niet bekend of het ski-ongeval van prins Johan Friso van invloed is op de viering. Christina, die op 18 februari 1947 als Marijke ter wereld kwam, is de vierde en jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. Samen met Jorge Guillermo kreeg ze drie kinderen: Bernardo (1977), Nicolas (1979) en Juliana (1981). In 1996 scheidde ze van Guillermo.


Zaterdag 18 februari

23.56 uur: Aankomst Willem-Alexander en Maxima – Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn aangekomen in Lech, meldt NOS-verslaggever Marieke de Vries op Twitter. Ze zijn nog niet onderweg naar het ziekenhuis in Innsbruck.


22.08 uur: Uitleg over lawines – Hoe ontstaan lawines? Welke soorten zijn er? Lees hier meer.


21.57 uur: Oranjeverenigingen – De Oranjeverenigingen in ons land leven mee met de koninklijke familie. „Meer dan dat kunnen we op dit moment niet doen”, zei een woordvoerder van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen vrijdagavond. „We kunnen alleen ons medeleven via de media kenbaar maken.”


21.53 uur: Zuurstoftekort – Zuurstoftekort is het grootste gevaar voor slachtoffers die na een lawine bedolven raken onder een sneeuwberg. Dat zegt fysioloog H. Daanen van het onderzoeksinstituut TNO naar aanleiding van het ski-ongeluk dat prins Friso vrijdag overkwam.


21.38 uur: Carnaval – Carnaval begint dit jaar in Maastricht soberder dan normaal en dat heeft alles te maken met het ski-ongeval van prins Johan Friso in het Oostenrijkse Lech.


21.15 uur: Geschrokken, maar ook sceptisch – Geschrokken zijn ze, maar ook sceptisch. Nederlandse wintersporters in Oostenrijk reageren kritisch op het feit dat prins Johan Friso gisteren buiten de piste ging. „Onverstandig.” Lees hier meer reacties.


20.45 uur: Regeringstoestel geland – Het regeringstoestel KBX is geland in Sankt Gallen, in Zwitserland, meldt de NOS. Innsbruck ligt op zo’n 200 kilometer.


20.00 uur: Nieuwe samenvatting – Prins Johan Friso (43) vecht voor zijn leven in de universiteitskliniek in het Oostenrijkse Innsbruck. De tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus raakte vrijdag iets na het middaguur bedolven onder een lawine toen hij bij Lech aan het skiën was. Zijn toestand is stabiel maar hij verkeert in levensgevaar. Lees hier een samenvatting van het nieuws.


19.48 uur: Honden, heli’s en reddingswerkers staan elke dag klaar. Honden, helikopters en reddingswerkers staan in Oostenrijk elke dag klaar om mensen in nood te redden. Zodra een telefoontje over een lawine binnenkomt bij de alarmcentrale, rukken de reddingsteams uit om slachtoffers te redden. Zo ook toen prins Johan Friso vrijdag nabij Lech onder de sneeuw belandde. Dat vertelde Franz Lindenberg, de voorzitter van de Oostenrijkse bergreddingsdienst. Lees hier verder.


19.41 uur: Kaart van het skigebied – Klik hier voor een kaart van het skigebied in Oostenrijk. Prins Johan Friso bevond zich in het gebied Zuger Tobel, linksboven op de kaart.


19.38 uur: Extra Journaals – De NOS zendt in verband met de toestand van de prins vanavond extra Journaals uit: om 21.25, 22.20 en 23.00 uur.


19.33 uur: Koninklijke familie in Lech, 2009 – RD-fotograaf Henk Visscher en RD-verslaggever koninklijk huis Wim Hulsman maakten in 2009 een digitaal magazine over de koninklijke familie in Lech. Klik hier voor het magazine.


19.00 uur: Regeringstoestel vertrokken – Het regeringstoestel (PH-KBX) is zojuist vertrokken vanaf Schiphol, meldt @112Schiphol op Twitter. Aan boord zijn leden van het koninklijk huis, onder wie prins Willem-Alexander en prins Constantijn en hun gezinnen.


18.45 uur: Samenvatting nieuws ski-ongeval prins Johan Friso – De artsen kunnen pas over enkele dagen een prognose geven over de toestand van prins Johan Friso, die vrijdag omstreeks 12.15 uur in het skigebied bij Lech is bedolven onder een lawine. Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. Oostenrijkse media meldden dat de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus ter plekke is gereanimeerd. Lees hier verder.


18.35 uur: Onderzoek OM – Volgens de politiewoordvoerder in Lech was de prins met slechts één andere persoon onderweg. Over nationaliteit of identiteit van de begeleider wilde bij niets zeggen. Eerder werd er gerept van een grotere groep. Volgens de Oostenrijkse krant Die Presse was de begeleider een Oostenrijkse vriend die zelf niet werd gegrepen door de lawine. Het Openbaar Ministerie onderzoekt ter plaatse de toedracht van het incident. Dat is volgens de woordvoerder een routineprocedure.


18.32 uur: Lawinepieper – Prins Johan Friso had een zogenoemde lawinepieper bij zich, toen hij vrijdag in Lech bedolven raakte onder de sneeuw. Daardoor kon hij relatief snel worden gelokaliseerd. Dit heeft de politiewoordvoerder van het Oostenrijkse skidorp vrijdagavond tegen het ANP gezegd.


18.16 uur: Gezin kroonprins naar Innsbruck – Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en al hun kinderen zijn vrijdagavond richting Innsbruck vertrokken. Ze vliegen met het regeringstoestel.


18.15 uur: Wereldnieuws – Het nieuws dat prins Johan Friso onder een lawine is bedolven, ging vrijdag de hele wereld over. De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft het nieuws onder het kopje ’Breaking News’ op de voorpagina gezet, samen met een foto van de prins. Ook het Chinese staatspersbureau Xinhua maakt kort melding van het ongeluk.


18.09 uur: Eerste en Tweede Kamer – De Eerste Kamer en de Tweede Kamer leven mee met de koninklijke familie en hopen dat de situatie van prins Johan Friso „snel zal verbeteren en dat een voorspoedig herstel in het verschiet ligt.” Dat blijkt uit een verklaring van voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer en Fred de Graaf van de Eerste Kamer.


17.35 uur: Oostenrijkse media – De Oostenrijkse media volgen het ongeval met Johan Friso op de voet. De website oe24.at brengt meer informatie en een aantal (eerdere) foto’s.


17.31 uur: Fotosessie in Lech afgelast – De fotosessie met de koninklijke familie die maandag in Lech zou worden gehouden, is afgelast vanwege het ski-ongeluk van prins Friso, liet de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag weten. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en hun kinderen zouden zoals gebruikelijk poseren voor de pers.


17.30 uur: Oranjes en Lech – De Oranjes en de Oostenrijkse wintersportplaats Lech vormen al lang een twee-eenheid. De koninklijke familie gaat sinds begin jaren ’60 naar het wintersportgebied in de West-Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, waar de circa 1500 inwoners het hoge bezoek altijd enthousiast ontvangen. De warme band met de Oranjes heeft er mede voor gezorgd dat het dorp nu een van de populaire bestemmingen is voor koningen, koninginnen en hoge adel.


17.25 uur: Regeringstoestel staat klaar op Schiphol – De NOS meldt dat op Schiphol het regeringstoestel PH-KBX in gereedheid wordt gebracht, waarschijnlijk voor kroonprins Willem-Alexander.


17.19 uur: Premier Rutte sprak de koningin – Premier Rutte heeft inmiddels gesproken met koningin Beatrix, meldt de NOS. Rutte heeft gezegd dat heel Nederland meeleeft. De koningin is in het ziekenhuis met Mabel. Volgens Rutte „zijn de beste artsen” betrokken bij de behandeling van de prins.


17.10 uur: Verklaring RVD – De RVD meldt dat artsen pas over enkele dagen een prognose kunnen geven van de toestand van de prins. Lees hier de hele verklaring.

17.07 uur: Koningin Noor van Jordanië leeft mee – Koningin Noor van Jordanië (@queennoor) twittert zojuist: My thoughts and prayers are with HM Queen Beatrix and the family of Prince Johan Friso.


17.05 uur: „Lawine waarschijnlijk zelf veroorzaakt” – Prins Johan Friso en zijn groep skiërs hebben de lawine „met grote waarschijnlijkheid” zelf veroorzaakt. Dat heeft de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, vrijdag gezegd tegen de Oostenrijkse publieke omroep ÖRF. Hij repte over een sneeuwbank van 30 meter breed en 50 meter lang die in beweging is gekomen. Muxel sprak de bezorgheid van de bevolking van Lech uit en wenste de prins beterschap.


16.37 uur: Friso stabiel, maar nog in levensgevaar – Prins Johan Friso verkeert nog steeds in levensgevaar, maar zijn toestand is stabiel. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis in Innsbruck, waar Friso wordt behandeld, vrijdag gezegd. Of er familie van de prins bij hem is, wilde de woordvoerster van het Landeskrankenhaus noch bevestigen, noch ontkennen. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in lawineslachtoffers. De burgemeester van Lech zou hebben gezegd dat koningin Beatrix bij haar zoon is.


16.35 uur: Zeer snelle reddingsoperatie Volgens de burgemeester van Lech gebeurde het incident rond 12.15 uur vrijdagmiddag in het gebied Litzen-Zugertobel. De prins lag ongeveer 15 minuten onder de sneeuw bedolven, voor hij werd gered. Volgens de burgemeester was het een „zeer snelle” reddingsoperatie. Volgens plaatselijke media werd de groep (naar verluidt ook een vriend van Friso) getroffen door een lawine van 30 meter breed en 40 meter lang.


16.31 uur: Mabel en kinderen veilig – Mabel en de kinderen zijn niet bij het ongeval betrokken, meldt de NOS.


16.30 uur: Schedelbreuk – Volgens de Oostenrijkse zender OE24 zou de prins een polytrauma en een schedelbreuk hebben.


16.24 uur: Andere reddingsoperatie – De foto’s uit de update van 16.13 uur blijken foto’s van een reddingsoperatie gisteren te zijn. De beelden hebben niets met de zoektocht naar prins Johan Friso te maken.


16.23 uur: Friso verkoos Mabel boven de troon – Lees hier een portret van prins Johan Friso.


16.20 uur: Ziekenhuis hermetisch afgesloten – Het ziekenhuis in Innsbruck waar prins Johan Friso wordt behandeld, is hermetisch afgesloten. Alle publieke toegangen zijn dicht. De door een sneeuwlawine bedolven Johan Friso is per helikopter naar het Landeskrankenhaus van de universiteitskliniek overgebracht. Het is niet bekend is of er familieleden zijn meegevlogen.


16.15 uur: Persconferentie Rutte – Premier Rutte geeft naar verwachting om 16.15 uur een persconferentie.


16.13 uur: Meer foto’s: – Zie.nl toont meer beelden van de zoektocht naar de prins.


16.12 uur: Gewaarschuwd voor lawinegevaar – In Lech was vrijdag een waarschuwing voor lawines van kracht, op het niveau 4 (’groot’) op een schaal van 5. Er is een „dringend” advies gegeven de skipistes niet te verlaten, omdat anders lawines kunnen worden veroorzaakt. De waarschuwing was afgegeven door de deelstaat Tirol, die repte over een „hachelijke” situatie, aldus de Oostenrijkse krant Kurier op haar website.


16.09 uur: Volgens de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, bevond zich onder de slachtoffers geen skileraar of skigids. Dat meldt de Oostenrijkse krant Heute.


16.06 uur: Eerste foto ongeval – Journalist Joost Blokzijl (@jblokzijl) zette een foto van het ongeval op Twitter.


16.04 uur: Persbericht van de RVD – “Namens Hare Majesteit de Koningin deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso vandaag slachtoffer is geworden van een lawine in het skigebied van Lech. Prins Friso is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck in Oostenrijk. Behandelend artsen beschrijven de toestand van de Prins als stabiel maar niet buiten levensgevaar.”


16.02 uur: Prins skiede in groep, anderen ongedeerd – Het lid van het koninklijk huis dat vrijdag werd bedolven onder een lawine, was met drie of vier anderen daar aan het skiën. Die anderen bleven ongedeerd. Dat heeft de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, vrijdag tegen het ANP gezegd. Hij wilde nog niet bevestigen dat het om prins Johan Friso ging. De groep skiede buiten de piste op een flank waar wel geskied mocht worden, aldus Muxel. Volgens de burgemeester is het slachtoffer overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Over zijn gezondheidstoestand wilde Muxel niets zeggen.


16.00 uur: Enorme lawine – De burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, vertelt tegenover de Oostenrijkse ORF dat de lawine 30 meter breed en 40 meter lang zou zijn geweest.


15.56 uur: Twee helikopters ingezet – Volgens APA hebben aan de zoektocht naar de prins behalve de pistereddingdienst ook vrijwilligers van skischolen meegeholpen. Er zijn twee helikopters ingezet.


15.55 uur: Niet meer personen onder de sneeuw – Volgens persbureau APA zijn er in Lech niet meer personen onder de sneeuw bedolven. Of prins Johan Friso alleen of met een groep op de ski’s stond, is niet bekend.


15.53 uur: Buiten de piste? Ongeval lijkt buiten piste te zijn gebeurd. In gebied gold lawinewaarschuwing 4 op schaal van 5. Dat meldt Die Presse.


15.45 uur: Niet buiten levensgevaar – De RVD meldt dat de prins nog niet buiten levensgevaar is. Zijn toestand zou wel stabiel zijn.


15.40 uur: Oostenrijkse media – Op deze website doen Oostenrijkse media verslag van het ongeval.


15.28 uur: Toestand kritiek – Oostenrijkse media, en ook de burgemeester van Lech, melden dat het zou gaan om Johan Friso. De prins zou een kwartier onder de sneeuw hebben gelegen. Zijn toestand is kritiek.


Eerste berichten

Prins Johan Friso is vrijdag tijdens het skiën bedolven onder een lawine. Hij is gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Dat heeft de burgemeester van Lech vrijdag gezegd tegen Oostenrijkse media. De toestand van de prins is kritiek.


De lawine kwam iets na het middaguur naar beneden bij Litzen-Zugertobel. De prins werd snel gevonden. Er zouden niet meer vermisten zijn.


In de afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor groeit het gevaar van lawines.


Premier Rutte is op de hoogte van de berichten. „We hebben daarover contacten met Lech”, zei Rutte vrijdag in een eerste reactie. „Maar het betreft niet de koningin”, voegde hij eraan toe.


Nadat Oostenrijkse media hadden gemeld dat het zou gaan om prins Johan Friso, wilde Rutte alleen nog zeggen dat het in elk geval ook niet de kroonprins is. „Maar ik ga niet meer uitspraken doen voor ik zelf meer weet.”