Liveblog onrust Israël: 12 raketten geschoten tijdens staakt-het-vuren

Operatie Wolkkolom
Inwoners van Gaza vieren de wapenstilstand. Foto EPA EPA
26

JERUZALEM – Met de operatie Wolkkolom heeft Israël de aanval op de Palestijnse Hamasbeweging ingezet. Israël reageert daarmee op de aanhoudende beschietingen vanuit de Gazastrook. Lees in dit liveblog alles over de achtste dag in het conflict tussen Israël en Hamas.


Wapenstilstand tussen Hamas en Israël vanaf 20.00 | Toch beschietingen vanuit Gaza | Aanslag op bus Tel Aviv, 21 gewonden | 146 Palestijnen, 5 Israëli’s gedood


22.30 uur: Redactie sluit liveblog – Dit is de laatste update van vandaag.

21.55 uur: Beschietingen gaan door – Palestijnse militanten hebben na het ingaan van de wapenstilstand woensdag nog 12 raketten op Israël afgeschoten. Ze zijn in open terrein terechtgekomen en hebben geen schade aangericht. Dat heeft de Israëlische politie gemeld. Volgens het Israëlische leger heeft het antiraketsysteem Iron Dome enkele van de raketten neergehaald. Het Israëlische leger zou geen aanvallen meer hebben uitgevoerd.

21.47 uur: Hamas bedankt Iran – Hamasleider Khaled Meshaal heeft woensdag gezegd dat Israël „gefaald heeft zijn doelen te bereiken” en bedankte bovendien Israëls aartsvijand Iran voor de steun aan Hamas. Volgens Meshaal speelde Iran „een rol in het bewapenen van Hamas” tijdens het conflict. Meshaal zei dat Israël heeft moeten toegeven aan de voorwaarden van „het verzet” in de Gazastrook. Israël en Palestijnse militanten in Gaza kwamen woensdag een bestand overeen. Egypte en de Verenigde Staten speelden daarin een bemiddelende rol.

20.58 uur: Komende 24 uur cruciaal – Richard Donk, journalist van de buitenlandredactie, over het staakt-het-vuren: „Het bestand tussen Israël en Hamas is dan eindelijk van kracht. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton moest er zelfs aan te pas komen om de overeenkomst van de grond te krijgen. Dat geeft aan hoe vastbesloten Israël was om Hamas een gevoelige slag toe te brengen. Israël heeft een groot deel van het wapenarsenaal van Hamas vernietigd. Dat is winst. Maar of het niveau van afschrikking voldoende is verhoogd, zal de tijd leren. Doorgaans slaagt Hamas er na dit soort operaties vrij snel in zijn voorraad wapentuig weer aan te vullen. De komende 24 uur zullen cruciaal zijn voor de vraag of het bestand stand houdt. Hamas zal zich vermoedelijk wel aan de afspraken houden. Maar de vraag is of dat ook voor andere Palestijnse terreurgroepen geldt. Als zij doorgaan met raketbeschietingen, kan Israël alsnog het besluit nemen tot een grondoperatie. Volgens Netanyahu is het tijd dat Israëliërs weer tot het normale leven terugkeren. De aanslag op een bus in Tel Aviv woensdagmiddag laat zien dat de dreiging voor hen echter niet alleen vanuit de Gazastrook komt.”

20.38 uur: Timmermans is blij – Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is blij dat Palestijnse militante groepen en Israël woensdag toch een wapenstilstand zijn overeengekomen. „Het is goed nieuws dat er een bestand is aangekondigd”, zo reageerde de minister woensdagavond. Timmermans heeft veel waardering voor de Egyptische bemiddeling die tot het bestand heeft geleid. „Belangrijk is dat het wordt nageleefd. Nederland doet een urgente oproep aan alle partijen om dat te doen”, aldus de bewindsman.

20.31 uur: Vreugde in Gaza – Inwoners van Gaza vieren het staakt-het-vuren met vuurwerk, meldt journalist Jan Eikelboom via Twitter. Volgens een peiling van de Israëlische tv-zender Channel 2 is 70 procent van de Israëlisch tegen de wapenstilstand. Dat meldt The Times of Israel.

20.05 uur: Tekst wapenstilstand – Lees hier de volledige tekst van de overeenkomst tot het staakt-het-vuren.

20.00 uur: Staakt-het-vuren gaat in – De wapenstilstand gaat nu in. Spannend of er nog explosies zullen klinken in en rond de Gazastrook.

19.45 uur: Nog steeds explosies – Het is een kwartier voordat het staakt-het-vuren ingaat. Er klonk nog een explosie in de Gazastrook, aldus journalist Jan Eikelboom via twitter.

19.38 uur: VS sponsoren Iron Dome – Obama kondigde aan meer geld te willen vrijmaken om Iron Dome, het systeem waarmee Israël raketten onderschept, financieel te ondersteunen. Dat meldt The Washington Post.

19.20 uur: Netanyahu over wapenstilstand – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat hij het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand een kans wil geven. Hij wil zo de mogelijkheid bieden dat de situatie zich stabiliseert, stelde hij in een verklaring. Hij zou met de Amerikaanse president Barack Obama over het voorstel hebben gesproken.

19.14 uur: Wapenstilstand officieel – Israël en Hamas zijn een wapenstilstand overeengekomen dat woensdag om 20.00 uur Nederlandse tijd van kracht wordt. Dat maakte de minister van buitenlandse zaken van Egypte Mohammed Kamel Amr samen met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton bekend. In Jeruzalem bevestigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de overeenkomst.

18.44 uur: Voorwaarden wapenstilstand – De precieze voorwaarden voor het wapenstilstand zijn nog niet bekend. Israëlische bronnen hebben wel laten weten dat de blokkade van de Gazastrook door Israël in ieder geval niet wordt opgeheven. Volgens Egyptische bronnen betekent de wapenstilstand echter wel dat de inwoners van de Gazastrook meer bewegingsvrijheid krijgen en dat er een einde komt aan de liquidaties door Israël in de Gazastrook.

18.26 uur: Officiële bekendmaking – De Egyptisch president Morsi en de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken Clinton maken om 19.00 uur de wapenstilstand officieel bekend, zo meldt Times of Israel. Volgens een onderhandelaar van Hamas zou het staakt-het-vuren om 21.00 uur Israëlische tijd (20.00 Nederlandse tijd) in moeten gaan.

18.06 uur: Wapenstilstand – Israël en Hamas in Gazastrook komen een wapenstilstand overeen, zo meldden diverse bronnen aan beide zijden van het conflict. Egypte zal de overeenkomst op korte termijn officieel bekendmaken. Het land speelde een bemiddelende rol. Palestijnse functionarissen kondigden deze week eerder een wapenstilstand aan, maar die werd toen niet door Israël bevestigd.

17.41 uur: Paus bidt voor slachtoffers – Paus Benedictus XVI bidt voor de slachtoffers van het conflict tussen Israël en Hamas. Dat heeft hij woensdag gezegd in zijn wekelijkse openbare audiëntie, meldt het AP. Hij moedigt alle pogingen een wapenstilstand te sluiten aan. „Haat en geweld zijn niet de oplossing voor problemen.”, aldus Benedictus. Hij riep beide partijen in het conflict op om „moedige beslissingen te nemen ten gunste van vrede” en om een einde te maken aan de strijd die „negatieve repercussies heeft in het hele Midden-Oosten.”

17.10 uur: Journalist in vuurlinie – Nederlandse journalisten kwamen vanmiddag in de Gazastrook in de vuurlinie terecht. Zo twitterde Nieuwsuurverslaggever Jan Eikelboom dat er in Gaza zware explosies klonken op nog geen 100 meter van het hotel waar hij met andere journalisten verblijft.

16.50 uur: Samenvatting – Lees hier een samenvatting van het nieuws rond Israël van vandaag.

16.28 uur: Arrestaties – Volgens nog onbevestigde berichten zouden twee mogelijk betrokkenen bij de aanslag in Tel Aviv zijn opgepakt, bericht Times of Israel.

16.23 uur: Ambassade – De ambassade van de Verenigde Staten in Tel Aviv heeft zijn medewerkers geadviseerd thuis te blijven totdat de politie de situatie in de stad veilig heeft verklaard. Dat meldt Times of Israel.

16.15 uur: Body bags – Het Israëlische leger deelt via Twitter een fragment van een uitzending van Al Aqsa TV, de zender van Hamas. Daarin beschrijft de nieuwslezer de bomaanslag in Tel Aviv. „Hopelijk zien we snel zwarte lijkzakken, zo Allah het wil”, zegt hij. „Ik bid tot Allah de verhevene dat we snel lijkzakken zien.”

15.52 uur: Erdogan – Elbert Dijkgraaf (SGP) wil dat de EU afstand neemt van de „bizarre uitlatingen” van de Turkse premier Erdogan over Israël. Dat twittert Diederik van Dijk. Erdogan noemde Israël eerder deze week een „terroristische staat die etnische zuiveringen pleegt onder Palestijnen”.

15.45 uur: Verantwoordelijkheid – Hamas en de Islamitische Jihad eisen samen de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op de bus in Tel Aviv. Dat meldt de Israëlische legerradio, volgens Times of Israel. In een gezamenlijke verklaring zouden beide groeperingen hebben gezegd dat de aanslagpleger drie dagen geleden Israël is binnengegaan. De persoon wordt overigens nog steeds gezocht. De politie kent de identiteit van de man.

15.10 uur: Iraanse steun – Een Iraans persbureau meldt dat het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal Mohammed Ali Jafari, heeft gezegd dat zijn land militanten in Gaza heeft voorzien van kennis om zelf langeafstandsraketten te maken, zonder materiaal van buitenaf. Eerder deze week schoten Palestijnen vanuit Hamas Iraanse Fajr-5 raketten af op Tel Aviv en Jeruzalem. Volgens Jafari heeft Iran Gaza voorzien van technologie om snel en zelfstandig raketten te kunnen produceren. Tot op heden ontkende Iran Fajr-5 raketten aan Hamas te hebben geleverd. (AP)

15.00 uur: Regenpijpen – Verslaggever van de Times of Israel Mitch Ginsburg schreef een artikel over de raketten van Hamas. Hij kwam van alles tegen, van primitieve pijpen met de mechaniek van magnetrons tot geavanceerde SA-7 raketten en Iraanse Fajr-5 raketten. Erg doeltreffend zijn de zelfgemaakte raketten niet, schrijft Ginsburg. Als offensief wapen voldoen ze daarom niet. Maar op een andere, wrange manier zijn de projectielen van Hamas wel bijzonder effectief: ze creëren een sfeer van angst en leggen het normale leven in het zuiden van Israël lam.

14.38 uur: 6-jarige gedood – Bij een aanval op een gebouw van de militante Islamitische Jihad in Gaza-Stad zou een 6-jarige jongen zijn gedood. De jongen bevond zich op straat, in de buurt van het gebouw. Dat meldt de BBC.

14.36 uur: Hulp Egypte – Tv-correspondent Udi Segal zegt op het Israëlische Channel 2 dat er druk wordt overlegd, zowel in Israël als in Egypte, over een bestand. Volgens hem zet Clinton de Egyptische president onder druk. Die voert op zijn beurt de druk op Hamas weer op. Segal: „Het komt er op neer dat de VS zeggen dat zonder bestand Egypte hulp vanuit Amerika wel kan vergeten.” (via Times of Israel)

14.25 uur: Veroordeling – VN-topman Ban Ki-moon heeft de aanslag op een bus in Tel Aviv veroordeeld. Eerder deden het Witte Huis, Frankrijk en Groot-Brittannië dat ook.

14.22 uur: Palestijnse doden – Bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza-Stad zijn vijf Palestijnen om het leven gekomen. Daarmee komt het aantal Palestijnse doden vandaag op negen. In totaal zijn volgens hulpverleners van Hamas al 146 Palestijnen omgekomen (al-Jazeera).

14.07 uur: „Woensdag geen bestand” – Palestijnse bronnen in Caïro zeggen dat er woensdag nog geen overeenstemming zal worden bereikt over een wapenstilstand, meldt Haaretz. De partijen zouden het niet eens kunnen worden over de blokkade van de Gazastrook. Volgens de bron weigert Israël het opheffen van de blokkade als voorwaarde in het bestand op te nemen.

14.05 uur: Oorlogsmisdaden – De voorzitter van de Arabische Liga, Nabil el-Araby, stelt tegenover al-Jazeera dat de aanhoudende Israëlische luchtaanvallen op Gaza veel weg hebben van „oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.” Hij eist dat de misdaden voor een internationaal gerechtshof worden gebracht. „Gaza is bezet gebied, en verzet tegen bezetting is gerechtvaardigd. In Gaza vindt een ramp van ongekende omvang plaats”, aldus el Araby die momenteel met een delegatie op bezoek is in Gaza.

13.48 uur: Topoverleg – Premier Netanyahu en zijn negen belangrijkste ministers zijn bijeen om te overleggen over een eventueel staakt-het-vuren en de aanslag in Tel Aviv, meldt Haaretz.

13.40 uur: Militaire steun – Zonder in details te treden, zegt Iran Hamas militair te blijven steunen. Dat meldt al-Jazeera. „We zijn er trots op de bevolking van Palestina en hamas te kunnen verdedigen. We steunen hen zowel financieel als militair”, aldus de Iraanse parlementsvoorzitter Ali Larijani.

13.30 uur: Besprekingen – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is in Caïro, Egypte, aangekomen voor besprekingen over een staakt-het-vuren, meldt Reuters. Intussen heeft het Iron Dome een raket onderschept boven Beer Sheva. Drie andere raketten kwamen in open veld terecht.

13.16 uur: Al Qassam – Hoewel de aanslag in Tel Aviv niet officieel is opgeëist, zendt de gewapende tak van Hamas een serie tweets uit die hinten naar betrokkenheid: „We hebben gewaarschuwd dat onze gezegende handen jullie leiders en militairen overal weten te bereiken.” In een andere tweet zegt Al Qassam: „O Zionisten, de regering van Netanyahu sleept jullie mee naar de hel. Jullie hebben de keuze om te blijven waar je bent, of te ontsnappen en terug te gaan naar Duitsland.”

13.05 uur: Weer naar huis – De locatie van de aanslag in Tel Aviv is opgeruimd. Schoolkinderen mogen weer naar huis.

13.00 uur: Ambassadeur – De Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten heeft de aanslag op een bus in Tel Aviv via Twitter veroordeeld.

12.55 uur: Wapenstilstand – Een westerse diplomaat die betrokken is bij de besprekingen tussen Israël en Hamas zei kort voor de aanslag in Tel Aviv later vandaag een wapenstilstand te verwachten. Dat meldt Haaretz. Die beslissing zou vanmiddag genomen moeten worden tijdens een overleg van negen ministers van het kabinet Netanyahu. Onduidelijk is of en hoe de aanslag in Tel Aviv deze beslissing zal beïnvloeden.

12.53 uur: 1500 doelen – Het Israëlische leger zegt meer dan 1500 doelen te hebben geraakt sinds het begin van Operatie Wolkkolom.

12.45 uur: Overwinning – Lees hier een analyse van RD-journalist Richard Donk. „Israël en Palestijnen kunnen geen van beide de overwinning claimen.”

12.40 uur: Voetbalstadion – Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zojuist een voetbalstadion in Gaza-Stad gebombardeerd. Volgens al-Jazeera werden er meer dan tien aanvallen uitgevoerd. Mogelijk omdat er eerder raketten vanuit het stadion zijn afgevuurd.

12.37 uur: Videoboodschap – Afgelopen zaterdag nog dreigde Hamas in een videoboodschap de zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers te hervatten. In de Hebreeuws gesproken video werd gezegd: „We hebben de zelfmoordaanslagen gemist. Binnenkort zijn we er weer, in winkels, bussen en cafés.”

12.30 uur: „Natuurlijk gevolg” – Hamaswoordvoerder Fawzi Barhoum noemt de busexplosie in Tel Aviv tegenover al-Jazeera „een natuurlijk gevolg van de Israëlische agressie. „Met het bombarderen van Palestijnse burgers roept Israël dit over zichzelf af. Dit is waar we voor hebben gewaarschuwd. Als Israël doorgaat met zijn agressie, zijn alle opties open.”

12.28 uur: Nog een bom – De bom explodeerde toen de bus op de drukke Shaul Hamelechstraat reed aan de oostkant van het centrum van de stad. Er zou nog een bom in het wrak zijn aangetroffen die niet is ontploft.

12.26 uur: Scholieren – Studenten in Tel Aviv mogen de schoolgebouwen voorlopig niet verlaten.

12.20 uur: Meer gewonden – Haaretz spreekt inmiddels van 21 gewonden, van wie een ernstig.

12.16 uur: Beeldverslag – Nieuwszender al-Jazeera komt met een eerste beeldverslag van de explosie in Tel Aviv.

12.13 uur: Wapens onderschept – Egypte heeft meerdere vrachtwagens gevuld met explosieve raketkoppen en munitie onderschept langs de kust van de Middellandse Zee, bericht AP. De trucks hadden meer dan 100 raketkoppen voor Grad-raketten bij zich, en een grote hoeveelheid munitie voor kleinere wapens. Vermoedelijk kwam het wapentuig uit Libië. De smokkelaars maakten zich uit de voeten.

12.11 uur: Paus – Intussen roept de paus beide partijen op het geweld te staken, meldt Reuters.

12.08 uur: Videobeelden – Ynet heeft meer videobeelden van de bus.

12.05 uur: Winkelcentrum afgesloten – Volgens Times of Israel sluit de politie Police het winkelcentrum Azrieli af uit vrees voor een tweede aanslag. 
12.02 uur: Klopjacht – In tegenstelling tot eerdere berichten zou er nog geen verdachte zijn opgepakt. De politie is op zoek naar twee betrokkenen bij de aanslag.

12.00 uur: Tweede verdachte – Channel 2 News meldt dat er mogelijk een tweede verdachte, een vrouw, bij de aanslag betrokken zou zijn. De vrouw nog in de stad zijn, mogelijk nog in het bezit van meer explosieven.

11.57 uur: Arrestatie – Haaretz meldt dat de politie in Tel Aviv een verdachte heeft opgepakt. De krant spreekt nu van 17 gewonden, waarvan twee ernstig. Bekijk rechts de eerste videobeelden.

11.55 uur: Meer foto’s – Nieuwszender Al Arabiya toont een foto van de bus in Tel Aviv.

11.53 uur: Al Qassam Brigades – Volgens een Palestijnse BBC-correspondent in Gaza stelt Hamas dat de Al Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas, de bom in Tel Aviv heeft geplaatst.

11.50 uur: Vreugdeschoten – Luister hier naar vreugdeschoten in Gaza, in reactie op de berichten uit Tel Aviv.

11.48 uur: Ooggetuigen – Ooggetuigen spreken op de Israëlische televisie van een „grote puinhoop” in Tel Aviv. „Er was een enorme knal, veel ambulances. Het was onduidelijk wat er gebeurde.” Volgens de ooggetuige ligt de locatie van de explosie dichtbij kantoren en stadhuis, en waren er veel mensen op straat. Hij zei niet te weten of er mensen in de bus zaten. Volgens andere ooggetuigen zou een man een tas in de bus hebben gezet en er daarna vandoor zijn gegaan.

11.44 uur: Niet ernstig – Haaretz bericht nu dat er geen ernstig gewonden zijn gevallen. Alle gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

11.40 uur: Eerste aanslag sinds 2006 – De laatste keer dat Tel Aviv werd getroffen door een bomaanslag was in april 2006, toen een Palestijnse zelfmoordenaar 11 mensen doodde in een broodjeszaak. Dat meldt al-Jazeera.

11.35 uur: Klopjacht op dader – Hamas in Gaza claimt dat de aanslag in Tel Aviv wel een zelfmoordaanslag was, meldt Haaretz. Intussen maakt de politie jacht op iemand die mogelijk betrokken zou zijn bij de explosie. Wegbestuurders worden gesommeerd de weg vrij te maken zodat de politie er door kan.

11.33 uur: Geen zelfmoordaanslag – Volgens Alfred Muller zou het mogelijk om een geplaatste bom gaan, en niet om een zelfmoordaanslag.

11.32 uur: Moskee – Paul Danahar (BBC) twittert dat berichten over de explosie in Tel Aviv via luidsprekers van een moskee in Gaza worden verspreid.

11.30 uur: Foto bus – Op de eerder geplaatste foto lijkt het niet om de bus in Tel Aviv te gaan. Times of Israel toont een foto van de getroffen bus.

11.25 uur: Vreugdeschoten – BBC-verslaggever meldt vreugdeschoten in Gaza na berichten over aanslag Tel Aviv.

11.23 uur: Politie zoekt dader(s) – Berichten in de Israëlische media over een zoektocht van de politie naar een of meerdere daders. Haaretz maakt nu melding van 15 gewonden, waarvan drie ernstig.

11.20 uur: Gewonden – Volgens hulpverleners zijn drie van de tien gewonden er slecht aan toe.

11.18 uur: Foto bus – Een eerste foto van de bus in Tel Aviv.

11.15 uur: „Mogelijk aanslag” – Volgens Haaretz zijn zeker 10 mensen gewond geraakt bij de busexplosie in Tel Aviv. De gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. De politie sluit een terroristische aanslag niet uit.

11.12 uur: Bus Tel Aviv – Ook RD-correspondent Alfred Muller maakt melding van een explosie in Tel Aviv. Het is onduidelijk of het om een terroristische aanslag gaat.

11.10 uur: Dodental loopt op – Het dodental in Gaza sinds het begin van de Israëlische operatie is opgelopen tot 140, meldt persbureau DPA. Een Israëlische vrouw is lichtgewond geraakt bij een raketaanval op Beer Tuvia.

11.10 uur: Explosie bus Tel Aviv – Haaretz meldt onbevestigde berichten over een explosie in een bus in Tel Aviv. Onduidelijk is wat de explosie heeft veroorzaakt. Volgens ooggetuigen zou de bus leeg zijn geweest.

11.05 uur: Israëlische troepen – Een verslaggever van al-Jazeera bericht dat het IDF doorgaat met het verzamelen van troepen langs de grens met Gaza. „De aantallen zijn sinds gisteren fors toegenomen.” Israëlische artillerie bestookt doelen in het noorden van Gaza.

11.02 uur: Politieke winst – RD-correspondent Alfred Muller schrijft woensdag in het Reformatorisch Dagblad dat Hamas politieke winst probeert te boeken bij een staakt-het-vuren. „Hamas en Israël zijn beide uit op een bestand, maar Israël wil voorkomen dat Hamas deze gevechtsronde als een overwinning kan presenteren. Dat zou gebeuren als het was ingegaan op de eisen van Hamas. Dat zijn vrijheid voor de Palestijnen om zich te bewegen in het gebied dat langs de grens loopt, geen liquidaties van leiders, verlichting van de blokkade die Israël heeft ingesteld en vrije doorgang van personen en goederen bij Rafah, op de grens tussen Gaza en Egypte. Egypte voelt er echter niets voor de grens helemaal te openen. Israël wil echter pas met de operatie ophouden als de raketbeschietingen stoppen. Pas daarna wil het over de eisen van Hamas praten. Woensdagmorgen gingen de gevechten door. Maar de kansen op een spoedig staakt-het-vuren zijn niet verkeken. Hamas heeft zware klappen gehad, Israël kampt met zware internationale druk om de operatie niet uit te breiden. De bewoners van Zuid-Israël vrezen echter dat het leger te vroeg stopt en dat de plaag van de raketaanvallen niet wordt bestreden. Iedereen begrijpt dat een staakt-het-vuren nu zal betekenen dat beide partijen zich gaan voorbereiden op de volgende ronde. Hamas zal proberen betere raketten in te voeren en zijn steun onder de Palestijnen trachten te vergroten. Het Israëlische leger zal het afweersysteem Iron Dome willen perfectioneren en inlichtingen verzamelen over de posities in de Gazastrook die het bij de volgende operatie wil opblazen.”

10.58 uur: Clinton druk – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal na haar ontmoeting met de Palestijnse president Abbas woensdag opnieuw om tafel gaan met de Israëlische premier Netanyahu, minister van Defensie Barak en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman. Daarna reist Clinton door naar Egypte.

10.49 uur: School – Zo’n 4400 kinderen uit Zuid-Israël gaan momenteel elders in het land naar school. De scholen binnen een cirkel van 40 kilometer van Gaza zijn grotendeels gesloten.

10.38 uur: Raketten uit Gaza – In de afgelopen driekwartier zijn zes raketten uit Gaza neergekomen in Eshkol. Er zijn geen berichten van schade of gewonden. In Ashkelon en Beer Tuvia gaat opnieuw het luchtalarm.

10.30 uur: Spionnen – De politieke top van Hamas buiten de Gazastrook zit in z’n maag met de wrede executie van zes mannen, dinsdag in Gaza-Stad. De mannen werden verdacht van collaboratie met Israël. Een van de lichamen werd achter een motor aan door de straten van Gaza-Stad getrokken. Mousa Abu Marzook, een van de politieke kopstukken van Hamas heeft de executies op zijn Facebookpagina veroordeeld, aldus Times of Israel. Hij zei dat de verantwoordelijken voor de rechter zullen worden gebracht.

10.00 uur: Operatie Wolkkolom – In Trouw een artikel waarin wordt uitgelegd waarom Operatie Pillar of Defense, of: Operatie Wolkkolom, een Bijbelse naam kreeg. Door juist voor deze naam te kiezen presenteert Israël de operatie volgens Eytan Buchman van het IDF als een daad van verdediging, en dus bewust niet als een provocatie. „We reageren op een decennium van bestoking met raketten. Deze operatie is als een spreekwoordelijke wolk die komt om je te beschermen.”

9.57 uur: Raket treft woning – Times of Israel bericht dat een Palestijnse raket is terechtgekomen op een huis in de buurt van Beer Tuvia. Een vrouw die zich in de woning bevond, is er door reddingwerkers uitgehaald. Ze zou niet gewond zijn geraakt. Een tweede raket kwam neer op open gebied bij Sderot.

9.52 uur: Veiligheidsraad – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt woensdagmiddag een debat over de Gaza-crisis als Israël en Hamas dan nog steeds geen staakt-het-vuren overeen zijn gekomen. Dit hebben VN-ambassadeurs bekendgemaakt nadat dinsdag uren achter gesloten deuren was beraadslaagd. De Verenigde Staten hebben een persverklaring van de Veiligheidsraad over de Gaza-crisis tegengehouden. In de tekst werd „met geen woord gerept over de onderliggende oorzaak voor het conflict, de aanhoudende raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël”, zei woordvoerster Erin Pelton van de Amerikaanse VN-missie. Omdat niet wordt opgeroepen tot een onmiddellijk einde aan de raketbeschietingen kunnen de VS niet akkoord gaan, aldus Pelton. (AP)

9.50 uur: Palestijns gezant in China – China ontvangt vanaf donderdag een Palestijnse gezant voor een bespreking over de crisis in Gaza, meldt al-Jazeera. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken voelt China zich erg betrokken bij de huidige situatie. „China heeft nauw contact met Israël, de Palestijnen en andere landen. We hebben alle partijen, en Israël in het bijzonder, opgeroepen om zo terughoudend mogelijk te zijn met geweld en snel tot een staakt-het-vuren te komen om verdere escalatie te voorkomen.” China zegt de internationale gemeenschap te steunen in haar pogingen om tot een bestand te komen. Volgens al Jazeera heeft China altijd een „low-profile Midden-Oostenbeleid” gevoerd, maar heeft het land al jaren nauwe panden met de Palestijnen.

9.37 uur: „Iran verantwoordelijk” – De opstelling van de Iraanse regering is „extreem gevaarlijk” en Iran is „in grote mate verantwoordelijk” voor de conflicten in het Midden-Oosten, inclusief de huidige strijd tussen Israël en Hamas. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd tegen persbureau AFP. Over Gaza zei hij: „Er bevinden zich daar langeafstandswapens met een bereik van 75 kilometer, en dat zijn Iraanse wapens.” en „We komen Iran tegen in Libanon, in Syrië, in Irak, in Gaza. Telkens met zeer negatieve intenties.”

9.34 uur: Clinton in Ramallah – Via Twitter een foto waarop te zien is dat Hillary Clinton zojuist is aangekomen in Ramallah, voor een bespreking met de Palestijnse president Abbas.

9.19 uur: Roel Geeraedts – RTL-correspondent Roel Geeraedts bevindt zich in Zuid-Israël en plaatste zojuist een filmpje van een raketonderschepping door het Iron Dome online.

9.09 uur: Aanvallen gaan door – Chefstaf van het IDF Benny Gantz stelt dat de dialoog in Egypte niet van invloed is op de operaties van het Israëlische leger. Hij heeft de luchtmacht opdracht gegeven om door te gaan met aanvallen op terroristen en raketinstallaties in Gaza, meldt Haaretz.

8.57 uur: Iron Dome – Het raketafweersysteem Iron Dome heeft twee Palestijnse raketten boven Beersheva onderschept. Twee andere raketten werden neergehaald boven Ashkelon.

8.45 uur: Luchtalarm – Opnieuw luchtalarm in de regio Ashkelon, en nu ook in Beersheva. Aan Palestijnse zijde zou een dode zijn gevallen bij een luchtaanval in Jabaliya, aldus Haaretz.

8.23 uur: Yosef Fartuk – De Israëlische militair Yosef Fartuk die dinsdag omkwam bij een Palestijnse raketaanval in de regio Eshkol, wordt vanmiddag begraven in Jeruzalem.

8.15 uur: Raketten op Israël – Een spervuur van raketten is afgevuurd richting Ashkelon en Eshkol. Het afweersysteem wist bij Ashkelon drie van de vijf raketten te onderscheppen. In Eshkol zijn vier raketten neergekomen in open veld. Er is geen melding van gewonden of schade, meldt Haaretz. In verschillende Zuid-Israëlische plaatsen klinkt het luchtalarm.

8.10 uur: Abbas – Vandaag zal de Palestijnse president Abbas spreken met Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Daarna zal hij een ontmoeting hebben met VN-topman Ban Ki-Moon.

8.08 uur: Geen beslissing over grondoffensief – De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft gezegd dat de regering van premier Netanyahu geen beslissing zal nemen over een grondoffensief in Gaza vóór de parlementsverkiezingen van 22 januari aanstaande. „De regering kan zo’n beslissing niet nemen, twee maanden voor de verkiezingen. Dit moeten we overlaten aan het volgende kabinet”, aldus Lieberman tegen de krant Yedioth Ahronoth.

8.03 uur: Ashkelon – In het Israëlische Ashkelon gaat opnieuw het luchtalarm. Eerder vanochtend onderschepte het afweersysteem Iron Dome een raket die vanuit Gaza op Ashkelon was afgevuurd.

07.22 uur: „Etnische zuiveringen in Israël” – De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigt Israël van etnische zuiveringen in Gaza. Hij zei dat de luchtaanvallen van de Joodse staat niet gezien kunnen worden als zelfverdediging. „Israël begaat etnische zuiveringen door in dit gebied vrede te negeren en het internationaal recht te schofferen”, zei Erdogan. „Het bezet stap voor stap Palestijns gebied.” De premier beschuldigde Westerse landen ervan een ‘terroristische staat’ te helpen en Israëlisch geweld in het Midden-Oosten oogluikend toe te staan. De Verenigde Staten zijn niet blij met de uitlatingen van Erdogan. „Bepaalde delen van de extreem harde retoriek uit Turkije vinden we totaal niet behulpzaam”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

07.15 uur: Historische brug verwoest – Al Jazeera bericht op basis van een Palestijnse journalist dat een historische brug in Gaza is gebombadeerd door Israël.

07.00 uur: Beschietingen afgelopen nacht – Ook afgelopen nacht waren er over en weer beschietingen. Onder andere Ashkelon en Sderot lagen onder vuur, er zijn geen berichten over gewonden. Ook verschillende doelen in de Gazastrook zijn weer onder vuur genomen. Het aantal doden in Gaza ligt volgens Al Jazeera nu op 139.

01.00 uur: Demonstratie Parijs – Zo’n tweeduizend Franse joden hebben dinsdag meegedaan aan een betoging in Parijs om hun steun aan het Israëlische offensief in Gaza te betuigen. Joel Mergui, de president van het Israëlitische Consistorie van Frankrijk, vergeleek „de terroristen die willen moorden in Israël” met „de aanvallen op joodse kinderen in Frankrijk.”

0.30 uur: Netanyahu bereid alle middelen te gebruiken – Benjamin Netanyahu geeft de voorkeur aan een diplomatieke oplossing voor de Gazacrisis, maar is tevens bereid „alle noodzakelijke middelen” te gebruiken om de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook te stoppen. Dit zei de premier van Israël dinsdagavond.

Woensdag 21 november


22.35 uur: Liveblog dinsdag sluit – Vandaag geen updates meer, morgenvroeg is hier het laatste nieuws te lezen over wat er zich afgelopen nacht heeft afgespeeld in Israël.

22.34 uur: Persconferentie Clinton – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaf zojuist een persconferentie samen met premier Benjamin Netanyahu. Clinton zei dat escalatie van de situatie in Gaza voorkomen moet worden. Verder zei ze blij te zijn dat Iron Dome, een project in samenwerking met de Verenigde Staten, goed zijn werk doet, door veel raketten te onderscheppen.

22.09 uur: Definitief geen bestand – Er komt definitief geen staakt-het-vuren rond middernacht, meldt CNN.

22.04 uur: Doelen Gazastrook – Het Israelische leger heeft afgelopen uren diverse belangrijke doelen van Hamas geraakt. Daar zouden ook wapenfabrieken, wapendepots en smkkeltunnels bij zijn. Het dodental in de Gazastrook is volgens Al Jazeera opgelopen tot 135.

21.32 uur: Hamas: Geen bestand voor woensdag – Een staakt-het-vuren in de Gazastrook moet wachten tot woensdag. Dat zegt Hamas-functionaris Ezzat al-Rishq. De onderhandelingen worden opgehouden omdat er nog geen antwoord van de Israëlische regering binnen is op een Egyptisch voorstel.

21.28 uur: Persconferentie – Om 22 uur Nederlandse tijd zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton een persconferentie geven samen met premier Benjamin Netanyahu. Clinton is zojuist aangekomen in Israël.

21.10 uur: Lid Kadima: Geen bestand – Otniel Shneller, parlementslid van de Kadima-partij zegt tegenover persbureau AP dat de aanval op Ashdod aantoont dat Israël niet moet ingaan op een staakt-het-vuren.

21.05 uur: Raketten op Ashdod – Verschillende raketten vanuit de Gazastrook komen terecht in Ashdod. Een aantal winkels raakt daarbij ernstig beschadigd. Er zouden verschillende gewonden zijn.

20.34 uur: Gazastrook onder vuur – De Gazastrook ligt hevig onder vuur. Het Israelische leger zegt afgelopen half uur ruim 30 doelen onder vuur te hebben genomen.

20.10 uur: Journalisten onder vuur – Al Jazeera bericht over een aanval op een auto met daarin journalisten. Eerder waarschuwde het Israelische leger al dat journalisten niet in auto’s moeten stappen met Hamasstrijders.

19.19 uur: Iran: Palestijnen beter uitrusten – Reuters tekent op uit de mond van een Iraanse hooggeplaatste: „Palestijnse militanten moeten worden uitgerust om zich te verdedigen tegen het georganiseerde terrorisme van Israël.

19.15 uur: Hevige gevechten – Veel berichten over explosies en doden aan beide kanten. De gevechten verhevigen.

18.41 uur: Geen overeenstemming bestand – Volgens Haaretz zeggen zowel de Palestijnen als de Egyptenaren dat er nog geen overeenstemming is over een staakt-het-vuren.

18.09 uur: Israël schiet niet als Hamas niet schiet – Israël zou gezegd hebben dat ze niet meer zullen schieten als Hamas ook niet meer schiet. Dat meldt RD-correspondent Alfred Muller.

18.05 uur: Gevechten heviger door bestand – NOS-correspondent Sander van Hoorn zei zojuist op het NOS-journaal dat de verhevigde gevechten te verklaren zijn door het op handen zijnde bestand. Hij noemt het een te verwachten reactie. „Dit zal tot middernacht zo doorgaan, en daarna zal er gespannen worden gekeken of Hamas zich aan het bestand gaat houden.”

17.52 uur: Hevige gevechten – Al lijkt er een bestand in de maak, de gevechten zijn hevig. Aan Palestijnse kant zijn afgelopen uren negen doden gevallen, meldt Al Jazeera. Haaretz weet te melden dat er dinsdag al 147 raketten zijn afgevuurd vanuit Gaza. 94 daarvan zijn op Israëlisch grondgebied gekomen, 51 zijn er onderschept.

17.41 uur: Bestand nog niet rond – Volgens een woordvoerder van de Israelische regering is het bestand met Hamas nog niet rond. Er wordt nog aan gewerkt, meldt CNN.

17.37 uur: Netanyahu wil langetermijnoplossing Gaza – Israël wil een diplomatieke oplossing voor de lange termijn vinden voor de Gazacrisis. Dat zei premier Benjamin Netanyahu tijdens zijn gesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. „Maar als sterkere militaire actie noodzakelijk blijkt te zijn om het constante spervuur van raketten te stoppen, dan zal Israël niet aarzelen om te doen wat noodzakelijk is om ons volk te beschermen”, aldus de regeringsleider van de Joodse staat.

17.29 uur: Palestijnen gedood – Twee Palestijnen van Hamas TV zijn gedood door een Israelische drone, melden diverse bronnen.

17.22 uur: Meer details bestand – Het bestand wordt om 21 uur dinsdagavond bekendgemaakt, en zal om middernacht ingaan, meldt Haaretz. De wapenstilstand is tot stand gekomen door Egyptische bemiddeling, zegt Hamas. Belangrijkste overeenstemming is dat het doden van burgers en het afschieten van raketten moet stoppen.

17.15 uur: Raket richting Jeruzalem – Palestijnse extremisten in de Gazastrook vuren een raket af richting Jeruzalem. Het luchtalarm gaat af in de stad. De raket komt neer op Gush Etzion, een verzameling nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

17.10 uur: Hamas akkoord met bestand – Hamas zegt akkoord te zijn met een wapenstilstand.

17.00 uur: Ook AFP meldt staakt-het-vuren – Volgens het Franse persbureau AFP wordt dinsdagavond in Caïro een akkoord bekendgemaakt over een staakt-het-vuren.

16.59 uur: VS blokkeren veroordeling Gaza-conflict – De Verenigde Staten blokkeren in de VN-Veiligheidsraad een verklaring die het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook zou veroordelen. De VS verzetten zich tegen de verklaring omdat die niet „de oorzaak van het probleem” aanpakt, namelijk de raketaanvallen door Hamas, zei de woordvoerder van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties. Israël zei dat het deze raketaanvallen van Hamas zijn die het offensief tegen de militanten in de Gazastrook heeft uitgelokt.

16.49 uur: Staakt-het-vuren – Volgens een woordvoerder van Hamas gaat dinsdagavond een staakt-het-vuren in. Dat meldt de BBC.

16.35 uur: Vermeende verraders – De zes Palestijnen die dinsdag zijn doodgeschoten op verdenking van collaboratie met Israël, hadden geavanceerde apparatuur bij zich om onder meer te filmen. Het lichaam van een van de vermeende verraders is achter een auto aan gesleurd in het centrum van Gaza-Stad. Dat meldde de Palestijnse radiozender al-Aqsa.

16.20 uur: Hamas onder druk – De Israëlische terrorismedeskundige Amichai Magen ziet weinig in een staakt-het-vuren met Hamas. Hij betoogde dinsdag op bezoek in Nederland dat Hamas mogelijk helemaal geen bestand kan afdwingen. De beweging staat onder druk van nog extremere groepjes jihadisten die door Iran worden gesteund. Iran wedt daarmee in de Gazastrook op nóg een paard. Mocht Hamas nalaten Israël te belagen, dan kan bijvoorbeeld de Palestijnse Islamitische Jihad met door Iran geleverde raketten toeslaan en zo een bestand van Hamas kapotschieten. Hamas wil bovendien niet door die kleinere groepen voorbijgestreefd worden. Lees meer.

16.00 uur: Gewonden – Vijf Israëlische militairen zijn gewond geraakt nadat een raket vlak bij hun stelling explodeerde. De vanuit de Gazastrook gelanceerde raket kwam neer in de Eshkol-regio, in het westen van de Negev. Dat melden diverse media.

15.45 uur: Pamfletten – De Israëlische luchtmacht heeft pamfletten over Gaza-Stad uitgestrooid waarin ze de bewoners oproept hun huizen „onmiddellijk” te verlaten. De actie komt op het moment dat er vrees bestaat dat het leger klaar is om een grondoperatie in Gaza te beginnen. „Voor uw eigen veiligheid bent u verplicht onmiddellijk uit uw huis te evacueren en in de richting van Gaza-centrum te gaan”, zegt de Arabischtalige folder.

15.40 uur: Collaboratie – Volgens locale media in de Gazastrook heeft Hamas zes mensen doodgeschoten wegens op verdenking van collaboratie met Israël. Dat meldt Midden-Oostencorrespondent voor de BBC Wyre Davies (@WyreDavies) op Twitter.

15.25 uur: Grootschalig grondoffensief – Als Israël besluit tot een grondoffensief in de Gazastrook, wordt het een grootschalige operatie. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman gezegd tijdens een ontmoeting met VN-chef Ban Ki-moon, meldt Haaretz.
15.10 uur: Morsi weet meer – Israël staakt in de loop van dinsdag zijn bombardementen op doelen in de Gazastrook. Dit is althans de voorspelling van de Egyptische president Mohammed Morsi. Hij gaf tegen aanwezige verslaggevers geen verdere details prijs, maar zei nog wel dat de komende uren een positief resultaat verwacht kan worden van onderhandelingen tussen Israël en Hamas. De verklaring van Morsi werd wereldkundig gemaakt door het Egyptische persbureau MENA.
14.55 uur: Einde luchtaanvallen – Israël stopt dinsdag met de luchtaanvallen op de Gazastrook, verwacht de Egyptische president Morsi. Dat meldt de BBC. De Egyptische bemiddelingspoging tussen Israël en de Palestijnen zou snel vruchten afwerpen, stelde Morsi. Egyptische functionarissen bevestigden tegenover de BBC dat er vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken.

14.45 uur: Twee raketten – Ten zuiden van Jeruzalem zijn twee vanuit de Gazastrook afgevuurde raketten neergekomen. Eerder was sprake van één raket. De raketten sloegen in bij Gush Etzion, in het open veld. Er vielen geen gewonden, meldt Haaretz.

14.25 uur: Ban Ki-moon – Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon is aangekomen in Israël. Op zijn agenda staan gesprekken met de Israëlische premier Netanyahu, president Peres en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman.
13.55 uur: Hamas-commandant – De strijders van Hamas moeten Israël blijven aanvallen. Zij moeten de strijd tegen „deze agressor” niet staken. Dat heeft Mohammed Deif, een van de oprichters van de militaire vleugel van Hamas, gezegd in een oproep op de Hamas-televisie en -radio. Deif was de hoogste militaire commandant van Hamas totdat hij in 2003 zwaargewond raakte bij een Israëlische luchtaanval. Sindsdien laat hij zich maar zelden zien. Deif werd destijds vervangen door Ahmed Jabari. Deze werd vorige week door Israël geliquideerd.

13.45 uur: Sensatie – Het luchtalarm dat inwoners van Israëlische steden waarschuwt voor naderende raketten, heeft niet op iedereen het gewenste effect. In plaats van naar de schuilkelder te vluchten, rennen sommige mensen met hun camera naar het balkon om te zien hoe het Iron Domesysteem werkt. Bekijk de video-reportage van The Jerusalem Post.

13.35 uur: Geen schade – Jeruzalem is niet getroffen door de raket die vanuit de Gazastrook op de hoofdstad werd afgevuurd. De raket kwam in de omgeving van de stad neer. De inslag was in Jeruzalem te horen. Het is de tweede keer sinds het begin van de operatie Pillar of Defense woensdag dat een raket in de buurt van Jeruzalem is ingeslagen.

13.20 uur: Luchtalarm Jeruzalem – Het luchtalarm gaat af in Jeruzalem, meldt Times of Israel. Ook vrijdag loeiden de sirenes in de hoofdstad, nadat vanuit de Gazastrook een raket op de stad was afgevuurd.

12.25 uur: Belangrijke dag – Dinsdag is een dag waarop belangrijke beslissingen vallen. Maandagavond vergaderde het Israëlische kabinet al over voorstellen voor een mogelijk staakt-het-vuren. Vandaag gaat het overleg verder in Caïro. Als het overleg mislukt, heeft Israël de mogelijkheid grondtroepen in te zetten. Maar de Gazastrook kan gemakkelijk een moeras worden waarin Israël steeds verder wegzakt, schrijft correspondent Alfred Muller. Lees meer.

12.00 uur: Oproep Hezbollah – De Arabische landen moeten Hamas van wapens voorzien. Hassan Nasrallah, de leider van de sjiitische Libanese guerrillabeweging Hezbollah, heeft daartoe opgeroepen. Nasrallah zei in een televisietoespraak dat de Arabische leiders Hamas meer raketten moeten geven om Israëls aanvallen af te slaan.

11:45 uur: 60 raketten – Het aantal raketten dat dinsdag op Israël is afgevuurd vanuit de Gazastrook ligt inmiddels op 60, meldt Haaretz. Er viel een gewonde, een Israëlische reservist.

11.10 uur: Hamas als buurman – Dit weekend waarschuwde Israël burgers in Gaza vooral uit de buurt te blijven van Hamas. Inwoners van Gaza brachten daartegen in dat zoiets volstrekt onmogelijk is in een gebied waar iedereen wel een buurman heeft die connecties met Hamas heeft. En inderdaad: Hamas is intens met de burgersamenleving verweven. Lees meer.

11.00 uur: Netanyahu: Geen aarzeling – Een diplomatieke oplossing van het conflict rond Gaza heeft de voorkeur van Israël, maar het land heeft het recht om zich te verdedigen. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu tijdens een ontmoeting met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle. „Als de raketaanvallen doorgaan, worden we gedwongen om ingrijpende maatregelen te nemen. En we zullen niet aarzelen om dat te doen”, aldus Netanyahu.

10.50 uur: Bank Hamas – De Israëlische luchtmacht heeft dinsdagochtend het hoofdkantoor van de Islamitische Nationale Bank in de Gazastrook gebombardeerd. De bank werd door de Hamas-leiding in het leven geroepen om internationale sancties te omzeilen, nadat Hamas in de zomer van 2007 de macht in het gebied had gegrepen.

10.45 uur: Samenvatting – Een kort overzicht van de recente ontwikkelingen. De Israëlische luchtmacht heeft de afgelopen week tientallen bombardementen op doelen in de Gazastrook uitgevoerd, waaronder ook een gerichte aanval op een belangrijke Hamas-commandant. Israël werd bestookt met series raketten. Niet alleen het zuiden van Israël was daarbij het doelwit; er werden ook raketten afgeschoten richting Jeruzalem en Tel Aviv. De strijd heeft volgens persbureau AP tot nu toe aan drie Israëlische burgers en 113 Palestijnen, onder wie 54 burgers, het leven gekost. Ook vielen in Israël enkele tientallen gewonden. Volgens gegevens van de autoriteiten in Gaza zijn zo’n 840 Palestijnen gewond geraakt, onder wie 225 kinderen.

10.32 uur: Bewaker neergestoken – Een bewaker van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv zou niet – zoals eerder gemeld – zijn neergeschoten, maar neergestoken. De man, die lichtgewond raakte, vuurde vervolgens waarschuwingsschoten.

10.25 uur: Schietincident ambassade VS – Een bewaker van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv is neergeschoten, meldt Times of Israel. Over de aard van zijn verwondingen is niets bekend. Onduidelijk is of het schietincident verband houdt met het Gaza-conflict. De schutter is opgepakt.

09.57 uur: 40 raketten – Van een staakt-het-vuren is weinig te merken. Dinsdag zijn tot nu toe ruim 40 raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israël, meldt Haaretz. Daarbij viel een zwaargewonde. Het Israëlisch leger voerde volgens de krant in de nacht van maandag op dinsdag zo’n 100 luchtaanvallen uit in de Gazastrook.

09.45 uur: Waarschuwing Ban – Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN waarschuwt dat het conflict rond Gaza een gevaar vormt voor de gehele regio. „Dit moet ophouden. Er zijn onmiddellijke stappen nodig om verdere escalatie, waaronder een grondoperatie, te voorkomen.” Israël heeft de voorbereiding van een grondoorlog in de Gazastrook voorlopig opgeschort. Ban Ki-moon reist dinsdag vanuit Caïro naar Israël.

09.37 uur: Diplomatie – Egypte, de Amerikaanse president Barack Obama en anderen proberen langs diverse kanalen een bestand te bewerkstelligen. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Susan Rice maandagavond. „Wij vinden het belangrijk dat de VN-Veiligheidsraad, door zijn optreden of niet-optreden, de kansen op een stopzetting van de vijandelijkheden vergroot”, stelde zij. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verlaat dinsdag de ASEAN-top in Cambodja voor een bezoek aan Israël, de Westelijke Jordaanover en Egypte.

09.12 uur: Clinton ook naar Ramallah – Hillary Clinton reist woensdag na haar bezoek aan Israël door naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met Palestijnse leiders. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal volgens het Witte Huis niet overleggen met de leiders van Hamas.

09.00 uur: Rusland boos – De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft maandag zijn frustratie geuit over het uitblijven van een verklaring van de Veiligheidsraad over de strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Hij zei dat Marokko afgelopen donderdag al een ontwerp-verklaring heeft laten rondgaan, die door één lid van de raad wordt tegengehouden. Hij wilde niet onomwonden zeggen welk land dat is, maar zinspeelde op de Verenigde Staten.

08.50 uur: Nu geen grondoorlog – Israël heeft de voorbereiding van een grondoorlog in de Gazastrook voorlopig opgeschort. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd. Het land onderhandelt met de Palestijnen over een staakt-het-vuren.

08.45 uur: Clinton en Ban Ki-moon naar Israël – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton brengt de komende dagen een bezoek aan Israël. Dat meldt Haaretz. Clinton zal tijdens haar bezoek spreken met premier Netanyahu, president Peres, minister van Defensie Barak en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman. Ook VN-chef Ban Ki-moon komt dinsdag aan in Israël om te spreken over een staakt-het-vuren.

08.30 uur: Oorlogstoerisme – De Israëlische politie waarschuwt dat het Iron Domesysteem geen toeristische attractie is. Steeds meer Israëliërs komen een kijkje nemen bij de lanceerinrichtingen van het afweersysteem, gewapend met camera’s en voorzien van een hapje en een drankje. „Levensgevaarlijk”, waarschuwt de politie op de radio.

08.12 uur: Raketten op Beer Sheva – Vanuit de Gazastrook zijn dinsdagochtend 16 raketten afgevuurd op de stad Beer Sheva. Het Iron Domesysteem wist er 13 te onderscheppen. De overige 3 raketten kwam in en om Beer Sheva neer, meldt Jerusalem Post. Sinds het begin van de operatie Pillar of Defense zijn volgens de krant 350 raketten neergehaald door Iron Dome.

07.45 uur: Marineschepen VS – Drie Amerikaanse marineschepen keren terug naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee, voor het geval Amerikaanse burgers uit Israël moeten worden geëvacueerd. Dat meldt CNN. De schepen, de USS Iwo Jima, USS New York en USS Gunston Hall, waren onderweg naar de Verenigde Staten. Ze zouden daar rond Thanksgiving Day aankomen. Voor de 2500 mariniers aan boord gaat dat feest niet door.

Dinsdag 20 november


22.30 uur: Liveblog gesloten – De webredactie van RD.nl sluit het liveblog voor vandaag en zal morgen de berichtgeving hervatten.

22.20 uur: Fotoblog – Het bekende fotoblog The Big Picture heeft een fotoserie gepubliceerd van het conflict tussen Israël en Hamas.

22.06 uur: Hamas en Twitter – Haaretz meldt dat Christians United for Israel, de grootste pro-Israëlbeweging in de Verenigde Staten, een campagne is begonnen om Hamas van Twitter te krijgen. De groep schrijft in een brief aan Twitter: „Door Hamas toe te staan een Twitteraccount te voeren, geeft u hen een extreem effectieve communicatiemethode in handen. Deze speelt een belangrijke rol in de primaire missie van Hamas, namelijk het terroriseren van de Israëlische bevolking en het gebruiken van burgerslachtoffers om politieke punten te scoren.” Onder meer de gewapende tak van Hamas, de Al-Qassam Brigades, is actief via Twitter.

21.55 uur: Nasrallah – Hezbollahleider Hassan Nasrallah stelt dat de Gazacampagne voor Israël is mislukt, bericht Reuters. Nasrallah: „Het bombarderen is duidelijk en bewust gericht op burgers. De militaire operatie is mislukt. Het doden van vrouwen en kinderen moet de druk op de leiding van het verzet in Gaza opvoeren om de eisen voor een staakt-het-vuren te laten vallen”, aldus de Hezbollahleider in een videotoespraak.

21.40 uur: Meer slachtoffers – Volgens AP is het aantal burgerslachtoffers aan Palestijnse zijde verder opgelopen. Het persbureau spreekt over 53 omgekomen burgers.

21.23 uur: Burgerslachtoffers – Het Israëlische leger heeft verklaard dat bij de luchtaanval zondag, waarbij 11 leden van één Palestijnse familie om het leven kwamen, het beoogde doelwit –een Hamasmilitant– is geraakt. Het leger gaf volgens de Times of Israel aan niet op de hoogte te zijn geweest dat zich zoveel burgers op de locatie bevonden. Of de Hamasmilitant de luchtaanval overleefde of hoe ernstig hij gewond is, blijft onduidelijk. Het leger benadrukte maandag alles te doen om burgerslachtoffers te voorkomen.

21.11 uur: Raketten bij Beersheva – Haaretz bericht dat er vier raketten, afgeschoten vanuit de Gazastrook, in open veld bij Beersheva zijn neergekomen.

21.04 uur: Luchtalarm – Intussen is in Beersheva zojuist opnieuw het luchtalarm afgegaan, meldt Haaretz.

21.02 uur: Staakt-het-vuren – Het Israëlische kabinet buigt zich maandagavond over een Egyptisch voorstel om een einde te maken aan zes dagen van geweld in Israël en Gaza. Dat meldt persbureau AFP. Wat het Egyptische plan precies inhoudt, is niet duidelijk. Zondag vonden de hele dag indirecte onderhandelingen plaats tussen Israël en de Palestijnen. Israël zou een staakt-het-vuren voorstaan van 24 tot 48 uur. Tijdens die periode zou verder onderhandeld kunnen worden. Onduidelijk is of het kabinet maandagavond nog met een besluit naar buiten komt.

20.40 uur: Raketten vanuit Gaza – Het Israëlische leger zegt dat maandag meer dan 120 raketten werden afgevuurd vanuit Gaza. Daarvan zijn er 19 onderschept. Al Jazeera bericht hierover. De meeste raketten landden in open veld, en zijn daarom niet uit de lucht gehaald door afweersysteem Iron Dome. Bij de aanslagen zijn twee scholen in Ashkelon beschadigd.

20.24 uur: Witte Huis – Het Witte Huis bevestigt het telefoongesprek van Obama met Morsi in een verklaring op de website. Daarin staat dat de twee opties hebben besproken om het conflict te de-escaleren. Obama heeft benadrukt dat Hamas moet stoppen met raketaanvallen op Israël. De Amerikaanse president heeft Morsi zijn condoleances aangeboden voor de slachtoffers van het recente treinongeval in Egypte. Obama sprak volgens de verklaring ook met Netanyahu.

20.05 uur: Obama – De Amerikaanse president Obama heeft vandaag met de Egyptische president Morsi gesproken, twittert Ethan Klapper, redacteur voor de Huffington Post. Ook had hij contact met de Israëlische premier Netanyahu.

19.58 uur: Topoverleg – De negen belangrijkste ministers uit het Israëlische kabinet komen rond dit tijdstip bijeen om de voortzetting van de operatie Wolkkolom te bespreken, meldt Haaretz.

19.55 uur: Tony Blair – Speciaal gezant voor het Midden-Oosten Tony Blair heeft tegenover Al Jazeera gezegd geschokt te zijn door de dood van onschuldige burgers in zowel Gaza als Israël. „Vrede bewerkstelligen is in deze omstandigheden moeilijk, maar we moeten het blijven proberen”, aldus de voormalige Britse premier. Hij zei dat de VN, Rusland, de EU en de Verenigde Staten volledige achter de pogingen van Egypte staan om tot een staakt-het-vuren te komen. „Dat is nu het belangrijkste.” Volgens Blair zal Israël blijven reageren zolang er raketten op zijn burgers worden afgeschoten. Het belangrijkste is volgens de speciaal gezant dus dat de Palestijnen daarmee stoppen, en dat de Gazastrook wordt opengesteld.

19.50 uur: Fotoserie – De fotoserie bij dit liveblog is bijgewerkt met nieuwe foto’s. Klik op de foto om de serie te openen.

19.33 uur: 3 miljoen voor Gaza – Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan Gaza. Dat maakte zij maandag bekend. De toegenomen strijd in het gebied heeft volgens haar enorme humanitaire gevolgen. „Vooral aan medische hulp is veel behoefte”, aldus Ploumen. VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA krijgt 2 miljoen euro, bovenop de 13 miljoen die de organisatie eerder al had gekregen. Daarnaast gaat er 1 miljoen euro naar het Rode Kruis, dat daarmee de levens van gewonden moet gaan redden. Nederland stelde eerder dit jaar ook al 5 miljoen beschikbaar voor Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

19.30 uur: “Hamas doet zich voor als media” – Avita Leibovich, woordvoerster van het Israëlische leger twittert dat gewapende Hamasstrijders zich voordoen als journalisten. „Opnieuw een poging om terroristen een dekmantel te geven”, aldus Leibovich. Haar tweet is vergezeld van een foto waarop een auto te zien is met de letters ‘TV’. Onduidelijk is of de auto inderdaad door Hamasstrijders werd gebruikt.

19.00 uur: Israëlische gewond – Een Israëlische vrouw in de regio Eshkol is lichtgewond geraakt als gevolg van rondvliegende scherven, meldt Haaretz.

18.53 uur: Amerikanen steunen Israël – Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking steunt de Israëlische luchtaanvallen op Gaza, blijkt uit een enquête van CNN. Volgens de Amerikaanse nieuwzender vindt 57 procent van de ondervraagden de beschietingen gerechtvaardigd.

18.45 uur Europese Unie – De Europese Unie heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen hun „vijandelijkheden” onmiddellijk te staken. Alle partijen moeten de internationale humanitaire wetgeving respecteren. Dat stelden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten tijdens hun vergadering maandag in Brussel. Minister Frans Timmermans sprak over „precies het juiste signaal”. Hij toonde zich ook verheugd over de eensgezindheid waarmee de verklaring tot stand kwam. De EU-landen veroordeelden met klem de raketaanvallen vanuit de Palestijnse Gazastrook op Israël.

18.35 uur: Westelijke Jordaanoever – Voor het eerst sinds het begin van het conflict is er een dode gevallen op de Westelijke Jordaanoever. Een Palestijnse man stierf maandag als gevolg van een schotwond die hij eerder opliep tijdens protesten in Nabi Saleh tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook. Dat meldt Al Jazeera.

18.23 uur: Ban Ki-moon in Caïro – VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is maandag aangekomen in Caïro om te helpen bij de inspanningen om de nieuwe Gaza-oorlog te beëindigen. De Zuid-Koreaan heeft in de loop van de avond nog een ontmoeting met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Kamal Amr. Dinsdag ontmoet de topman van de volkerenorganisatie Nabil Elaraby, de secretaris-generaal van de Arabische Liga. Later heeft Ban ontmoetingen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dit heeft een zegsman van de Verenigde Naties laten weten.

18.20 uur: Samenvatting – Lees hier een korte samenvatting van het nieuws van deze maandag.

17.58 uur: “Staakt-het-vuren dichtbij” – Een Egyptische regeringsvertegenwoordiger stelt tegenover Haaretz. dat een staakt-het-vuren zeer dichtbij is. „Wat nodig is, is meer flexibiliteit van de zijde van Israël. Morgen wordt een cruciale dag in de besprekingen.”

17.45 uur: Honderdste dode – Het dodental in de Gazastrook als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen is maandag opgelopen tot 100. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid van het autonome Palestijnse gebied laten weten. Onder de Palestijnse doden zijn 10 vrouwen en 24 kinderen. Er vielen 850 gewonden, onder wie 140 vrouwen en 260 kinderen. Israël heeft sinds het begin van de vijandelijkheden woensdag 3 doden en meer dan 60 gewonden te betreuren.

17.24 uur: Raketten in Libanon hadden timer – De raketten in Libanon die op tijd zijn ontmanteld, stonden op vier kilometer van de Israëlische grens en hadden timers op op een vooraf bepaalde tijd afgevuurd te kunnen worden. Dat schrijft persbureau AP.

17.05 uur: Hamas stelt eisen voor bestand – Israël moet met de beschietingen van de Gazastrook stoppen en de blokkade van het autonome Palestijnse gebied opheffen, voordat Hamas instemt met een bestand. Dat zegt de woordvoerder van de radicale Palestijnse beweging.

17.01 uur: Ook drie gewonden bij Islamitische Jihad – Bij de aanval op het mediagebouw in Gaza is niet alleen een leider van de Islamitische Jihad omgekomen, ook drie andere personen van deze militante organisatie raakten gewond, meldt het Israëlische leger. Jerusalem Post meldt dat deze drie personen gedood zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

16.37 uur: Raketten in Libanon – Er zijn zeker twee raketten in het zuiden van Libanon gevonden, die afgevuurd moesten worden op Israël, meldt Haaretz.

16.16 uur: Militante leider gedood – Bij de Israelische aanval op het mediagebouw in Gaza, is een leider van de militante groep Islamitische Jihad gedood. Volgens Haaretz heeft de organisatie een sms-bericht naar verslaggevers gestuurd met de boodschap dat leider Ramez Harb is gedood. Beelden van de explosie bij Al Jazeera.

15.29 uur: Lastige maar grootse periode – Tijdens een persconferentie in Caïro heeft Hamas-leider Meshal gezegd dat de gevechten een „lastige, maar grootse” periode zijn in de geschiedenis van het Palestijnse land. „Wie Palestina aanvalt zal door haar zelf verslagen worden.”

15.20 uur: Drie doden in Gaza – Zeker drie personen komen om tijdens een luchtaanval van Israël, meldt Al Jazeera

14.57 uur: Raketten vliegen over en weer – De strijd gaat onverminderd voort. Alleen in het afgelopen uur zijn er berichten over explosies in Ashdod, Ashkelon, en Gan Yavne. Iron Dome heeft afgelopen uur explosieven onderschept die neer moesten komen op Ashdod, Ashkelon en Be’er Sheva. In diverse steden klinkt het luchtalarm. Een oudere vrouw zou zijn gedood in de Gazastrook, in Beit Hanoun.

14.50 uur: Rook uit gebouw Al-Aqsa TV – Het gebouw van Al-Aqsa TV, de officiële tv-zender van Hamas, staat in brand, meldt Al Jazeera. Het gebouw werd zondag geraakt tijdens een beschieting.

14.44 uur: 93 doden – Volgens medici in de Gazastrook is het aantal doden inmiddels opgelopen tot 93.

13.59 uur: „Wapenstilstand Gazastrook dichtbij” – De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook over een wapenstilstand zouden wel eens snel resultaat kunnen opleveren. Dat zegt de Egyptische premier Hisham Kandil. Egypte speelt een cruciale rol in de onderhandelingen. Kandil zegt te geloven dat de onderhandelaars dichtbij een akkoord zijn.

13.22 uur: Netanyahu: Liefst diplomatieke weg – De Israelische premier Netanyahu zegt dat Israël klaar is voor een aanval over de grond, maar hij prefereert de diplomatieke weg. Dat meldt Reuters.

13.01 uur: Vrees voor humanitaire ramp Gaza – Hulporganisaties doen een klemmend beroep op Israël, de Palestijnen en wereldleiders om snel een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. „Anders dreigt een nieuwe humanitaire ramp op de Gazastrook. De internationale gemeenschap moet druk houden op Israël om de grensdoorgangen naar Gaza open te houden voor noodzakelijke humanitaire goederen.”

12.11 uur: Navo: Israël moet terughoudend zijn – NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen roept Israël op om terughoudend te zijn in het aanvallen van Gaza. „Natuurlijk heeft Israël het recht op zelfverdediging, maar de internationale gemeenschap roept Israël op terughoudend te zijn.” Dat meldt Haaretz.

11.44 uur: Raketten onderschept – Jersusalem Post maakt melding van nieuwe beschietingen. Israël onderschept vier raketten die Ashdod zouden moeten raken.

11.20 uur: Meer details bombardement huis Gaza – Het bombardement op een huis in Gaza, door het Israelische leger een fout genoemd, heeft aan tien familieleden het leven gekost. Ook kwamen twee buren om. Later maandag vindt de begrafenis plaats. Er worden protesten verwacht, meldt Al Jazeera.

10.37 uur: Palestijnen gedood – Twee Palestijnen zijn gedood door een bom in Khan Younis. Het doel van de beschieting was een motor die in de buurt reed, met daarop twee mannen. Dat meldt Haaretz.

10.35 uur: Duitse minister naar Israël – De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, gaat maandagavond naar Israël om bij te dragen aan de diplomatieke inspanningen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat hebben de regeringen van Duitsland en Israël bekendgemaakt. Westerwelle reist naar de Joodse staat na het overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in Brussel.

10.27 uur: Als we blijven toekijken, kan het kwaad bloeien” – De Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish verloor in 2009 drie dochters en een nichtje tijdens een bombardement in Gaza. Hij gaf een persconferentie in Parijs ter gelegenheid van de Franse vertaling van het al eerder in Nederland verschenen boek ”Bruggen, geen muren.” RD-correspondent Mark Heijster was erbij.

10.22 uur: Operatie op kruispunt – Israël wil liever geen grondoorlog beginnen, maar als bemiddeling niets oplevert, zit er niets anders op. De operatie Wolkkolom bevindt zich dus op een kruispunt, analyseert RD-correspondent Alfred Muller.

10.09 uur: Vierde raket op school – De afgevuurde raket vanuit Gaza die doel trof, heeft een school geraakt, meldt Channel 10. Er zijn geen gewonden.

10.02 uur: Wapenstilstand mogelijk – RD-correspondent Alfred Muller schrijft in zijn blog over een mogelijke wapenstilstand.

9.55 uur: Vier raketten op Ashkelon – Vier raketten zijn afgevoerd op Ashkelon. Drie ervan zijn onderschept, de vierde heeft een gebouw verwoest, meldt Haaretz

9.44 uur: Hoe lang is 15 seconden? – Het Israelische leger laat in een filmpje zien welke tijd burgers hebben om zich in veiligheid te brengen als het luchtalarm afgaat.

9.32 uur: Bombardement huis Gaza een fout” – Volgens de verslaggever van Al Jazeera in Jeruzalem heeft het Israelische leger gezegd dat de aanval op een huis in Gaza, waarbij een aantal doden vielen uit dezelfde familie, een fout is.

9.20 uur: Ban Ki-Moon in Egypte – VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal dinsdag een bezoek brengen aan Israël. Maandagmorgen is hij in Caïro voor onderhandelingen over de situatie. Ban wil zo snel mogelijk een staakt-het-vuren bereiken. Ban zei diep bedroefd te zijn over de doden die zijn gevallen aan beide kanten. Dat meldt Jerusalem Post.

8.09 uur: Israël past routes passagiersvliegtuigen aan – Israël heeft de vliegroutes van en naar luchthaven Ben-Gurion bij Tel Aviv aangepast. Volgens het hoofd van de Israëlische burgerluchtvaart is dat gebeurd nadat raketten vanaf de Gazastrook op de stad waren afgevuurd.

4.18 uur: Israëlische luchtaanval doodt 3 Palestijnen – Door Israëlische luchtaanvallen zijn in de nacht van zondag op maandag drie doden in Gaza-stad gevallen. Onder hen is volgens een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van gezondheid een jongetje van vijf.

2.32 uur: Politiegebouw Hamas verwoest – Een politiegebouw van Hamas in Gaza-stad is volledig verwoest door een Israëlische luchtaanval. Enkele mensen raakten lichtgewond door de knal. Ook raakten omliggende gebouwen door de ontploffing beschadigd. Het Abbas-hoofdkwartier is het tweede politiebureau van de stad.

Maandag 19 november


Samenvatting zondag 18 november – Bij Israëlische aanvallen kwamen bij één incident 11 burgers om het leven. De Israëli’s op hun beurt werden opgeschrikt door luchtalarm. De Islamitische Verzetsbeweging Hamas bleef de Joodse staat vanuit de Gazastrook bestoken met raketten. Ten minste tien Israëliërs zijn door scherven gewond geraakt, zei de politie.

Egypte neemt het voortouw in de bemiddeling tussen de strijdende partijen. Hoewel een Israëlische gezant zondag de Egyptische hoofdstad Caïro bezocht voor overleg over een staakt-het-vuren, bleef een doorbraak uit. Israël zegt een definitief einde te willen maken aan de rakettenregen uit Gaza die op Israël neerdaalt en treft voorbereidingen voor een mogelijk grondoffensief. De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague waarschuwden zondag voor de mogelijk bloedige gevolgen van een grondaanval op Gaza.


22.45 uur: Laatste update van vandaag – De redactie sluit dit liveblog voor vandaag. Vanaf maandag vindt u meer nieuws over het conflict op deze website.

22.19 uur: „Staakt-het-vuren in zicht” – Er zijn „aanwijzingen” dat Israël en Hamas het snel eens kunnen worden over een staakt-het-vuren. Dit heeft de Egyptische president Mohamed Mursi zaterdagavond gezegd. De regering in Caïro bemiddelt tussen de Joodse staat en de radicale Palestijnse beweging. Tijdens een persconferentie samen met de Turkse premier Erdogan zij Mursi er „geen garanties” dat het tot een bestand komt. De Egyptische regering voert intens overleg met zowel Israël als Hamas, aldus het staatshoofd. Een hoge functionaris van Hamas zei eerder dat zijn beweging aarzelt in te stemmen met een bestand. Hamas twijfelt of er garanties kunnen komen voor de voorwaarden van een staakt-het-vuren.

21.10 uur: Arabische Liga stuurt missie naar Gazastrook – De Arabische Liga steunt de Egyptische inspanningen om tot een staakt-het-vuren te komen tussen Israël en Palestijnse strijders in de Gazastrook. Ook stuurt de Liga een eigen missie naar het door de radicale Hamas-beweging geregeerde autonome gebied. De delegatie zal bestaan uit ministers van Buitenlandse Zaken en worden aangevoerd door de secretaris-generaal van de Liga, Nabil Elaraby. Dit heeft de voormalige rechter aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zaterdagavond bekendgemaakt na overleg in Caïro.

21.04 uur: „Gaza terugwerpen in Middeleeuwen” – Het doel van de operatie in de Gazastrook is het gebied terug te werpen in de Middeleeuwen. Dat zei de Israëlische minister Eli Yishai, aldus RD-correspondent Alfred Muller.

20.47 uur: 45 dodelijke slachtoffers in Gaza – In de Gazastrook zijn inmiddels 45 dodelijke slachtoffers gevallen, meldt een correspondent van Al Arabiya.

19.51 uur: „Israël heeft recht zich te verdedigen” – Israël „heeft het recht zichzelf te verdedigen” tegen aanvallen en de Israëliërs maken hun eigen beslissingen over hun „militaire tactieken en operaties.” Dat heeft het Witte Huis zaterdag gezegd, zo meldt AP. De Verenigde Staten en Israël willen een einde aan de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, liet Ben Rhodes, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama aan boord van het regeringsvliegtuig Air Force One weten. „De-escalatie geniet de voorkeur” vinden Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volgens Rhodes, mits Hamas het afvuren van raketten op Israël staakt.

18.39 uur: Cijfers van het leger – Wat cijfers van het Israëlische leger: De laatste drie dagen zijn er 492 raket vanuit Gaza in Israël terechtgekomen; daarnaast onderschepte Israël 245 raketten met Iron Dome.

17.20 uur: Erdogan: Israël verantwoordelijk voor doden Gaza – Israël is verantwoordelijk voor de ‘massamoord’ en dood van de kinderen die tijdens de luchtaanvallen op de Gazastrook zijn omgekomen. Dat zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zaterdag in een toespraak in de Egyptische hoofdstad Caïro. Vertegenwoordigers van verschillende landen zijn in Caïro bijeen om de crisis rond de Gazastrook te bespreken. De Amerikaanse president Obama had zaterdag telefonisch contact met Erdogan en vroeg hem hoe de VS en Turkije een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het conflict. Washington zoekt een diplomatieke oplossing en wil het conflict „de-escaleren”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

16.27 uur: Protest op de Dam verloopt rustig – Het protest op de Dam tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook is zaterdagmiddag „rustig en vreedzaam verlopen”. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Er vonden geen incidenten plaats. Naar schatting 300 mensen verzamelden zich op het plein met borden, vlaggen en spandoeken. De organisatie, het Palestina Komitee, had ongeveer 500 demonstranten verwacht. Vanaf 3 uur was het weer rustig op de Dam.

15.55 uur: Ophef over tweet SGP-jongeren – Er is ophef ontstaan over een –inmiddels verwijderde– tweet namens de SGP-jongeren waarin de jongerenorganisatie het Israëlische leger succes wenst bij de aanval op Gaza. Zaterdag nuanceerde de SGP-jongeren de tweet in een artikel op de website. „Wij vinden, net als de TK-fractie van de SGP, dat Israël het recht heeft zich te verdedigen en haar burgers te beschermen en begrijpen dat Israël dit nu doet. SGP-jongeren betreurt het dat het noodgedwongen zover heeft moeten komen. Wij hopen op een vreedzame oplossing waarbij burgerslachtoffers worden voorkomen.”

15.44 uur: Aanval opgeëist – De gewapende vleugel van de Palestijnse Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanval op Tel Aviv. De stad is sinds enkele dagen doelwit van militante Palestijnen die de raketten afvuren. De afgelopen dagen waren al drie projectielen in de buurt van Tel Aviv neergekomen. In de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook viel zaterdagmiddag een dode tijdens een Israëlische luchtaanval. Het totaal aantal doden in de Gazastrook is hiermee op 40 gekomen.

15.38 uur: Luchtalarm in Tel Aviv – Het luchtalarm klinkt in Tel Aviv. Dat meldt het Israëlische leger en RD-correspondent Alfred Muller. Er klonk een zware explosie en er waren rookwolken te zien boven de stad, aldus ooggetuigen. Het leger meldt even later dat de raket is onderschept door Iron Dome.

14.50 uur: Karzai veroordeelt – De Afghaanse president Karzai veroordeelt de beschietingen op de Gazastrook.

14.00 uur: Protest op de Dam – Op de Dam in Amsterdam demonstreren zaterdagmiddag tussen de 150 en 200 mensen tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Het protest is georganiseerd door het Palestina Komitee. De politie zegt dat alles rustig verloopt, maar houdt wel een oogje in het zeil.

12.41 uur: Granaatscherven – Correspondent Alfred Muller twittert dat mensen naar plekken komen waar raketinslagen waren, tot grote ergenis van de politie. Politie waarschuwt om geen granaatscherven mee naar huis te nemen, omdat ze nog niet volledig ontploft kunnen zijn. Lees ook de bijdrage van Alfred Muller voor het RD van vandaag.

12.35 uur: Ashdod – Een woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) meldt op Twitter dat zojuist 4 raketten zijn afgevuurd op Ashdod. “1 op een huis, 1 op een auto, 1 bij een kleuterschool en 1 in een open ruimte.”

11.16 uur: Steun – Nederland moet Israël blijven steunen, schrijft Esther Voet (adjunct-directeur CIDI) zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

10.39 uur: Foto’s zaterdagochtend – Nrc.nl heeft een aantal foto’s op een rij gezet over de aanvallen van zaterdagochtend. Bekijk de fotoserie hier.

10.33 uur: Gewonden – Drie Israëlische militairen zijn zaterdagochtend in het zuiden van Israël gewond geraakt door raketten die waren afgevuurd in de Gazastrook. Dat meldden Israëlische media.

10.07 uur: 40 raketten – Sinds middernacht zijn er nu in totaal 40 rakketten richting Israël afgevuurd. In totaal hebben de Palestijnen 650 raketten afgevuurd sinds woensdag, schrijft de Jerusalem Post. 26 raketten kwamen terecht in de bebouwde kom. Ook zijn er ruim 200 raketten onderschept.

08.50 uur: 14 raketten – Zaterdagochtend zijn er binnen een uur 14 raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook, meldt de Jerusalem Post. Het is nog niet bekend of er gewonden zijn.

08.34 uur: Fotoserie – Bekijk hier een fotoserie die is samengesteld door CNN.

08.11 uur: Hoofdkwartier Hamas – De Israëlische luchtmacht heeft het hoofdkwartier van de Hamas-regering in de Gazastrook gebombardeerd, meldden Hamas en het Israëlische leger. Ooggetuigen lieten weten dat het pand ernstig is beschadigd. Ook nabijgelegen huizen zwaar zijn beschadigd. Het is niet bekend of hierbij slachtoffers zijn gevallen.

08.03 uur: Reservisten – Het Israëlische kabinet heeft vrijdag de mobilisatie van 75.000 reservisten voor de campagne tegen de Gazastrook goedgekeurd. Dat betekent meer dan een verdubbeling van het aantal reservisten die indien nodig ingezet kunnen worden sinds het offensief in de Gaza begon, aldus politieke bronnen. Over dit besluit werd 4 uur lang overlegd.

Zaterdag 17 november 2012


23.30 uur: Laatste update van vandaag – De redactie sluit het liveblog voor vandaag. Zaterdag vindt u op deze plek meer nieuws over de onrust in het Midden-Oosten.

22.40 uur: Israël doodt weer Hamas-commandant – Het Israëlische leger heeft opnieuw een commandant van de radicaal-islamitische Hamas in de Gazastrook gedood. Palestijnse bronnen meldden dat. Ook het Israëlische leger meldde het, op Twitter. Het zou gaan om de militaire leider van het centrale deel van de Gazastrook, Abu Jalal Ahmed. Hij kwam vrijdag door een raketaanval om het leven, samen met twee van zijn broers en een buurman in het vluchtelingenkamp van Al-Mughazi.

22.30 uur: Kinderen rennen naar schuilplek – Het Israëlische leger verspreidde vrijdag deze foto van kinderen die naar een schuilkelder rennen in Kiryat Malachi, waar donderdag drie Israëliërs werden gedood.

22.11 uur: Stevige taal van Egyptische president Morsi – De president van Egypte, Mohammed Morsi, heeft het Israëlische militaire ingrijpen op de Gazastrook vrijdag in de scherpste bewoordingen veroordeeld. Hij zei dat het bloed dat Israël in Gaza verspilt als een „vloek tegen zichzelf” zal zijn. Hij presenteerde Egypte als de nieuwe Arabische voorvechter van de Palestijnse zaak.

21.59 uur: Video met luchtalarm in Askelon – Bekijk hier een video van persbureau AP: het luchtalarm gaat af in de stad Askelon.

21.13 uur: Barak wil meer geld voor Iron Domesysteem – De Israëlische minister van Defensie Barak vraagt het kabinet om 190 miljoen dollar om drie nieuwe Iron Domeinstallaties te kunnen betalen. Dat schrijft Reuters. Israël gebruikt het Iron Domesysteem om raketten vanuit Gaza te onderscheppen.

20.17 uur: Ban maant Israël en Hamas – Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft er bij Hamas op aangedrongen het afvuren van raketten op Israël te staken en bij Israël om maximale zelfbeheersing te betrachten. Ban „is uiterst bezorgd over het aanhoudende geweld in Gaza en Israël en zeer verontrust over het stijgende aantal burgerdoden’, zei zijn woordvoerder Martin Nesirky vrijdag. De strijdende partijen moeten alles in het werk stellen om escalatie van het conflict te voorkomen en de rust te herstellen, aldus Ban. „Een nieuwe ronde bloedvergieten komt de veiligheid van de Israëliërs noch die van de Palestijnen ten goede. Ook opent bloedvergieten niet de deur naar onderhandelingen die kunnen resulteren in de tweestatenoplossing die nodig is om dergelijk geweld permanent te beëindigen.”

20.03 uur: „Nederland moet Israël vierkant blijven steunen” – „Het enorme wapenarsenaal waarover de internationaal als terroristische organisatie aangemerkte Hamas beschikt, is meer dan een serieuze bedreiging voor de staat Israël.” Dat schrijft Esther Voet, adjunct-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), morgen op de opiniepagina van het Reformatorisch Dagblad. „Hoe verschrikkelijk triest de waarschijnlijk onvermijdelijke burgerslachtoffers ook zijn, Hamas zal oogsten wat het heeft gezaaid en Nederland hoort in dit conflict een ferm standpunt in te nemen.”

19.46 uur: Israëlisch leger sluit wegen rond Gazastrook – Het Israëlische leger heeft vrijdag drie hoofdwegen die leiden naar de Gazastrook afgesloten voor alle verkeer. Volgens waarnemers is dat een indicatie voor een mogelijke verdere militaire opbouw in het gebied.

19.29 uur: Barak wil meer dan 75.000 reservisten oproepen – De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, wil 75.000 reservisten mobiliseren, schrijft Jerusalem Post. Dat wijst erop dat een grondoffensief nog steeds in voorbereiding is.

18.57 uur: Raket bij Jeruzalem van Iraanse makelij – De raket Fajr-5 die bij Jeruzalem neerkwam, heeft een bereik dat vijf keer verder is dan de bij Palestijnen gebruikelijke Palestijnse Qassamraket. Qassam haalt hooguit 13 kilometer terwijl de Fajr-5 over een afstand van 75 kilometer een doelwit kan bereiken. De Iraanse raket wordt in een fabriek in Teheran gemaakt en is in gebruik bij de Iraanse strijdkrachten en naar verluidt ook in het bezit van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah, meldden defensiedeskundigen van de Britse instelling Jane’s.


18.47 uur: Palestijnen blijven bij verzoek VN-lidmaatschap – De bombardementen op de Gazastrook verhinderen niet dat de Palestijnen deze maand volwaardig lidmaatschap bij de Verenigde Naties aanvragen. Dit heeft de Palestijnse president Mahmud Abbas vrijdag beklemtoond. „Wat er in Gaza gebeurt is een poging te voorkomen dat we onze status als staat bij de VN aanvragen, maar we stemmen wel op 29 november over de resolutie”, aldus Abbas.


17.50 uur: Meer verrassingen in petto” – „Er is geen veiligheid voor welke zionist op welk deel van Palestina dan ook en we hebben meer verrassingen in petto”, zegt Abu Obeida, woordvoerder van Hamas. De raket die werd afgevuurd zou een zelfgemaakte M-75 zijn, een exemplaar dat niet eerder werd afgeschoten.


16.44 uur: Dit verandert alles – Al Jazeera tekent over de raketaanval op Jeruzalem uit de mond van een verslaggever op: „Als dit waar is, is dat voor het eerst. Dit verandert alles.” En de verslaggever van Al Jazeera in Jeruzalem spreekt van een „shock voor de mensen hier die beseffen dat ook Jeruzalem getroffen kan worden”.


16.35 uur: Raket was voor Knesset – Volgens Hamas was de afgevuurde raket richting Jeruzalem voor de Knesset, meldt Haaretz.


16.30 uur: „Sociale media in Israël aan banden” – Het Israëlische leger, de IDF, verzoekt burgers in Israël geen informatie over raketinslagen en luchtalarm in het land op Twitter, Facebook en andere sociale media te plaatsen. Die informatie zou vijandige groeperingen in de Gazastrook kunnen helpen.


16.10 uur: Raket komt ten noorden van Jeruzalem – De afgevuurde raket is terechtgekomen ten noorden van Jeruzalem. Niemand is daarbij gewond geraakt, meldt Jerusalem Post.


16.01 uur: Geen gewonden of schade – Volgens RD-correspondent Alfred Muller zijn er geen gewonden gevallen in Jeruzalem. Er is ook geen schade.


15.54 uur: Hamas vuurt raket op Jeruzalem – Het luchtalarm gaat af in Jeruzalem, melden diverse bronnen. Volgens het Israelische Channel Two zegt Hamas een raket van het type Qassem M65 te hebben afgevuurd richting Jeruzalem.

15.20 uur: Erdogan wil overleggen – De Turkse premier Erdogan noemt de Israelische aanvallen een verkiezingsstunt. Hij wil komend weekend overleggen over de situatie met de Egyptische president Morsi, en de Verenigde Staten, meldt Reuters.


14.56 uur: Verontschuldingen BCC tegenover operrabijn – Opperrabijn Jonathan Sacks zei tegenover de BBC dat het conflict tussen Israël en Gaza „in werkelijkheid met Iran te maken heeft.” Toen de opperrabijn er op gewezen werd nog steeds live in de uitzending te zijn, wijzigde hij zijn toon. De presentator van het programma heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en gezegd Sacks niet voor het blok te hebben willen zetten.

14.24 uur: Reactie Pillay – Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay maant Israël en de Palestijnse militanten in de Gazastrook zich van verder geweld te onthouden. Ze toont zich ontsteld over de dood van burgers, onder wie drie Israëliërs en verscheidene Palestijnse kinderen en een zwangere vrouw. Volgens haar woordvoerder, Rupert Colville, veroordeelt Pillay het lukraak afschieten van raketten vanuit de Gazastrook naar het zuiden van Israël en is zij uitermate verontrust over de sterk toegenomen Israëlische luchtaanvallen op de dichtbevolkte Gazastrook. Zij roept beide partijen op „zich terug te trekken van een steeds gevaarlijkere confrontatie.”


13.57 uur: IDF: Meer dan 500 doelen geraakt – Meer dan 500 doelen heeft het Israelische leger sinds woensdag geraakt in Gaza. Vanuit de Gazastrook zijn zo’n 500 raketten afgeschoten op Israel, daarvan zijn er 150 onderschept. 26 hebben daadwerkelijk bewoond gebied bereikt, zegt het Israelische leger.

13.54 uur: IDF: wat zou jij doen? – Het Israelische leger (IDF) verspreidt dit plaatje met de oproep om het te delen.

13.44 uur: Egypte en Tunesië in Gaza – De Egyptische premier Hisham Kandil heeft zijn bezoek vrijdag aan de Gazastrook eerder afgesloten dan de bedoeling was vanwege nieuwe luchtacties van Israël. Israël ontkende later dat het de beloofde „adempauze” tijdens het bezoek had geschonden met raketaanvallen. Tunesië stuurt zaterdag een delegatie onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken naar Gaza.


13.38 uur: Reactie Morsi – De Egyprische premier Morsi noemt de Israelische aanvallen een „onverholen agressie tegen de mensheid”. Ook zei hij dat „Caïro zich niet zal terugtrekken uit Gaza”.

13.15 uur: Gewonden in regio Eshkol – Er zijn drie Israelische gewonden gevallen nadat een raket insloeg in de regio Eshkol.

13.10 uur: Reactie Wilders – Wilders (PVV) roept op om Israël te steunen. „Israel heeft volste recht op zelfverdediging. Hoe harder het terroristentuig van Hamas/Islamic Jihad wordt aangepakt hoe beter.”


13.00 uur: Grondoffensief – „De luchtmacht heeft de belangrijkste missies uitgevoerd en we hebben duidelijke successen geboekt. Het leger is er klaar voor de operatie uit te breiden”, aldus minister Moshe Yaalon op de Israëlische radio.


12.55 uur: Eerste fase voltooid – Het Israëlische leger intensiveert de voorbereidingen voor een grondoffensief; 48 uur bombarderen heeft nog geen einde gemaakt aan de raketbeschietingen door Hamas. Volgens Israëlische leiders is de eerste fase van de operatie, die tot doel had met name de langeafstandsraketten uit te schakelen, voltooid.


12.42 uur: Tel Aviv – Geen gewonden bij inslag in Tel Aviv volgens Joseph Dana.


12.41 uur: Tel Aviv – Inwoners van Tel Aviv wachten in het trappenhuis op de inslag.


12.34 uur: Tel Aviv – Nogmaals RD-correspondent Alfred Muller: “Knal gehoord in Tel Aviv, meldt radio. Ook voortdurend luchtalarm in andere plaatsen, die dichter bij de Gazastrook liggen.”


12.30 uur: Luchtalarm Tel Aviv – Opnieuw luchtalarm in Tel Aviv, twittert RD-correspondent Alfred Muller.


12.10 uur: Knesset – De al-Qassambrigade, de gewapende tak van Hamas, heeft op twitter beweerd een langeafstandraket op het Israëlische parlement in Jeruzalem, de Knesset, te hebben afgevuurd. Het bericht wordt tegengesproken door een woordvoerder van het Israëlische leger.


12.05 uur: Bondskanselier Merkel – De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept Egypte op zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan het geweld tussen Gaza en Israël.


12:00 uur: Afweerschild – Klik op deze video om te zien hoe tijdens een huwelijksfeest donderdagavond in de stad Beer Sheva het Iron Dome afweerschild twaalf raketten afkomstig uit Gaza neerhaalt.


11.40 uur: Bezoek Tunesische minister – De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Rafik Abdessalem, zal zaterdag een bezoek brengen aan Gaza, zo hebben de autoriteiten aangekondigd in een communiqué die de „barbaarse agressie” van Israël jegens de Palestijnen hekelt.


11.29 uur: Update – Vanuit Gaza hebben vrijdag 67 raketten Israël getroffen (335 stuks sinds 14 november). Iron Dome onderschepte er tot nu toe 55, meldt het Israëlische leger.


11.10 uur: Sociale media – Naast de fysieke strijd tussen Israël en Hamas woedt er ook een verbale strijd tussen beide partijen op sociale media als Twitter en Facebook.


11.05 uur: VN – De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zal volgende week naar Israël en Egypte reizen in een poging een wapenstilstand tussen de strijdende partijen tot stand te brengen, aldus diplomaten bij de VN tegenover France24.


11.00 uur: Staakt-het-vuren geschonden of niet? – Nieuwszender al-Jazeera meldt in een verslag dat het staakt-het-vuren is geschonden tijdens het bezoek van de Egyptische premier Kandil aan Gaza. Israël ontkent dat het tijdens het bezoek van Kandil raketaanvallen op de Gazastrook heeft uitgevoerd. Het zegt met de raketaanvallen te hebben gereageerd op raketten die vanuit de Gazastrook op Israël waren afgevuurd. „Hamas heeft geen respect voor het bezoek van de Egyptische premier aan Gaza en schendt het tijdelijke staakt-het-vuren tijdens het bezoek waarmee Israël had ingestemd”, twitterde een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.


10.55 uur: Reactie EU – De Europese Unie erkent bij monde van Catherine Ashton dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen de aanvallen van groepen gewapende Palestijnen afkomstig uit de Gazastrook, maar roept het land op tot een „proportioneel” antwoord, aldus persbureau AFP.


10.45 uur: Doel operatie – Het enige doel van de Israëlische operatie is het beëindigen van de raketbeschietingen op Israël, aldus Yigan Palmor, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover ABC News.


10.30 uur: Grondoperatie – Het hoofd van de Israëlische strijdkrachten, Benny Gantz, sluit een eventueel grondoffensief in Gaza niet uit.


10.25 uur: Voertuig Reuters getroffen – Een voertuig van persbureau Reuters is bij de grens met Gaza door Palestijns vuur geraakt.


10.10 uur: Wapenstilstand – Het Israëlische leger heeft Gaza de afgelopen twee uur niet onder vuur genomen, terwijl wel 50 raketten vanuit Gaza richting Israël zijn afgevuurd, aldus woordvoerder Avital Leibovich in een tweet.


9.50 uur: Winkelcentrum Ashkelon – Een raket is ingeslagen op de parkeerplaats bij een winkelcentrum in Ashkelon. De schade is aanzienlijk maar er zijn geen slachtoffers, aldus The Times of Israel.


9.45 uur: Kandil naar Egypte – De Egyptische premier Kandil heeft een ziekenhuis bezocht en is nu weer op weg terug naar Egypte, twittert Paul Danahar.


9.35 uur: Doden in Gaza – Bij een Israëlisch bombardement in het noorden van Gaza zijn twee Palestijnen gedood, hebben Palestijnse artsen tegen persbureau AFP gezegd.


9.25 uur: Staakt-het-vuren geschonden – Zowel het Israëlische leger als woordvoerders in Gaza bevestigen dat het staakt-het-vuren met raketbeschietingen is geschonden, twittert journaliste Sheera Frenkel.


9.20 uur: Iron Dome – Terwijl vanuit Gaza de ene na de andere raket op Israël terechtkomt, draait het Iron Domesysteem overuren. Het Israëlische systeem moet alle zeilen bijzetten om ze uit de lucht te plukken. Lees hier hoe het systeem werkt.


9:07 uur: Balans – Sinds het begin van de militaire operatie heeft Israël 500 terroristische doelen in Gaza bestookt, zijn er 300 raketten op Israël afgevuurd en zijn er meer dan 100 onderschept, meldt het leger.


8.57 uur: Verwoest ministerie – BBC-correspondent Paul Danahar meldt dat hij voor een rokende puinhoop staat, die tot afgelopen nacht het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza vormde.


8.47 uur: Ontmoeting Kandil-Haniyeh – Ediz Tiyansan (correspondent in Jeruzalem voor Turkse media): De Egyptische premier Kandil is bij het kantoor van zijn collega in Gaza, Ismail Haniyeh, aangekomen.


8.40 uur: Reservisten – Israël is begonnen met het mobiliseren van 16.000 reservisten.


8.35 uur: Bombardement Eshkol – Volgens Haaretz is het gebouw van de regionale raad in Eshkol in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door twintig raketten; er zijn geen slachtoffers.


8.20 uur: Bombardement huis Haniyeh – De Jerusalem Post meldt dat de Israëlische luchtmacht het huis van de Palestijnse premier Ismail Haniyeh heeft bestookt; de premier is ongedeerd.


8:00 uur: Premier Egypte in Gaza – Premier Hisham Kandil van Egypte is vrijdagochtend in de Gazastrook aangekomen. Dat heeft een Egyptische regeringsfunctionaris meegedeeld. De premier bezoekt het Palestijnse gebied om solidariteit te betuigen met de bevolking. Israël heeft laten weten tijdens het bezoek van Kandil geen bombardementen uit te voeren, aldus het ANP.


7.09 uur: Minder begrip – Israël moet er bij een oorlog in Gaza rekening mee houden dat het internationale krachtenveld er nu anders bij ligt dan voor Operatie Gegoten Lood, analyseert de Volkskrant. „Met een offensief in Gaza riskeert het een confrontatie met het nieuwe bewind in Egypte. Het zal ook op minder coulantie van de VS en Europa kunnen rekenen.”


7.05 uur: Kort staakt-het-vuren – Israël zou bereid zijn tot een staakt-het-vuren gedurende drie uren op vrijdag wanneer de Egyptische premier Hisham Kandil de Gazastrook bezoekt. Dat meldt persbureau Reuters.


6.53 uur: Grondtroepen – Het Israëlische leger maakte bekend dat sinds woensdagmiddag 466 luchtaanvallen zijn uitgevoerd boven Gaza. Het land houdt nadrukkelijk de optie open om ook grondtroepen de Gazastrook in te sturen.


6.50 uur: Bombardementen Gaza gaan door – De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw diverse doelen in de Gazastrook gebombardeerd. Op nieuwszenders waren rookwolken boven Gaza-Stad te zien. Volgens waarnemers verhevigen de luchtaanvallen.


5.00 uur: Doden – Volgens het Palestijnse persbureau Maan kwamen donderdagavond drie Palestijnen om het leven door een bombardement. Daarmee komt het dodental van het recent weer opgelaaide geweld aan Palestijnse zijde op negentien. Drie Israëli’s kwamen donderdag om het leven toen een zogeheten Grad-raket een flat raakte in de plaats Kyriat Malachi.


4.30 uur: Raketten – Militante Palestijnen vuurden in de nacht van donderdag op vrijdag ook weer raketten af op Israël. Voor zover bekend troffen die geen doel.


Vrijdag 16 november


22.30 uur: Liveblog gesloten – De webredactie sluit het liveblog. Vrijdag zal de berichtgeving over de situatie in Israël en de Gazastrook worden hervat.


22.26 uur: Oproep VS – De Verenigde Staten hebben landen die banden onderhouden met Hamas opgeroepen er bij de beweging op aan te dringen te stoppen met raketaanvallen op Israël. Dat meldt Reuters. Ben Rhodes, adviseur van het Witte Huis: „We hebben Turkije, Egypte en sommige van onze Europese partners gevraagd hun invloed aan te wenden om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.” Hij stelde desgevraagd dat het uiteindelijk een beslissing van Israël zal zijn om eventueel grondtroepen in te zetten.


22.10 uur: Ban Ki-moon – Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon zal dinsdag Jeruzalem, Caïro en Ramallah bezoeken, meldt Haaretz. De VN-chef zal naar verwachting niet naar Gaza gaan.

22.02 uur: Wereldwijde steun – Een anonieme bron bij de Israëlische regering heeft de Times of Israel gezegd onder de indruk te zijn van de steun die Jeruzalem heeft ontvangen van wereldleiders sinds het begin van operatie Pillar of Defense.


21.51 uur: VN-onderwijzer gedood – Een leraar van een VN-school in Gaza is bij een Israëlische luchtaanval om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties gemeld, aldus al-Jazeera.


21.17 uur: Marine – RTL-correspondent Roel Geeraedts bevindt zich in Gaza. Hij twittert dat de Israëlische marine vanaf het water een raket op de Gazastrook afvuurt.

21.11 uur: Franse president – De Franse president Hollande is in gesprek met de Israëlische premier Netanyahu en andere wereldleiders. Hij wil daarme een verdere escalatie van het geweld in de Gazastrook voorkomen. Dat heeft de Franse premier Ayrault gezegd, meldt Reuters. Frankrijk heeft rechtstreeks contact gezocht met Netanyahu en de Egyptische premier Morsi.


21.07 uur: Tempelberg – De politie van Jeruzalem heeft aangekondigd de toegang tot de Tempelberg tijdens het vrijdaggebed te zullen beperken. Alleen mannen ouder dan 40 met een Israëlisch identiteitsbewijs en vrouwen mogen de berg op.


21.05 uur: Ontsnapt – Palestijnse bronnen zeggen volgens Times of Israel dat Salim Thabet, commandant van de Al-Aqsa Martelarenbrigade, donderdag is ontsnapt aan een luchtaanval van de Israëlische luchtmacht.


20.49 uur: Lieberman – De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman heeft de hele dag overleg gehad met zijn collega’s in onder meer Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, om uitleg te geven over operatie Pillar of Defense. Dat staat in een verklaring die zijn ministerie heeft uitgegeven, meldt Times of Israel. Volgens Lieberman doet Israël er alles aan burgerslachtoffers te voorkomen. Hij stelde dat de raketten vanuit Gaza daarentegen bewust op bewoonde gebieden worden afgevuurd.


20.38 uur: Tunesische delegatie – In navolging van de Egyptische premier Hesham Qandil die vrijdag met een delegatie de Gazastrook zal bezoeken, heeft Tunesië aangekondigd zondag een delegatie te sturen. De twee landen willen op die manier de Palestijnse bevolking een hart onder de riem steken en mogelijk Israël onder druk zetten.


20.25 uur: Voorbode grondoffensief? –Het Israëlische leger heeft donderdag tanks en pantservoertuigen naar de grens met Gaza gebracht en de Israëlische minister van defensie Ehud Barak heeft toestemming gegeven om reservisten op te roepen. Mogelijk zijn de troepenbewegingen een voorbode van een grondoffensief in Gaza. Barak verklaarde dat hij het leger toestemming heeft gegeven om reservisten op te roepen vanwege een mogelijke operatie in Gaza. Het leger zei dat er tot dertigduizend militairen kunnen worden opgeroepen. Bronnen bij het leger zeiden dat er voorbereidingen worden getroffen voor een grondoffensief. Er is echter nog niet besloten wanneer het offensief van start gaat.


20.20 uur: Troepen naar grens – Persbureau AP meldt dat Israël troepen richting de grens met Gaza stuurt, in wat mogelijk een aanzet is tot een grondoffensief.


20.07 uur: Luchtaanvallen – Times of Israel schrijft dat de Israëlische luchtmacht doelen heeft bestookt in de Gazastrook. Ooggetuigen melden acht of negen zware explosies te hebben gehoord. In grote delen van de Gazastrook is de stroom uitgevallen.


20.05 uur: 16e slachtoffer – al-Jazeera meldt dat aan Palestijnse zijde een zestiende slachtoffer zou zijn gevallen. Het zou gaan om een tien maanden oude baby die eerder donderdag gewond raakte bij luchtaanvallen op Gaza.

20.03 uur: Verenigde Staten – De VS hebben Egypte gevraagd het gesprek met de Palestijnen aan te gaan in een poging een einde te maken aan het geweld vanuit Gaza. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. Hij herhaalde de oproep van de VS aan Hamas om te stoppen met raketaanvallen op Israël, meldt AFP.


19.57 uur: Hamaspremier – Ismail Haniyeh, premier van Hamas, heeft gezegd dat zijn beweging in staat is de aanvallen van Israël te weerstaan. Dat meldt al-Jazeera. „Onze vijand onderschat ons karakter. Mensen met geloof en wil en vastberadenheid vrezen niemand behalve God.” Hij zei dat het Palestijnse volk een „heilig doel” dient. „U bent getuige van een nieuwe bladzijde in de strijd. Wij zijn er volledig van overtuigd dat we, zo God het wil, dicht bij de overwinning en de bevrijding zijn. En zij die strijden voor de zaak van God worden beloond door God.” Haniyeh prees verder Egypte dat vrijdag een delegatie naar Gaza zal sturen. Hij sprak de hoop uit dat ook Egypte het nodige zal doen om Israël te verslaan. Tegelijkertijd veroordeelde hij de positie van de Verenigde Staten.


19.40 uur: Nazrallah – Hezbollahleider Hassan Nasrallah geeft momenteel een speech over de situatie in Gaza, meldt de Guardian. Daarin zegt hij dat Israël gebruik maakt van het conflict in Syrië om Gaza aan te vallen. Hij roept de Arabische landen op tot meer steun voor de Palestijnen. Zijn eigen beweging is, anders dan ten tijde van de oorlog in 2008, niet in staat om Gaza te hulp te komen vanwege de situatie in Syrië.


19.36 uur: Kankergezwel – Khaled Mashal, politiek leider van Hamas, zou op een conferentie in de Soedanese hoofdstad Khartoem hebben gezegd dat Israël uit angst handelt, en niet uit zelfverdediging. Dat meldt de Times of Israel. „Israël is een kankergezwel in het hart van het Midden-Oosten. Zij hebben ons land ingenomen.”


19.31 uur: 30.000 reservisten – Volgens de Israëlische krant Maariv heeft minister van Defensie Barak goedkeuring gegeven voor het oproepen van 30.000 reservisten. Dit zou er op kunnen duiden dat Israël bezig is met de voorbereiding van een grondoffensief, hoewel dat eerder werd tegengesproken.


19.27 uur: Huis geraakt – Haaretz meldt dat een huis in Be’er Sheva zou zijn geraakt door een raket. Een persoon moest worden behandeld vanwege een shock.


19.21 uur: Offensief – Een bron binnen het Israëlische leger zegt tegenover Haaretz dat de luchtaanvallen op Gaza de komende uren geïntensiveerd zullen worden. Ook zou het IDF plannen hebben goedgekeurd voor de volgende fase in de operatie. Wat dat betekent, is onduidelijk.


19.19 uur: Tony Blair – Speciaal VN-gezant voor het Midden-Oosten Tony Blair heeft Hamas donderdag opgeroepen te stoppen met het afvuren van raketten vanuit Gaza. „Een miljoen Israëli’s moet elke nacht de schuilkelders in. Er is geen enkele regering die in die situatie geen actie zou”, aldus de voormalige Britse premier tegenover Sky News. Blair sprak ook begrip uit voor de druk waaronder de leiding van Hamas gebukt gaat, maar zei hij: „Ik vrees dat het blijven afvuren van raketten niet helpt.” Blair maakt zich ernstig zorgen over de situatie in de regio. „Er is daar overal instabiliteit. Het laatste dat we willen is dat een toch al explosieve situatie uitmondt in een nóg groter conflict.”


19.00 uur: Geen haast – Reuters analyseert de situatie in Israël en denkt dat het land geen haast zal maken met het binnenvallen van Gaza. Het verschil in aanpak met de oorlog in 2008 heeft volgens Reuters alles te maken met de positie van Netanyahu, die minder steun geniet vanuit met name Europa.

18.56 uur: Netanyahu in Tel Aviv – De website Ynet meldt dat premier Netanyahu zich in Tel Aviv bevond op het moment dat het luchtalarm afging. De premier was op het hoofdkwartier van het IDF, en zou samen met de generale staf de schuilkelders zijn ingegaan.


18.51 uur: VS veroordelen aanvallen – De Verenigde Staten veroordelen in de sterkste bewoordingen de raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël. Dat heeft het Witte Huis gezegd. Ook wordt het verlies van mensenlevens betreurd. Volgens perschef van het Witte Huis Jay Carney is er „geen rechtvaardiging” voor het geweld dat Hamas en andere terreurorganisaties ten uitvoer leggen. Hij riep de mensen die de raketten hebben afgevuurd op direct een einde te maken aan deze „laffe daden.” Carney zei dat, hoewel Hamas beweert het beste voor te hebben met de Palestijnen, het geweld waar ze zich schuldig aan maken, juist de Palestijnse zaak tegenwerkt.


18.49 uur: Samenvatting – Lees hier een samenvatting van het nieuws tot nu toe.

18.39 uur: Iron Dome – Haaretz meldt dat er opnieuw vijf raketten boven Be’er Sheva zijn onderschept door het afweerssysteem Iron Dome. Er zouden in de afgelopen 24 uur 274 raketten zijn afgeschoten vanuit Gaza, 105 daarvan werden onderschept. Het Israëlische leger heeft volgens de krant 250 doelen bestookt in Gaza.


18.34 uur: Iraanse makelij – De radicale Islamitische Jihad zegt in een verklaring een raket van Iraanse makelij te hebben afgevuurd op Tel Aviv, aldus het Franse persbureau AFP. Het zou gaan om een Fajr-5 raket. Een correspondent van AFP heeft de raket eerder vanavond zien neerkomen in het water ten zuiden van de stad.


18.30 uur: Geen raketten op Tel Aviv – Het Israëlische leger meldt via Twitter dat het luchtalarm in Tel Aviv weliswaar is afgegaan, maar dat er geen raketten zijn neergekomen op Tel Aviv. De afgevuurde raketten zouden ten zuiden van de stad terecht zijn gekomen.


18.27 uur: Militair overleg – De bevelhebber van het IDF heeft zijn militaire staf bijeen geroepen, meldt de Israëlische radio. Of dit duidt op een aanstaand grondoffensief is onduidelijk.


18.25 uur: Palestijnse status – Het kabinet is niet principieel tegen een opwaardering van de status van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties. Dat heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd. „Als dat bijdraagt aan het vredesproces, dan steunen we dat.”


18.14 uur: Onrustige nacht Tel Aviv – Een woordvoerder van het IDF, het Israëlische leger, heeft volgens Haaretz gezegd dat de inwoners van Tel Aviv zich moeten opmaken voor een onrustige nacht.


18.05 uur: Verklaring Netanyahu – De Israëlische premier Netanyahu gaf donderdagmiddag een verklaring uit voor de buitenlandse pers. Daarin wijst hij een beschuldigende vinger naar Hamas. „In plaats de inwoners van Gaza een betere toekomst te geven, heeft de top van Hamas met steun van Iran Gaza verandert in een terreurbolwerk. Ze vuurden duizend raketten af op onze steden, dorpen op onze burgers en kinderen. Ze smokkelden duizenden raketten en projectielen Gaza binnen en ze hebben deze doelbewust verstopt in bewoonde gebieden, in huizen, in scholen en bij ziekenhuizen. Alleen dit jaar al heeft Hamas meer dan duizend raketten afgevuurd op Israël, inclusief bijna 200 raketten in de afgelopen 24 uur.” Lees hier de volledige verklaring van Netanyahu.


18.00 uur: Islamitische Jihad – De verantwoordelijkheid voor de raketaanval op Tel Aviv is opgeëist door de radicale beweging Islamitische Jihad, aldus de Israëlische krant Haaretz. De aanval was de eerste op Israëls commerciële centrum sinds de Golfoorlog van 1991.


17.55 uur: Geen slachtoffers – Het Israëlische leger heeft Reuters gemeld dat een raket Tel Aviv heeft getroffen en dat er geen slachtoffers zijn.


17.45 uur: Luchtalarm – In Tel Aviv is het luchtalarm afgegaan; er is zeker een explosie gehoord, melden getuigen, aldus het ANP.


17.35 uur: Profiel Gazastrook – Klik hier voor achtergrondinformatie over de Gazastrook.


17.18 uur: Egyptische premier – Al Jazeera meldt dat de Egyptische premier Hesham Qandil, vrijdag met een delegatie uit zijn land een bezoek zal brengen aan de Gazastrook, uit solidariteit met de Palestijnen.


17.10 uur: Geen grondoffensief – Avital Leibovitch, woordvoerster van het Israëlische leger heeft zojuist tegenover CNN gezegd dat er momenteel geen grondtroepen naar het zuiden worden gestuurd. Een grondoffensief is „op dit moment” geen optie, volgens haar. Ze wilde niet ingaan op de vraag of Hamas en Israël in gesprek zijn.

16.58 uur: Rishon Letzion – De raket die donderdagmiddag werd afgevuurd vanuit de Gazastrook op Tel Aviv kwam zo’n 15 kilometer ten zuiden van de stad neer in de plaats Rishon Letzion. Dat heeft het Israëlische leger gemeld. „De raket kwam in het open veld terecht. Er waren geen gewonden of schade”, aldus een legerwoordvoerster. Rishon Letzion, de op drie na grootste stad van Israël met 228.000 inwoners, ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van de Gazastrook.


16.55 uur: Meer reservisten – Een diplomatieke bron in Jeruzalem heeft op de Israëlische radio gezegd dat mogelijk veel meer troepen zullen worden opgeroepen. Volgens de bron zit Israël niet te wachten op een langdurige grondoorlog en zal de reactie van Hamas op operatie Pillar of Defense bepalen in welke mate het Israëlische leger zal ingrijpen. Hij zegt niet te verwachten dat de operatie binnen enkele dagen zal zijn afgerond, maar spreekt van „enkele weken”.


16.50 uur: Namen slachtoffers Kiryat Malachi – De krant Times of Israel meldt de namen van de drie mensen die donderdagmorgen omkwamen bij een Palestijnse raketaanval op Kiryat Malachi. Het zou gaan om de 49-jarige Aharon Smadga, de 24-jarige Itzik Amsalem en de zwangere Mirah Sharf (26).


16.45 uur: Turkse veroordeling – De Turkse president Abdullah Gül veroordeelde Israël donderdag en bekritiseerde de VS vanwege hun steun aan dat land.


16.20 uur: Raket op Tel Aviv – Persbureau AP meldt dat een raket het zuiden van Tel Aviv heeft getroffen. Er zouden geen gewonden zijn.

15.54 uur: Reservisten opgeroepen – De aanvraag van minister van Defensie Barak om reservisten in te roepen, is ingewilligd. Dat meldt Jerusalem Post.


15.48 uur: Luchtalarm – RD-correspondent Alfred Muller meldt dat volgens Israel TV het luchtalarm in Rishon LeTsion afgaat.


15.44 uur: Palestijnen beschikken over gewone raketten” – De drie Israëli’s die donderdag om het leven kwamen in de plaats Kyriat Malachi, werden gedood door een „conventionele Grad-raket”. Sommige Israëli’s vreesden dat de Palestijnse belagers over meer geavanceerde raketten beschikken, maar „die vrees is ongegrond”, aldus majoor Arye Shalicor van het Israëlische leger. „Het ging om een gewone raket die toevallig precies in een woning landde. Dit soort raketten worden al jaren vanuit Gaza afgevuurd.” Maar bij die aanvallen vallen zelden doden.


15.01 uur: Reactie Netanyahu – Premier Netanyahu van Israël zegt er alles aan te doen om de inwoners van Israël te verdedigen.


14.30 uur: Interview inwoonster Sdrot – RD-journalist Richard Donk sprak Odelia ben Porat uit Sderot. Haar leven speelt zich momenteel meer in de schuilkelder dan bovengronds af. Toch blijft ze. „Ik moet getraumatiseerde mensen helpen. Ik vlucht niet.”


13.59 uur: Reactie William Hague – De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague veroordeelt het „spervuur van raketten die afgevuurd wordt op Israël”. De raketten zorgen voor een „onhoudbare situatie voor burgers in het zuiden van Israël”.


13.40 uur: Stand.nl over Israël – Nederland moet Israël voluit blijven steunen, is de stelling op stand.nl donderdag. De stemverhouding is na bijna 1900 uitgebrachte stemmen exact 50/50. Van der Staaij (SGP) zei in de uitzending op radio 1 dat Nederland Israël voluit moet blijven steunen.


13.30 uur: Interview met ooggetuige – RD-journalist Richard Donk sprak met Johan van der Ham, voorzitter van de raad van bestuur van zorginstelling Leliegroep. Hij was woensdag bij de burgemeester van Sderot op bezoek toen de gevechten begonnen. „We zijn op bezoek geweest in kibboets Kfar Aza. Daar zagen we de kraters van de inslagen en beschadigde huizen. Kort daarop maakten we ook zelf twee inslagen mee. De burgemeester was voortdurend in gesprek met Jeruzalem. Daaruit concludeerden we dat er iets stond te gebeuren. Toen we uit het gebied wegreden zagen we de straaljagers van de Israëlische luchtmacht al overvliegen en hoorden we de eerste explosies.”


13.20 uur: Er volgen moeilijke dagen” – De woordvoerder van het Israëlische leger zegt in de krant Yediot Ahronot dat er moeilijke dagen zullen volgen. „Deze operatie heeft geen tijdslimiet”.


13.10 uur: Protest in Egypte – De Egyptische Moslimbroederschap roept op tot massaal protest op donderdagmiddag om 3 uur bij de grote moskeeën in het land.


12.44 uur: Palestijnen gedood door aanval op Gaza – Twee Palestijnen komen om door een Israëlische raketaanval op het noorden van de Gazastrook, meldt Jerusalem Post.


12.20 uur: Analyse – Of operatie Wolkkolom tot een grootschalige oorlog zal leiden zoals in 2008-2009, staat te bezien. Maar Israël heeft niet alleen te kampen met een militaire dreiging, het moet ook bij elk optreden tegen zijn vijanden een complete mediaoorlog uitvechten. En dat is een conflict waarin Israël vaak het onderspit delft. Dat schrijft RD-journalist Richard Donk in een analyse.


12.10 uur: 70 Israëliërs gewond – Volgens Jersusalem Post zijn er inmiddels 70 gewonden vallen aan Israëlische zijde.


12.01 uur: Pamfletten – RD-correspondent Alfred Muller laat vanuit Israël weten dat er pamfletten worden uitgestrooid boven de Gazastrook. Er wordt opgeroepen om uit de buurt te blijven van leden en faciliteiten van Hamas en andere organisaties.

11.50 uur: Abbas terug naar Westoever – De Palestijnse president Mahmoud Abbas haast zich terug naar de Westoever. Abbas had ontmoetingen in Zwitserland op zijn agenda staan, maar heeft die afgezegd. Dit heeft de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat donderdag gezegd.


11.28 uur: Egypte woedend – Egypte vraagt de VN-Veiligheidsraad „de Israëlische agressie” in de Gazastrook te bespreken. De verwachting is dat Egyptenaren gaan betogen tegen Israël. Ook eist Egypte van de Verenigde Staten actie.


11.15 uur: Egypte haalt ambassadeur terug – Egypte roept zijn ambassadeur terug uit Israël. In een verklaring die werd voorgelezen op de Egyptische staatstelevisie staat dat de Egyptische president Mohammed Morsi de ambassadeur heeft teruggeroepen. Ook heeft hij de Arabische Liga gevraagd om een spoedoverleg in verband met de ontwikkelingen in de Gazastrook.


11.00 uur: Palestijnen in rouw – Duizenden Palestijnen zijn bijeen in Gaza-stad voor de bijzetting van de woensdag door Israël gedode Ahmed al-Jabari, een leider van de islamitische verzetsbeweging Hamas. De Palestijnen begeven zich in een rouwstoet naar de Al-Omarimoskee, waar voor de dode werd gebeden. Al-Jabari zou daarna worden bijgezet.


10.30 uur: Luchtalarm – RD-correspondent Alfred Muller meldt vanuit Israël dat het luchtalarm klinkt in onder meer de Israëlische plaatsen Be’er Sheva en Ashdod.


10.00 uur: VS steunen Israël – De regering van de Amerikaanse president Obama spreekt haar steun uit voor de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. In een verklaring veroordeelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het afvuren van raketten vanuit Gaza op Israël door opstandelingen van Hamas en anderen. De Verenigde Staten steunen Israëls recht op zelfbescherming, aldus Mark Toner van het ministerie.


9.00 uur: Scholen gesloten – Israël voert de veiligheidsmaatregelen in de buurt van de Gazastrook op. Alle scholen die binnen 40 kilometer van het Palestijnse gebied liggen zijn gesloten. Mensen die op minder dan 7 kilometer van het gebied wonen, is geadviseerd niet naar hun werk te gaan.


8.50 uur: Drie activisten Hamas gedood – Volgens Palestijnse artsen zijn er drie activisten van Hamas gedood bij een raketaanval op de plaats Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Daarmee is het totaal aantal Palestijnen dat sinds de aanslag op Jaabari door Israëlische luchtacties is omgekomen, tot 11 gestegen. Daarnaast zijn 115 inwoners van de Gazastrook gewond geraakt.


8.17 uur: Drie doden door raket op Israël – Een raket vanuit de Gazastrook treft een appartementencomplex in het zuiden van Israël. Volgens Israëlische media zijn daarbij drie doden gevallen. De raket trof Kiryat Malahi, een stad met ongeveer 20.000 inwoners ten noorden van de Gazastrook. Het is de eerste keer dat een raketaanval vanuit het Palestijnse gebied tot doden in Israël leidt sinds Israël deze week begon met bombardementen op de Gazastrook.


8.00 uur: Veiligheidsraad: einde aan geweld – De Veiligheidsraad roept op een einde te maken aan het geweld. Arabische landen willen dat de raad Israël veroordeelt.