Clinton: Gevecht voor goede zaak maakt verlies draaglijk

De Republikein Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten. Clinton delft het onderspit. Volg het nieuws op de voet in ons liveblog.

Liveblog laatste update 18.01 uur 20 januari 2017
18.01 uur 20 januari 2017

Trump ingezworen

John G. Roberts, junior, de Chief Justice neemt nu de eed af bij Trump.

17.36 uur 20 januari 2017

Drie oud-presidenten aanwezig

Jimmy Carter. beeld AFP

Bij de ceremonie op de trappen van het Capitool zijn naast Obama nog drie oud-presidenten aanwezig: Jimmy Carter (nummer 39), Bill Clinton (42) en George W. Bush (43). Er is nog een andere oud-president in leven, George H. W. Bush. Hij ligt in het ziekenhuis. Zijn zoon George liet weten dat "41 and Mom are doing much better today and fighting on."

21.37 uur 9 november 2016

Liveblog gesloten

De redactie sluit dit liveblog. Daarmee stoppen we niet met onze berichtgeving over de gevolgen van de uitslag van de presidentsverkiezingen. U leest daarover in het Reformatorisch Dagblad en op onze website, www.rd.nl.

20.23 uur 9 november 2016

Wie stemde op wie?

The Guardian bracht op basis van de laatste exitpolls van dinsdagavond het stemgedrag van de Amerikanen in kaart.

19.21 uur 9 november 2016

Trump wint ook in Alaska

Trump heeft ook in Alaska de winst naar zich toegetrokken. Hij heeft nu 279 kiesmannen achter zich staan (270 was voldoende voor het presidentschap), Clinton heeft er 229. Nog drie staten te gaan.

19.01 uur 9 november 2016

Obama kan niet trotser op Clinton zijn

„Ik heb afgelopen nacht met Hillary Clinton gesproken en ik kan ondanks het verlies niet trotser op haar zijn. Ze was first lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken, iets om voldaan over te zijn. Maar haar kandidatuur voor het presidentschap was historisch.” Dat zei president Obama woensdag tijdens een toespraak in het Witte Huis. De zittende Democratische president sprak eveneens telefonisch met de Republikeinse winnaar, die donderdag in Washington op bezoek komt om te praten over de overdracht van de macht. Er zijn grote verschillen tussen Donald Trump en Barack Obama. Maar, zo herinnerde de president zich, „die waren er acht jaar geleden ook tussen mij en mijn voorganger George W. Bush”. „We zijn eerst Amerikanen, dan pas Democraten en Republikeinen”, aldus de president. Hij zei te hopen dat Trump de Amerikaanse waarden van eenheid en vrijheid in ere zal houden. „Alleen dan kan de Amerikaanse manier van leven behouden blijven.”

18.33 uur 9 november 2016

Ook president Obama spreekt de natie toe

video

 

18.27 uur 9 november 2016

Speeches Hillary Clinton en haar running mate

video

18.17 uur 9 november 2016

"Respecteer Trump"

Over haar triomferende Republikeinse rivaal zei Clinton dat hij zijn kans verdient. De Democraten zullen moeten respecteren dat Trump in januari in het Witte Huis trekt. De democratie en de economie in de Verenigde Staten hebben ook de komende vier jaar onder Donald Trump de steun van de Democraten nodig. De Amerikaanse droom, gelijke kansen voor allen, is nog steeds groot genoeg voor iedereen, zo constateerde de verliezer. Hillary Clinton liet zich niet uit over wat ze zelf concreet gaat doen.

18.03 uur 9 november 2016

Clinton: vechten voor goede zaak is de pijn van het verlies waard

„Het verlies van de verkiezingen was pijnlijk en zal dat nog lange tijd blijven. Maar te kunnen vechten voor de goede zaak, maakt het dat waard. Hillary Clinton zei dat woensdag in New York tijdens haar eerste toespraak na de verloren presidentsverkiezingen van dinsdag. Clinton liet zich tijdens haar speech van een geëmotioneerde kant zien. ,,Jammer dat we niet gewonnen hebben”, vatte ze het verkiezingsresultaat met een glimlach samen. „Maar kandidaat te zijn geweest, was geweldig.” De 69-jarige Democrate was trots op en dankbaar voor de campagne, die zich uitstrekte over een periode van anderhalf jaar.

17.50 uur 9 november 2016

AEX sluit hoger na hectische Trump-sessie

De Europese beurzen zijn woensdag, na een hectische sessie, met flinke winsten de handel uitgegaan. De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde in eerste instantie voor een zeer nerveuze stemming bij beleggers en dieprode koersborden. Trumps verzoenende overwinningstoespraak haalde echter de rauwe randen van de handelssessie af. Plussen op Wall Street stuwden het sentiment verder. De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 0,9 procent op 454,36 punten. De MidKap eindigde met een plus van 0,4 procent op 645,94 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden eerder verliezen eveneens omgebogen in winsten van 1,1 tot tot 1,6 procent.

 

17.29 uur 9 november 2016

Trump krijgt nu al dezelfde informatie als Obama

Voor wie denkt dat Donald Trump pas in januari na zijn inauguratie toegang krijgt tot gevoelige informatie, volgens CNN is dat niet zo. Nu hij president-elect is, krijgt hij al dagelijks een briefing met dezelfde informatie als de zittende president.

17.05 uur 9 november 2016

Speech Hillary Clinton hier live te volgen

17.01 uur 9 november 2016

Speech Clinton laat op zich wachten

Volgens CNN moeten we zo lang op Hillary Clinton wachten omdat de Democraten geen seconde aan het schrijven van een verliezersspeech hebben gedacht.

17.00 uur 9 november 2016

Niet iedereen is even opgetogen over de winst van Trump

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten heeft woensdag overal in het land tot protesten geleid. Aan beide zijden van het land gingen honderden mensen de straat op om hun afkeer tegen het verkiezingsresultaat te uiten. Voor zover bekend keek de politie overal slechts toe. Nergens werden aanhoudingen verricht. Een van de plekken waar mensen protesteerden, waren de universiteiten. In Oakland in de staat Californië gooiden demonstranten de ruiten in bij een lokale krant en stichtten brand. Ook hier werd niemand aangehouden. Elders in Californië raakte een vrouw gewond doordat ze in chaos van een protest door een auto werd aangereden. De kreet die demonstranten op alle plaatsen hanteerden was ‘not my president’, niet mijn president.

16.58 uur 9 november 2016

En felicitaties uit het Bush-kamp

16.44 uur 9 november 2016

Een verkiezingsdag in de newsroom van het RD

video

16.00 uur 9 november 2016

Zoon Trump wil maar een ding: naar bed

Op Twitter veel hilariteit om Trumps 10-jarige zoon Barron, die moeite had om wakker te blijven.

15.46 uur 9 november 2016

EU-ministers zondag bijeen voor Trump-diner

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen zondagavond bijeen in Brussel om de gevolgen van de Amerikaanse verkiezingen te bespreken. EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft hen uitgenodigd om tijdens een informeel diner van gedachten te wisselen over hoe het verder moet met de relaties tussen de EU en de VS, laat haar woordvoerder weten.

15.45 uur 9 november 2016

Wapenfabrikanten spinnen garen bij verkiezing Trump

15.42 uur 9 november 2016

Pers moet niets hebben van Trump

De verkiezing van de zeventigjarige Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten roept bij de meeste dagbladen vooral duistere gevoelens op. De Britse krant The Guardian spreekt onomwonden van ‘een zwarte dag voor de wereld’. Trump op de troon is hét teken van een rechtse politieke trend in de westerse wereld, schrijft de krant. The New York Times doet er nog een kwalificatie bij: de nieuwe leider is de meest onvoorbereide president in de moderne geschiedenis. Zijn temperament maakt hem bovendien ongeschikt om een land met 320 miljoen inwoners te leiden. Hij wil de pers muilkorven en zijn tegenstanders in de cel gooien. En liegen, aldus de krant, doet hij zonder wroeging.

The Washington Post vat zijn afkeer zo samen: „Donald Trump president van de VS. Dat zijn woorden waarvan we hoopten ze nooit te hoeven schrijven.” Onder de burgers heerst angst en woede, noteert de Deense krant Politiken, niet alleen in de VS. Het verstand heeft het verloren en daarmee is ruim baan gemaakt voor een onaangenaam mens: Trump. De Zwitserse Neue Züricher Zeitung noemt Trump ronduit de verkeerde president van een politiek diep gespleten land. In Duitsland schrijft de Süddeutsche Zeitung dat de VS in één dag een ander land zijn geworden. Maar de nieuwe president is niet geschikt om de twee politieke kampen te verzoenen. Integendeel, Trump is een racist en impulsief. De moslims, zwarten en latino’s hebben niets van hem te verwachten.

 

15.38 uur 9 november 2016

Cuba kondigt militaire oefening aan om Trump

Cuba heeft woensdag een vijf dagen durende militaire oefening aangekondigd als reactie op het nieuws dat Trump de volgende Amerikaanse president wordt. Volgens Havana zijn de oefeningen noodzakelijk om zich voor te bereiden op mogelijke „vijandelijke acties”. Trump uitte tijdens de campagne kritiek op het akkoord tussen de VS en Cuba, die beoogde na een halve eeuw vijandelijkheden de relatie te normaliseren. Trump dreigde het akkoord op te blazen omdat het te zwak zou zijn.

15.10 uur 9 november 2016

EU-ministers wellicht zondag bijeen om Trump

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen waarschijnlijk zondagavond bijeen in Brussel om de gevolgen van de Amerikaanse verkiezingen te bespreken. Momenteel wordt bekeken of dat agendatechnisch mogelijk is, laten meerdere bronnen weten. De verkiezing van Donald Trump kan grote veranderingen voor de transatlantische relaties met zich meebrengen. Het is daarom niet vreemd dat de bewindslieden hierover willen overleggen. Het voorstel komt van de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier.

 

15.09 uur 9 november 2016

Ook dit was 9 november, maar dan in 1989

Val van de Berlijnse Muur.

video

14.55 uur 9 november 2016

Voor het eerst sinds 1963 weer een presidentszoon in het Witte Huis

14.50 uur 9 november 2016

Schade op Wall Street lijkt mee te vallen

Beleggers op Wall Street lijken de eerste schok van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump nog voor de openingsbel te boven. De forse duikeling die de toonaangevende Dow-Jonesindex volgens de openingsindicatoren leek te gaan maken, blijft waarschijnlijk uit. De Dow, die dinsdag iets hoger sloot op 18.332 punten, koerste af op een openingsverlies van 750 punten. De daling van bijna 5 procent was reden de voorbeurshandel even stil te leggen. Het beeld veranderde enigszins na de verzoenende overwinningsspeech van Trump. Het verlies blijft nu waarschijnlijk beperkt tot maximaal de helft daarvan.

14.46 uur 9 november 2016

Clinton heeft meer stemmen dan Trump

14.41 uur 9 november 2016

Merkel reageert op verkiezingsuitslag

video

14.33 uur 9 november 2016

Clinton reageert om 16.30 uur

De verliezende presidentskandidaat, Hillary Clinton, komt om 16.30 uur met een reactie geven op de verkiezingsuitslag. Dat meldt persbureau Reuters. Ze zal haar achterban toespreken vanuit een hotel in Manhattan, New York.

14.25 uur 9 november 2016

Jeb Bush feliciteert Trump

14.16 uur 9 november 2016

Drie staten voor legaliseren marihuana

In de Amerikaanse staten Californië, Massachusetts en Nevada heeft een meerderheid van de kiezers dinsdag gestemd voor het het legaliseren van marihuana voor recreatief gebruik. In Arizona wezen de kiezers legalisering af. Ook in Maine konden de kiezers stemmen over het legaliseren van marihuana. De uitslag is nog niet bekend. Eerder is het gebruik van marihuana gelegaliseerd in onder meer de staten Washington en Colorado.

14.14 uur 9 november 2016

Team Trump sluit vervolging Clinton niet uit

Het hoofd van Donald Trumps campagneteam wilde woensdag niet uitsluiten dat er een bijzondere aanklager wordt benoemd voor de vervolging van Hillary Clinton in de affaire rond haar e-mails. Trump heeft dat tijdens zijn campagne herhaaldelijk beloofd. Volgens campagnemanager Kellyanne Conway spreken Trump en de gekozen vicepresident Mike Pence over „de vereniging van het land, maar dit onderwerp is de laatste dagen niet aan de orde geweest, dat komt te zijner tijd wel”. Conway zei dat Trump niet over eventuele vervolging van Clinton had gesproken in het telefoongesprek dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag met haar voerde.

13.59 uur 9 november 2016

Link met Nederland

De politiek in Nederland legt een link tussen de zege van Donald Trump en de komende Kamerverkiezingen hier. Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zijn de zorgen van Amerikaanse kiezers ook in Nederland te zien: ,,Het signaal dat de Amerikaanse kiezer geeft, is zeker een signaal dat ook in Nederland bestaat: grote zorgen over globalisering.''

buma

13.52 uur 9 november 2016

Waarom zaten peilingen er zo naast?

Waarom zaten de Amerikaanse peilingen er zo naast? Sanne Blauw van De Correspondent zet de eerste verklaringen op een rij. 

13.32 uur 9 november 2016

RD-redacteuren beantwoorden lezersvragen

lezersvragen

13.31 uur 9 november 2016

Wilders put moed uit overwinning Trump

De overwinning van Donald Trump is "een historische verkiezingsoverwinning. Het Amerikaanse volk heeft zijn land en democratie heroverd." Dat zei PVV-leider Geert Wilders woensdag.

Wildersss

13.28 uur 9 november 2016

Meer stemmen voor Clinton dan voor Trump

In absolute aantallen heeft Hillary Clinton inmiddels meer stemmen vergaard dan Donald Trump. Aangezien de Verenigde Staten geen stelsel van evenredige vertegenwoordiging kennen zoals in bijvoorbeeld Nederland, is dit cijfer niet van invloed op de uitslag van de presidentsverkiezingen.

 

 

13.20 uur 9 november 2016

Obama belt met Trump

President Obama heeft zijn opvolger per telefoon gefeliciteerd met zijn verkiezing. Het telefoongesprek tussen Trump en Obama was ''zeer warm''. De twee mannen zijn vans zins samen te werken tijdens de overgangsperiode en Obama heeft Trump daartoe uitgenodigd om donderdag langs te komen op het Witte Huis.

13.01 uur 9 november 2016

President Hollande feliciteert Trump

De Franse president François Hollande heeft Trump gefeliciteerd, maar zegt ook dat Frankrijk ''waakzaam en eerlijk'' zal zijn als het land met de Verenigde Staten praat over internationale zaken. Volgens Hollande toont Trumps overwinning aan dat Frankrijk sterker moet zijn en dat Europa verenigd moet blijven.

12.54 uur 9 november 2016

Protesten tegen Trump

Op een aantal plaatsen in de VS zijn protesten uitgebroken nadat de zege van Trump duidelijk was geworden. In Portland bijvoorbeeld, maar ook in Oakland.

12.46 uur 9 november 2016

Vaticaan bidt voor Trump

beeld EPA

Het Vaticaan bidt voor Donald Trump, de toekomstige president van de VS. Dat meldde de tweede man van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin. Door Trump in het gebed te betrekken kan God hem verlichten, zei hij.

De kerkelijke zetel feliciteerde Trump met zijn overwinning. „Vandaag moeten we allen samenwerken om de situatie in de wereld, die er een is van verscheurdheid en conflict, te overwinnen.”
Parolin waarschuwde voor te vroege conclusies over Trumps politiek. „We zullen zien hoe de president het doet.”

12.32 uur 9 november 2016

Obama feliciteert opvolger Trump

beeld AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag zijn opvolger Donald Trump gebeld om hem te feliciteren met diens overwinning. De twee hadden een „geweldig gesprek”, zei Trumps campagneleider tegen de nieuwszender CNN.

Belangrijkste momenten