Kwart docenten voelt zich onder druk gezet

Foto ANP

DEN HAAG – 11 procent van de hbo-docenten heeft wel eens een zesje gegeven aan werk dat onvoldoende was. De NOS meldt vrijdag dat dat blijkt uit een enquete van de Algemene Onderwijsbond (AOB) onder 500 docenten.

Bijna een kwart van de docenten voelt zich zelfs wel eens onder druk gezet om een voldoende te geven. Als voorbeeld noemen de docenten druk vanuit het management of de ouders van de leerling. Ook geven ze langsstudeerders die niet voldoen, soms toch een voldoende zodat ze toch hun diploma halen.

In het hbo ligt de nadruk volgens veel docenten op het uitdelen van diploma's.

De bond kwam met de peiling na kritiek van de afgelopen maanden op het niveau van hogescholen. Docenten blijken best vertrouwen te hebben in de kwaliteit van de opleiding, maar dan vooral door hun eigen inspanning.

Over het management zijn docenten minder te spreken: een derde is ontevreden.

De docenten constateren een toenemende bureaucratie, maar verklaren dat uit de angst dat er opnieuw ‘affaires’ ontstaan over het niveau. „Dankzij InHolland worden we nu bedolven onder een formulierenlawine’’, zegt een docent. ,,Ik ben minstens de helft van mijn werktijd bezig met het administreren van wat ik heb gedaan of niet gedaan heb”, stelt een ander vast.

Ruim 500 van de aangeschreven 1600 hbo-docenten die lid zijn van de Aob vulden de enquête in.