Koranprotesten ook in Pakistan

PESHAWAR (ANP/AFP) – De mogelijke koranverbrandingen in Afghanistan hebben ook tot protesten in buurland Pakistan geleid.

In de noordelijke stad Peshawar gingen vrijdag honderden mensen de straat op. Ze blokkeerden de belangrijkste weg en verbrandden een Amerikaanse vlag en een pop die de Verenigde Staten moest voorstellen.

„Het lelijke gezicht van Amerika heeft zich laten zien met ontheiliging van de heilige Koran”, stond op een spandoek bij het protest. Er waren ook demonstraties in de hoofdstad Islamabad en in de zuidelijke miljoenenstad Karachi.

Amerikaanse militairen zouden korans hebben verbrand op de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan. De Verenigde Staten en de internationale troepenmacht ISAF hebben excuses aangeboden. Maar de Pakistaanse demonstranten nemen daar geen genoegen mee. „De Amerikanen provoceren ons moedwillig met schaamteloze zonden. Het is nu aan onze leiders, of we slaven van Amerika blijven of slaven van onze geliefde profeet worden”, zei een leider van de radicale groep Jamaat-ud-Dawa bij het protest in Karachi.