Koningin Beatrix opent vernieuwd Stedelijk (fotoserie)

Koningin heropent Stedelijk Museum. Foto ANP ANP
4

AMSTERDAM (ANP) – Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam feestelijk heropend. De vorstin onthulde een handgeborduurd vaandel dat ontworpen is door de jonge Britse kunstenaar Rory Pilgrim. Het Nationaal Jeugdkoor zong een a capella-koorwerk dat de kunstenaar componeerde.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hoopt dat het Stedelijk weer dé aanjager wordt van moderne kunst in Nederland. Dat werd „node gemist” tijdens de lange wachttijd waarin het museum werd verbouwd, zei hij tijdens de openingsceremonie. „We hopen op zinderende en controversiële programma’s die de zinnen prikkelen, de gedachten bezighouden en de tongen losmaken.”

Het Stedelijk was bijna 9 jaar dicht voor een grootscheepse vernieuwing. Architect Mels Crouwel nam het gebouw flink onder handen en ontwierp een moderne spierwitte vleugel, die in de volksmond ‘de badkuip’ is gaan heten. Ook de oudbouw uit 1895 onderging een grondige opknapbeurt.

Tijdens de verbouwing, die 5 jaar langer duurde en 37 miljoen euro meer kostte dan gepland, is de oppervlakte van het museum verdubbeld. Het Stedelijk mikt straks op 500.000 bezoekers per jaar. Op zondag vanaf 10.00 uur is het publiek welkom om na lange tijd weer werken van kunstenaars als Mondriaan, Malevich en Kandinsky te bewonderen.