Klink: indianenverhalen de kop indrukken

Minister Klink trekt ten strijde tegen indianenverhalen rond vaccinaties. Foto ANP ANP

Het ministerie van Volksgezondheid gaat zich op internet meer mengen in discussies over ziektebestrijding. Minister Klink (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat op weblogs en in fora indianenverhalen over vaccinaties zullen blijven verschijnen, ook over andere ziekten dan de Mexicaanse griep.

Als voorbeeld noemde de minister woensdag in de Tweede Kamer de Q–koorts. Zijn bedoeling is om „idiote verhalen de kop in te drukken", zoals over de gevaren die vaccinatie tegen de Mexicaanse griep met zich kunnen meebrengen. De minister vroeg zich af hoe mensen het in hun hoofd halen dat de overheid bijvoorbeeld met de inentingen nanodeeltjes in het menselijk lichaam zou willen brengen om hen te kunnen controleren.

Klink vergeleek de verspreiders van indianenverhalen met middeleeuwse kwakzalvers. „Dat zullen we met moderne media moeten bestrijden". GroenLinks–Kamerlid Jolande Sap vroeg zich af of de overheid niet een beroemde Nederlander als Frans Bauer zou moeten inzetten om mensen ervan te overtuigen dat een prikje geen kwaad kan. Wat betreft de minister mag de zanger nog woensdagavond op de televisie als hij zich heeft laten inenten, antwoordde hij met een knipoog.

Klink riep zorgpersoneel nogmaals op zich tegen de Mexicaanse griep te laten vaccineren. Zieke medewerkers in ziekenhuizen in andere zorginstellingen kunnen patiënten besmetten. Ook is het van belang dat er genoeg gezonde artsen en verpleegkundigen zijn als de epidemie nog verder groeit. Hij wees erop dat zich nu al problemen voor beginnen te doen bij de bemanning van afdelingen intensive care.