Boek ”Eerste Hulp bij Ongeloof” gepresenteerd aan Evangelische Hogeschool
AMERSFOORT. Twijfel ontstaat meestal doordat we verkeerde vragen stellen. We moeten geen vragen stellen over God en de Bijbel, maar aan God en Zijn Woord. Volgens drs. Gábor Locht is dat al een eerste hulp bij ongeloof en een goede remedie voor twijfelende zielen.

Gábor Locht schreef het boek ”Eerste Hulp bij Ongeloof. Voor wie vragen heeft over God en de Bijbel” (uitg. Gideon). Het werd donderdagavond gepresenteerd op een minisymposium aan de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort, waar Locht docent cultuurbeschouwing en studentenbegeleider is. Hij schreef het boek als een hulp voor „ongelovige Thomassen.”
De auteur gaf een persoonlijke toelichting op zijn publicatie, waarin hij vertelde over zijn eigen donkere periode van twijfel en worsteling. Na zijn studie geschiedenis in Leiden studeerde hij verder aan de Amerikaanse Cornell University in de staat New York. In die periode werd Locht overweldigd door allerlei vragen over de Bijbel. Is de Bijbel niet meer het boek van mensen óver God, dan het boek van God Zelf? Is de canon, de selectie van de Bijbelboeken, niet gewoon mensenwerk en dus feilbaar?
De twijfels grepen de student geschiedenis zo aan dat hij ophield met bidden. „Eerst zou ik dan moeten weten dat God bestaat en dat Zijn Woord de waarheid is, pas dan zou ik weer beginnen met bidden”, zo dacht Locht in die donkere periode.
Helemaal fout, zegt de EH-docent achteraf. „Mijn twijfels en ongeloof waren onterecht, omdat ik geen goede vragen stelde. Ik wilde wetenschappelijke zekerheid over de Bijbelse waarheid. Ik moest echter leren dat het in de Bijbel niet om wetenschappelijke waarheid gaat, maar om een Persoon.”
Locht geeft twijfelaars het advies om niet de waarheid te zoeken, maar een persoonlijke God, Die in Zijn Woord Zelf aangeeft dat Hij in relatie wil treden met mensen. Twijfelende mensen moeten niet eerst hun vragen overwinnen en dan pas bidden, maar beginnen met bidden. Dan is de twijfel eigenlijk al verdwenen.
De historicus ontdekte ook dat de Bijbel een doeboek is. De pointe van de gelijkenis van de wijze en dwaze bouwer wordt in zowel evangelische als reformatorische kringen weinig begrepen, zo is zijn ervaring. Die gelijkenis stelt dat het horen en het doen onlosmakelijk samenhangen. „Als Persoon is de Heere te vertrouwen en daarom is Zijn Woord betrouwbaar. Hoe kom je daarachter? Niet door redeneren, maar door te proeven en te beproeven”, zo besloot Locht, verwijzend naar het Engelse spreekwoord ”The proof of the pudding is in the eating”.
Dr. ir. Jeroen de Ridder, universitair docent filosofie aan de VU, en voormalig EH-docente dr. Annechiena van Veen-Vrolijk gaven een reactie op het boek.
De Ridder noemde in zijn ”ode aan de twijfel” de vier positieve kanten van de gezonde twijfel. Twijfel wijst op betrokkenheid. Bij twijfel is er in ieder geval een openheid voor nieuwe ideeën en inzichten. Twijfel is niet eens zo vreemd, gezien alle ellende en mistanden op deze wereld. Volgens De Ridder bestaat er ook een ziekelijke twijfel die nergens toe leidt dan alleen tot het negatieve. De VU-docent eindigde met een lesje over „de kunst van het omgaan met gezonde twijfel.”
Dr. Van Veen-Vrolijk, docent Oude Testament en Hebreeuws aan het Evangelisch College in Zwijndrecht, wees op de totstandkoming en bewaring van de Bijbeltekst. „De betrouwbaarheid wordt ook door vele buiten-Bijbelse bronnen bevestigd.”