Katwijks jeugdkoor Ruach ”Koor van het jaar 2012”

Foto Ruach
3

HAARLEM – Het Katwijkse jeugdkoor Ruach heeft dit weekend het Nederlands Koorfestival in de Philharmonie in Haarlem gewonnen. Daarmee mag Ruach zich ”Koor van het jaar 2012” noemen.

Niet alleen de juryprijs ging naar de Katwijkers, ook de publieksprijs was voor Ruach. De jury, die bestond uit musici als John Damsma, Juliette Dumoré en Jos van Veldhoven, roemde Ruachs „puurheid van klank” en „grote muzikaliteit.” Aan de prijs is een geldbedrag van 1000 euro verbonden.

Het Nederlands Koorfestival is het grootste koorfestival in Nederland en wordt elke twee jaar georganiseerd. In de voorrondes doen ongeveer 200 koren mee in diverse categorieën. Per categorie worden er finales gehouden en de winnaars daarvan strijden weer tegen elkaar in een uiteindelijke finale. Zondagochtend won Ruach in de categorie junior met een ruime voorsprong van 50 punten op de andere kandidaten. ’s Middags kwam het Katwijkse koor uit tegen de winnaars uit de categorieën senior, klassiek, open en licht. Dirigente was Elisabeth van Duijn, op de piano Sjaak van Duijn en algehele begeleiding was van Margriet Roos.

„Ik kan het bijna niet geloven”, aldus Elisabeth van Duijn, nadat de jury bekendmaakte dat haar koor een van de belangrijkste koorprijzen van Nederland had binnengesleept. „We hebben er keihard voor gewerkt, dat wel. Maar winnen, daar kun je niet zomaar op rekenen. De concurrentie is groot.”

Meer informatie: www.nederlandskoorfestival.nl