Jubileum Engelse koningin Elizabeth (met fotoserie)

Jubileum Elizabeth
Foto EPA
28

LONDEN – Met een dankdienst in St. Pauls Cathedral in Londen worden dinsdag de festiviteiten besloten ter gelegenheid van het diamanten jubileum van de Engelse koningin Elizabeth II.

De dienst, die begint om 11.30 uur (Nederlandse tijd), heeft plaats in St. Pauls Cathedral in Londen. De Britse monarch zal de dienst bijwonen zonder haar man, prins Philip. Die werd maandag onverwacht opgenomen in het ziekenhuis, vanwege een blaasontsteking.

De redactie houdt hieronder een liveblog bij over de speciale dankdienst. Zodra deze beschikbaar zijn, zullen ook foto’s geplaatst worden.


LIVESTREAM: De uitzending vanuit St. Pauls Cathedral is live te volgen via de website van de Britse publieke omroep, de BBC.

Klik hier voor de Orde van dienst (PDF)


13.00 uur: Einde liveblog – De redactie beëindigt dit liveblog over de herdenkingsdienst ter gelegenheid van het 60-jarig regeringsjubileum van konining Elisabeth II van Engeland. Wel worden later deze middag nog meer foto’s geplaatst van de dienst.

12.50 uur: Middagprogramma – Het middagprogramma van de afsluitende dag van festiviteiten rond het 60-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth II, bestaat onder meer uit een rijtoer, een balkonscène op Buckingham Palace en een militair eresaluut.

Na de lunch in Westminster hall maken de koningin en enkele naaste familieleden in een open koets een rijtoer door Londen. Deze eindigt bij Buckingham Palace, het paleis van de vorstin.

Na aankomst volgt een balkonscene, waarbij de koninklijke familie op het balkon van het paleis verschijnt om te worden toegejuicht door de menigte voor het paleis. Gelijktijdig worden saluutschoten afgevuurd door The Queen’s Guard.

De feestelijkheden worden beëindigd met een fly-past door militaire vliegtuigen. Eerst volgen enkele historische vliegtuigen uit de periode waarin Elizabeth II haar ambt aanvaardde. Als laatste volgt het aerobaticsteam The Red Arrows. De negen Hawk-straaljagers van dit team kleuren met rook de lucht rood, wit en blauw, de kleuren van de vlag van het Verenigd Koninkrijk.

12.35 uur: Vorstelijke gasten vertrekken – De vorstelijke gasten verlaten de kathedraal per auto. De koningin gaat naar The Mansion House voor een receptie, aangeboden door de burgemeester van Londen. Daarna volgt rond 13.30 uur een rit naar Westminster Hall voor de ”Diamond Jubilee Lunch”. Een deel van de koninklijke gasten gaat naar de Guildhall, waar ook een lunch gereed staat.

12.31 uur: Koningin verlaat St. Pauls Cathedral – De Britse vorstin verlaat de kathedraal via het middenpad en de grote deuren van het bedehuis.

12.28 uur: Einde herdenkingsdienst – Terwijl het orgel van St. Pauls Cathedral Orb and Sceptre van William Walton speelt, loopt de clergy, de geestelijken van de Church of England, naar het altaar. Ze betuigen vanaf die plaats hun respect voor de koningin.

12.26 uur: National Anthem – Het Britse volkslied, ”God save the Queen” wordt door alle aanwezigen –behalve de vorstin zelf– gezongen.

12.25 uur: Zegen – De aartsbisschop van Canterbury besluit de dienst met de Nieuw-Testamentische zegen.

12.22 uur: Hymn – Koor en aanwezigen zingen Guide me, O thou great Redeemer van William Williams (1717-1791) op muziek van John Hughes.

12.20 uur: Gebed – rev. Richard Chartres, de bisschop van Londen, spreekt een dankgebed uit. Daarin wordt God gedankt voor wat hij het Verenigd Koninkrijk gaf in haar vorstin, Elisabeth II.

12.15 uur: Diamond choir – Een koor van 41 kinderen tussen 10 en 13 jaar uit het hele Verenigd Koninkrijk zingt, onder de noemer ”het diamond koor” een speciale compositie. Het anthem ”Lord of wisdom, Lord of truth” is speciaal voor de jubileumdienst geschreven. Het kerklied wordt als geschenk aan de jubilerende vorstin aangeboden. De schrijver is Michael Hampel, liturg van St. Pauls Cathedral. De componist is jazzmusicus Will Todd.

12.12 uur: HymnO Praise ye the Lord, zingen koor en aanwezigen, een lied van Henry Baker (1821-1977) op muziek van (C. Hubert H. Parry (1848-1918).

12.05 uur: Gebeden – Een gebed voor de koningin, de koninklijke familie en het Verenigd Koninkrijk wordt opgezegd. De gebeden worden uitgesproken door:

Rev. Jason Rendell – Minor Canon and Sacrist

Jemma Samuel – National Cadet of the Year, St John Ambulance

The Lord Shuttleworth, KCVO – Lord-Lieutenant of Lancashire

Able Cadet Hannah Subit – Beckenham and Dulwich Unit, Sea Cadet Corps

Kamalesh Sharma – Commonwealth Secretary-General

Samuel Odusina – Gold Award Participant, Duke of Edinburgh’s Award

Naomi Spencer – Young Ambassador of the Year, The Prince’s Trust

Caitlin Ripley – Queen’s Scout

Captain Giles R Sugdon – RLC, The Queen’s Own Gurkha Logistic Regiment

De gebeden worden afgesloten door het door een gebed dat wordt uitgesproken door rev. Rendell, zie hiervoor pag. 17, 18 en 19 van de liturgie.

12.03 uur: Anthem – Het koor zingt het Anthem O thou the central orb of righteous love van H. R. Bramley (1833-1917) op muziek gezet door Charles Wood (1866-1926).

12.02 uur: Onderlinge liefde – Met de woorden van Romeinen 12 over de onderlinge liefde besluit dr. Williams zijn preek.

11.59 uur: Een historisch moment – „Een historisch moment”, noemt dr. Williams het ambtsjubileum van koningin Elizabeth. Hij vervolgt met het benoemen van wat toewijding is: het verlangen om de voetstappen van Jezus te drukken.

11.57: Aandacht voor prins Philip – „In haar publieke optreden is de koningin blij als ze mensen ontmoet die ook vreugde ervaren. Ze is zichzelf op die momenten. Datzelfde geldt ook voor prins Philip, bij wie we in onze gedachten en onze gebeden zijn”, aldus dr. Williams. Daarmee benoemt hij de echtgenoot van de koningin, die gisteren onverwacht in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

11.52: Preek – De aartsbisschop van Canterbury, dr. Rowan Williams, spreekt over de toewijding waarmee koningin Elizabeth haar ambt vervult. „Ik heb geen ander doel dan het welzijn van de mensen, is haar devies. Dat komt overeen met wat Paulus zegt van iedereen die deel uitmaakt van het lichaam van Christus.”

11.45 uur: Bijbellezing – Uit het Bijbelboek Spreuken leest rev. Michael Colclough enkele verzen uit hoofdstuk 8. De gebruikte Bijbelvertaling is de New Revised Standard Version. Aansluitend zingt het koor Psalm 96 en leest premier Cameron uit Romeinen 12, vers 1 tot en met 18.

11.40 uur: All people that on earth do dwell – Op de wijs van het Geneefse psalter, Psalm 100, zingen de aanwezigen de hymn ”All people that on earth do dwell”.

11.37 uur: Aanvang dienst – De deken van St. Pauls Cathedral, rev. dr. David Ison, verwelkomt de aanwezigen. Aansluitend wordt het Onze Vader gebeden.

11.30 uur: Koninklijke familie komt St. Pauls binnen – De koninklijke familie, koningin Elizabeth en haar naaste familie, loopt langzaam door St. Pauls Cathedral, op weg naar ”the nave”, het hart van het majestueuze kerkgebouw. Ondertussen klinkt een Introit, Te Deum in G van Ralph Vaughan Williams (1972-1958)

Een virtuele tour door het kerkgebouw is hier te bekijken.

11.30 uur: Fanfare – Terwijl de koninklijke familie de kathedraal binnenloopt, klinkt een fanfare. Deze wordt ten gehore gebracht door The State Trumpeters of the Household Cavalry.

11.30 uur: Koningin Elizabeth II arriveert – Exact op het geplande tijdstip komt de Bentley met daarin de Britse vorstin aan bij St. Pauls Cathedral.

11.19 uur: Kroonprins Charles arriveertKroonprins Charles, de prins van Wales, met zijn vrouw Camilla, de Duchess of Cornwall arriveren bij de kerk. Ze worden vergezeld door prins Harry, prins William en prinses Catharine.

11.15 uur: Konining Elizabeth onderweg – Koningin Elizabeth verlaat Buckingham Palace in een Bentley. De rit naar St. Pauls Cathedral zal volgens planning zo’n tien minuten duren. Later dinsdag maakt de vorstin een rijtoer door Londen. Daarmee zal het beeld van 22 juni 1897 zich herhalen, toen koningin Victoria eveneens in een open koets door Londen reed, na in de kathedraal haar 60-jarig regeringsjubileum te hebben herdacht. Klik hier voor foto’s van deze gelegenheid en hier voor videobeelden.

11.10 uur: Prins Andrew arriveertPrins Andrew, de Duke of York arriveert bij St. Pauls Cathedral. Hij wordt vergezeld door zijn kinderen, prinses Beatrice en prinses Eugenie.

11.09 uur: Burgemeester van Londen arriveert – In een traditioneel dieprood gewaad arriveert burgemeester Boris Johnson van Londen bij de kathedraal.

11.05 uur: Vorstelijke gasten arriveren – Door de grote deuren van St. Pauls Cathedral, die alleen geopend worden bij speciale gelegenheden, arriveren vorstelijke gasten. Onder hen directe familieleden van koningin Elizabeth.

10.48 uur: Gasten arriveren – Minister-president Cameron en zijn vrouw en vice-premier Clegg arriveren bij St. Pauls Cathedral.

10.40 uur: Driedelige kerkdienst – De dienst, die over drie kwartier aanvangt, bestaat uit drie delen, aldus deken rev. dr. David Ison van St. Pauls Cathedral. „In het eerste deel vieren we dat God ons de koningin gaf. In het tweede deel bidden we voor het doorgaande werk van de koninklijke familie. We zien er naar uit dat koningin Elizabeth eens ook hier haar platinum regeringsjubileum viert. In het derde deel staan we erbij stil dat de koningin met haar ambtsopvatting een voorbeeld is voor heel Groot-Brittannië.”

10.35 uur: Gebed voor prins Philip: De deken van St. Pauls Cathedral, rev. dr. David Ison, legt uit dat koningin Elizabeth tijdens de dienst tussen kroonprins Charles en diens vrouw, Camilla, zal zitten. Haar man, prins Philip, ligt nog in het ziekenhuis. Tijdens de dienst zal voor hem worden gebeden, zegt rev. Ison.

10.30 uur: Stadsbestuur arriveert – Voorzien van kleurige toga’s en in een aantal gevallen ook van een pruik, arriveren leden van het Londense stadsbestuur bij St. Pauls Cathedral.

10.25 uur: Rijtoer wordt voorbereid – In Hyde Park Barracks maakt de Household Cavalry, de bereden cavalerie met een geschiedenis die terug gaat tot 1616, zich gereed voor een rijtoer door Londen.

10.00 uur: Voorbereidingen – Anderhalf uur voor de aanvang van de dankdienst arriveren gasten bij St. Pauls Cathedral. Een half uur geleden openden de deuren van het bedehuis om de eerste gasten welkom te heten. Bij de dienst worden 2000 gasten verwacht.


Op de website van het Britse Koninklijke Huis is meer achtergrondinformatie te vinden over het 60-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth II.

Meer foto’s van de jubileumfestiviteiten zijn te vinden op het Flickr fotokanaal van het Britse Koninklijke Huis.

Een video over de kroning van koningin Elizabeth is hier te bekijken.