Joodse gemeente Deventer krijgt Thorarol uit Zürich

Een Thorarol uit de vijftiende eeuw. Foto EPA EPA

DEVENTER (ANP) – De Joodse gemeente Beth Shoshanna in Deventer krijgt van een Joodse gemeente in Zürich voor onbepaalde tijd een geheel gave Thorarol (Sefer Torah) in bruikleen.

Een bijzondere gebeurtenis noemde voorzanger en medeoprichter Tom Fürstenberg van de gemeente de gebeurtenis maandag, omdat het een gaaf exemplaar betreft. „Die lenen gemeenten niet zomaar uit.”

De Deventer gemeente heeft niet genoeg geld om er een te kopen, maar verwacht dat binnen een paar jaar wel te hebben. De perkamenten rol, die tienduizenden euro’s kost, wordt gebruikt bij de sabbatsviering op zaterdagmorgen.

De Thorarol bestaat uit de vijf boeken van Mozes: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Een Sefer Torah is handgeschreven. De net gerestaureerde rol die de Joodse gemeente in Deventer heeft gekregen is halverwege de 19e eeuw in Duitsland geschreven, aldus Fürstenberg. Deventer krijgt bij de rol ook een bijbehorende speciale mantel en siertorens voor op de handgrepen van de rol.

De rol wordt zaterdag ingewijd in aanwezigheid van lokale politici en vertegenwoordigers van allerlei religieuze stromingen.