Jongerenraad Scherpenzeel keert zich tegen vloekverbod

Huize Scherpenzeel. Foto RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt

De Jongerenraad van Scherpenzeel keert zich middels een ingezonden brief in de Scherpenzeelse Krant tegen het vloekverbod.

Eind vorige maand maakte het college van de Gelderse plaats bekend het verbod op vloeken en het gebruik van ruwe en onzedelijke taal te willen handhaven in de algemene plaatselijke verordening (apv). Alle gemeenten in Nederland moeten dit jaar hun apv vernieuwen. In de meeste gemeenten bestaat het vloekverbod al lang niet meer. Het Scherpenzeelse college liet eerder weten er aan te hechten het vloekverbod toch te blijven noemen.

In de ingezonden brief noemt de Jongerenraad het een „knullig verbod”. „Een vloekverbod is niet te handhaven en wordt eenmaal bij de rechter compleet onder de voet gelopen door Grondwetsartikel 7 (Vrijheid van meningsuiting),” aldus de jongeren.

„Volgens de burgemeester zijn met name jongeren grof in de mond. En natuurlijk beschikt de jongere generatie over een andere woordenschat dan de wat oudere, maar een verbod lost dit niet op. Zijn het immers niet de ouderen die de jongeren hebben opgevoed?”

De Jongerenraad roept het college op „gedag te zeggen tegen de symboolpolitiek” en het verbod te schrappen.