Je tijd afwachten

Ook dol op chocola? Dan is het goed om je tijd af te wachten. Er zijn twee momenten in het jaar waarop je chocola, ook fairtrade, met korting kunt kopen. Direct na Pasen en direct na sinterklaas. Binnenkort kun je dus je slag weer slaan!

Met een beetje geluk kun je letters kopen met een korting tot wel 50 procent. De houdbaarheidsdatum is meestal een klein jaar. Nét te weinig om de letters met een vooruitziende blik vast voor volgend jaar te kopen.

Maar dat is dan ook helemaal niet waar ik aan denk. Met die afgeprijsde chocoladeletters kun je fijn aan de slag in de keuken. Het maakt dan ook totaal niet uit welke letters je in je karretje of mandje gooit. Je hoeft alleen maar een keuze te maken uit puur, melk of wit. Voor het kokkerellen met chocola ga ik voor puur. Mmm.

Iets wat je heel gemakkelijk zelf kunt maken is je eigen variant op pindarotsjes. Je kunt hiervoor uiteraard pinda’s gebruiken. Die koop je voordelig in de Turkse supermarkt. Maar het is ook heel lekker om walnoten te gebruiken of de hazelnoten die je wellicht in september hebt geraapt.

Als je kiest voor pinda’s, hoef je ze alleen maar wat kleiner te hakken. Niet té klein, want juist grotere stukken pinda of noot doen het goed in dit recept.

Als je gaat voor noten, dan kraak je ze. Daarna rooster je ze even op een matig vuur in een droge koekenpan en hak je ze wat kleiner. Als je de pinda’s of noten hebt klaarstaan pak je een (stuk) chocoladeletter en breek je die in kleine stukken. Doe de chocola in een kleine pan met een dikke bodem. Je gaat de chocola smelten.

Officieel hoor je dit au bain-marie te doen. Chocola brandt namelijk heel snel aan en au bain-marie heb je daar geen last van. Ik ben niet dol op het geklungel met zo’n pan in een pan en smelt de chocola gewoon direct in een pan op het vuur. Dat gaat prima als je het maar rustig, op een klein vuurtje, doet en steeds blijft roeren.

Als de chocola begint te smelten voeg je er een scheutje melk of room bij en dat doe je steeds wanneer de chocolademassa te dik wordt. Zodra je een gladde, dikke chocoladesaus hebt, giet je een klein laagje in de holtes van een ijsblokjesvorm. Leg er vervolgens wat pinda’s of noten op en giet daar weer een laagje chocola over. Zet de ijsblokjesvorm in de koelkastdat tot de pinda- of notenrotsjes volledig opgestijfd zijn. Klaar is Klara.

Op eenzelfde manier ga je te werk voor chocoladesaus. Hiervoor voeg je alleen wat meer melk of room toe aan de chocola. Heerlijk voor bij of over het dessert!

Ook chocoladefondue maak je zo. Een voltreffer voor op een (puber)meidenfeest! Doe de chocoladesaus in het pannetje van een fonduestel en zet er schaaltjes lange vingers, plakjes banaan, ananas, stukjes peer, marshmellows enzovoorts bij en smikkelen maar.

Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt een eigen weblog bij over consuminderen.