Jan van Mersbergen wint literatuurprijs

Jan van Mersbergen. Foto Fleur Speet Fleur Speet

De schrijver Jan van Mersbergen heeft de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 gewonnen. Hij ontving donderdag de prijs in de Stadsschouwburg in Amsterdam naar aanleiding van zijn roman ”Naar de overkant van de nacht”.

De BNG Nieuwe Literatuurprijs is een oeuvreprijs ter waarde van 15.000 euro. De prijs is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs tot en met 40 jaar die twee of meer literaire prozawerken hebben geschreven, maar nog niet zijn doorgebroken.

”Naar de overkant van de nacht” gaat over een stratenmaker die zich tijdens het Venlose carnaval heeft verkleed als veerman.

Volgens de jury zit de lezer „in deze dwingende, goed opgebouwde roman 175 pagina’s lang opgesloten in het hoofd van Ralf en zijn rondrazende dronkemansgedachten.” Van Mersbergen (1972) debuteerde in 2001 met De Grasbijter. Hij staat met Naar de overkant van de nacht ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2012.

De overige vijf genomineerde waren Miguel Bulnes, Anne Gine Goemans, David Pefko, Henk van Straten en Maartje Wortel. Volgens de jury was de kwaliteit van de inzendingen uitzonderlijk hoog. De prijs werd in 2005 voor het eerst uitgereikt en wordt gesponsord door het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten.