Israël overweegt opnieuw leiders Hamas te liquideren

JERUZALEM (AP) – Israël overweegt serieus de omstreden praktijk van het liquideren van opstandelingenleiders op de Gazastrook te hervatten. De hoop is dat daarmee de raketaanvallen op het zuiden van Israël vanuit Gaza een halt worden toegeroepen.

Dat hebben anonieme bronnen bij het leger dinsdag gezegd.

De afgelopen dagen zijn er meer dan honderd raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Israël voerde daarop bombardementen 
uit in Gaza, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Sommige Israëliërs menen dat het leger hard moet ingrijpen, net zoals vier jaar geleden toen Israël de Gazastrook binnentrok. Anderen menen dat Israël Hamasleiders moet liquideren, een methode die tien jaar geleden ook werd ingezet en toen tientallen opstandelingen het leven kostte.

Voorstanders van de liquidaties noemen het een afschrikwekkend middel, zonder de complicaties die onvermijdelijk zijn bij een grondoffensief in Gaza. Bovendien menen ze dat toekomstige aanslagen voorkomen worden wanneer de breinen achter de aanslagen worden uitgeschakeld.

Critici menen dat moordacties leiden tot vergeldingsacties en mogelijk zelfs tot moordaanslagen op Israëlische regeringsleiders. Volgens oppositiepoliticus Zehava Galon hebben de liquidaties die in het verleden werden uitgevoerd „niets bewezen.” „We hebben gemoord en er hadden meer aanslagen plaats.”

Toch lijkt het er volgens de anonieme bronnen bij Defensie op dat Israël neigt naar het hervatten van de liquidaties. Het leger krijgt daarbij steun van twee voormalige legerchefs die ervaring hebben met dergelijke acties, Shaul Mofaz en Moshe Yaalon.

„Ik ben voor gerichte liquidaties”, zei Mofaz op de radio. „Het is een beleid dat ertoe leidde dat Hamas begon in te zien dat het de prijs moest betalen voor het voortzetten van zelfmoordaanslagen.”

Yaalon is er eveneens van overtuigd dat liquidaties een juiste oplossing zijn. „Toen ik chef-staf was, leidden de liquidaties van Hamasleden tot lange periodes van rust”, aldus Yaalon.

Maandag bracht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met buitenlandse ambassadeurs een bezoek aan de zuidelijke stad Ashkelon. De stad heeft zwaar te lijden onder raketbeschietingen. „We nemen de maatregelen die nodig zijn om hier een eind aan te maken”, aldus Netanyahu. „Dit is niet slechts ons recht, het is ook onze plicht.”

Netanyahu staat onder grote druk. Met de verkiezingen voor de deur is de regering gedwongen maatregelen te treffen. Deze maatregelen hebben in het verleden echter geleid tot scherpe kritiek uit het buitenland.

In de Gazastrook bedient men zich ook van stevige taal. Het dreigement van Israël werd weggewuifd als „psychologische oorlogsvoering.” „Dreigen met liquidaties breekt onze vastberadenheid niet”, aldus Hamas­premier Ismail Haniyeh.