Investeren in energieverbruik

Foto Teunie Luijk

Enkele jaren geleden had ik een mailwisseling met iemand die veel weet van energiebesparing. Deze meneer schreef me dat iedere investering die je doet om je energieverbruik te verminderen zinvol is, omdat je die er op een gegeven moment altijd wel uithaalt.

Vanaf die tijd heb ik steeds geprobeerd kleine en grotere investeringen te doen, om ons energieverbruik naar beneden te krijgen. Dat varieert van het aanbrengen van een tochtborstel voor de brievenbus tot het in etappes vervangen van de (spaar)lampen in ons huis door goede (dure) ledverlichting.

De laatste investering die we deden was het laten plaatsen van een houtgestookte kookhaard die op de cv is aangesloten. Niet alleen was dit een uitgave waarvoor we diep in de buidel moesten tasten, het bleek erg lastig voor ons, als leken, om een juiste keuze te maken. Het principe van een houtgestookte cv is niet nieuw. Wel zijn de technieken de laatste tijd sterk verbeterd, waardoor de kookhaard voor een (veel) groter publiek geschikt is geworden. Er is op dit moment zo veel aanbod en met zulke grote verschillen, dat het lastig kiezen is. Al met al zijn we er wel zo’n anderhalf jaar mee bezig geweest. We zijn naar verschillende bedrijven geweest om ons te laten voorlichten. En stukje bij beetje kregen we een beeld van wat we wilden. Het moest een houtgestookte haard zijn die niet alleen op de cv was aangesloten, maar die ook een oven had. De fabrikant Nordic Fire claimt het langst ervaring te hebben met houtgestookte cv-haarden. En behalve dat die ervaring ons vertrouwen gaf, vonden we bij dat merk ook nog eens de kachel die aan al onze wensen voldeed! Eigenlijk hebben we een ouderwetse kookhaard, alleen met de nieuwste technieken.

De hoofdfunctie van het apparaat is het verwarmen van ons huis. Dat blijkt hij prima te doen. Het aansluiten op onze bestaande cv was geen erg ingewikkelde klus. Er hoefden alleen maar leidingen getrokken te worden van de kachel naar de dichtstbijzijnde radiator en er werd een gat in de vloer geboord waar doorheen een nooduitlaat voor het water van het cv-circuit werd gemaakt. Door middel van een speciale aansluitset is alles veilig gemonteerd.

Verder bevat het apparaat een oven. Er zit een draaiknop op de haard waarmee je de warmteafgifte aan het cv-circuit vermindert en de oven verwarmt. We hebben de kachel nog maar twee weken en ik ben nog hard bezig om er mee te leren omgaan. Het is de kunst om de oven op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Het lukt al aardig. Ik heb er inmiddels muffins, bladerdeeghapjes, appelflappen en brood in gebakken. En ook de kip uit de oven smaakte voortreffelijk.

Als laatste kan ik de haard gebruiken om op te koken. Maar aangezien er geen afzuigkap boven hangt, maak ik maar beperkt gebruik van deze functie.

Al met al is het voor ons een zinnige investering die ons gas- en elektriciteitsverbruik sterk gaat verminderen.

Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt een weblog bij over consuminderen.