Internationaal improvisatieconcours op carillon Goedereede

De toren van Goedereede. Foto RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt

GOEDEREEDE – In Goedereede vindt zaterdag 14 april een internationaal improvisatieconcours voor beiaardiers plaats.

De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV) houdt die dag haar jaarvergadering in Goedereede. Na afloop vindt de wedstrijd plaats, die in samenwerking met de gemeente Goedereede en de Stichting Vrienden van de Goereese Beiaard wordt georganiseerd.

Aanleiding voor het concours is het 700-jarig bestaan van de stad Goedereede en het 500-jarig bestaan van de toren van die plaats. De beiaardiers moeten zich laten horen op het carillon in de toren van Goedereede. De beiaard werd in 1978 in gebruik genomen. Het instrument had toen 37 klokken. In 1999 volgde een uitbreiding met dertien klokken en in 2010 werd de beiaard voltooid met twee basklokken.

Het concours begint om 14.00 uur; de prijsuitreiking is om 16.00 uur. De maximale speeltijd voor iedere deelnemer bedraagt twaalf minuten. Er wordt één prijs uitgereikt: een geldbedrag van € 500,-. Ook mag de winnaar in 2013 drie concerten geven op carillons in Nederland. Ten slotte krijgt de winnaar ook de wisselprijs uitgereikt: de ”Van der Elst-klok”.

De jury wordt gevormd door organist Piet Kee (voorzitter), organist Kees van Eersel (stadsbeiaardier van Veere) en organist Jaap Zwart jr. (oud-docent aan de Nederlandse Beiaardschool).

Meer informatie: www.klokkenspel.org