Huisarts zwijgt over eigen kwaliteit

UTRECHT (ANP). Informatie over de kwaliteit van huisartsen moet openbaar en makkelijk toegankelijk worden. Dat wil patiëntenorganisatie NPCF. Uit een inventarisatie onder de achterban blijkt dat patiënten willen weten hoe goed hun huisarts is in vergelijking met andere artsen. Ook geven veel patiënten aan dat het moeilijk is om te wisselen van huisarts.

Een kleine 10 procent zegt een andere huisarts te willen. Maar een deel van hen ondervindt daar naar eigen zeggen grote moeite bij, bijvoorbeeld omdat de eigen huisarts niet wil meewerken. De Landelijke Huisartsen Vereniging zegt in een reactie dat iedere patiënt de vrijheid heeft om te vertrekken bij een huisarts. Inschrijving bij een nieuwe praktijk lukt niet altijd, bijvoorbeeld doordat de praktijk vol is, maar huisartsen mogen een patiënt nooit tegenhouden om te vertrekken.

NPCF-directeur Dianda Veldman vindt dat huisartsen veel transparanter te werk moeten gaan. „Twee jaar geleden beloofden de huisartsen al beterschap. Maar in de praktijk komt daar nog maar bitter weinig van terecht. Daar moeten we nu echt werk van gaan maken.”

De huisartsenvereniging is het niet eens met de conclusies van de NPCF. Volgens de organisatie hebben vier op de vijf mensen veel vertrouwen in hun huisarts.