Homoseksuele docent vertrekt van gereformeerde school

beeld RD, Willemien van de Ridder Willemien van de Ridder

OEGSTGEEST – De homoseksuele leerkracht D. Renkema vertrekt alsnog bij de gereformeerde Dr. K. Schilderschool in Oegstgeest. Er was „te weinig zicht op een vruchtbare voortzetting van de arbeidsrelatie.”

Dat hebben beide partijen dinsdagavond bekendgemaakt. De afgelopen weken hebben volgens het bestuur van de vereniging Gereformeerd Primair Onderwijs West-Nederland (GPO-WN) gesprekken plaatsgevonden met de leerkracht, die enkele maanden geleden zijn gezin verliet en een relatie met een man aanging. Door beide partijen is uiteindelijk „in goed onderling overleg een regeling getroffen”, aldus het bestuur in een verklaring.

De school ging opnieuw met de leerkracht in gesprek na een uitspraak van de Leidse kanton­rechter. Die bepaalde op 2 november dat het bestuur de docent niet mocht ontslaan. Over de inhoud van de gesprekken die sindsdien hebben plaatsgehad, doet zowel het bestuur als Renkema geen mededelingen. Vorige week werd bekend dat Renkema zijn zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling aanhield vanwege de lopende gesprekken.

Op zijn website stelt de docent nu dat hij het „immens betreurt” dat het niet is gelukt tot overeenstemming te komen over een terugkeer op de school. Hij bedankt onder andere medewerkers van de homobelangenorganisatie COC voor hun steun. Ook zegt hij te hopen dat de discussie over homoseksualiteit in de kerken „niet tot stilstand komt.”

Het schoolbestuur spreekt de hoop uit dat er „voor alle betrokkenen in deze zaak nu een periode van rust en verwerking zal mogen aanbreken.”