Herdenkingssteentje in Kampen voor musicus Klaas Jan Mulder

Kleinzoon Klaas Jan Mulder en burgemeester Koelewijn van Kampen plaatsen de steen voor musicus Klaas Jan Mulder op het Oude Raadhuisplein in Kampen. Foto Kamper Persclub, R. G. Busser Kamper Persclub, R. G. Busser
2

KAMPEN – Op het Oude Raadhuisplein in Kampen is donderdagmiddag 22 november een herdenkingssteentje voor de in 2008 overleden musicus Klaas Jan Mulder geplaatst.

In de steen voor Klaas Jan Mulder is naast zijn naam ook de tekst ”Op vleugelen der muziek” gegraveerd, naar het lied ”Auf Flügeln des Gesangs” van Mendelssohn. De plaatsing van de gedenksteen werd verricht door kleinzoon Klaas Jan Mulder (zoon van oudste zoon Jan Mulder) en de burgemeester van Kampen, B. Koelewijn.

Het aanbrengen van de steentjes op het smalle plein aan de voet van de Nieuwe Toren en het oude stadhuis van Kampen (voorheen Koeplein) is een initiatief van de Kamper Persclub. Die wil daarmee een eerbetoon brengen aan „prominente (oud-)inwoners van Kampen die Kampen op positieve wijze in het nieuws hebben gebracht.” Het is de bedoeling dat de steentjes om het jaar worden toegekend. Door de restauratie van de Nieuwe Toren is het inmiddels echter zes jaar geleden dat het vorige steentje werd aangebracht, voor voetballer Jaap Stam.

Andere (oud-)Kampenaren die met een herdenkingssteentje vertegenwoordigd zijn op het plein, zijn onder anderen stadsbeiaardier W. Theo van Dijk, dichteres Ida Gerhardt, acteur Henk van Ulsen en theoloog dr. Klaas Schilder.

De internationaal bekende organist, pianist en dirigent Klaas Jan Mulder (1930-2008) woonde tot zijn overlijden in Kampen en was bijna een halve eeuw dirigent van het christelijk Kamper mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Ook was hij jarenlang als kerkorganist verbonden aan de Nederlands gereformeerde Nieuwe Kerk in zijn woonplaats.

Zie een videoverslag van de bijeenkomst in Kampen.

Lees het In memoriam dat in het RD verscheen na het overlijden van Klaas Jan Mulder op 1 november 2008.