Hauptwerksoftware Bavo-orgel in Haarlem gepresenteerd

Het beroemde Müllerorgel in de Bavo. Beeld Annemarie Meerkerk Annemarie Meerkerk

In Haarlem wordt eind dit jaar een Hauptwerk Orgeldag georganiseerd waar de nieuwe Hauptwerk-sampleset van het Haarlemse Müllerorgel wordt gepresenteerd.

Dat meldt Marien Stouten van Voxus Virtual Organs, dat de orgeldag op zaterdag 6 december organiseert in zowel de Philharmonie als de Bavo. Het is voor de drie „orgelvrienden” van Voxus Virtual Organs –naast Stouten ook Bert-Jan de Waard en Roland van den Berg– de derde sampleset die ze ontwikkelen.

In de Philharmonie wordt tijdens de orgeldag het Bavo-orgel virtueel opgesteld. Er worden diverse bespelingen gegeven door de beide stadsorganisten, Jos van der Kooy en Anton Pauw. Er is ook gelegenheid om zelf te spelen op diverse Hauptwerk-orgels en een kijkje te nemen bij de klavieren van het Müllerorgel.

De dag begint met een vrije inloop vanaf 10.30 uur, het slotconcert is om 16.00 uur. Het volledige programma en de mogelijkheid van reserveren zijn op www.mullerhaarlem.nl te vinden.

Het softwareprogramma Hauptwerk, dat ruim tien jaar op de markt is, maakt het mogelijk om thuis een pijporgel virtueel te bespelen. Voxus Virtual Organs maakte eerder twee samplesets voor Hauptwerk: het De Backerorgel van Gapinge (dat nu in het orgelmuseum in Elburg staat) en het Van Damorgel van de Grote Kerk in Tholen.

Meer informatie: www.voxusorgans.com