Harde strijd om laatste Franse kiezers

Televisiedebat tussen de socialistische Hollande en zittend president Sarkozy. Foto EPA EPA

PARIJS (ANP/AFP/DPA) – Het gaat er hard aan toe tussen zittend president Nicolas Sarkozy en kandidaat-president François Hollande in een televisiedebat dat woensdagavond live wordt uitgezonden. Sarkozy noemde Hollande een „leugenaar” en „lasteraar”, terwijl Hollande Sarkozy beschuldigde van het zaaien van verdeeldheid onder de Franse kiezers.

In het debat strijden de twee om de laatste kiezers voor de verkiezingen in Frankrijk op zondag 6 mei. Het is het enige live televisiedebat waarin de twee het rechtstreeks tegen elkaar opnemen. Het debat ging al snel over economische kwesties, waarbij de twee kandidaten elkaar probeerden te overstemmen. „Duitsland doet het beter dan wij”, stelde Hollande. „Omdat Duitsland het tegenovergestelde doet van wat jij voorstelt”, beet Sarkozy terug.

Hollande zei „een president die mensen samenbrengt” en „een rechtvaardige president” te willen zijn. Volgens hem is een rechtvaardige president nodig, omdat veel mensen zijn getroffen door de crisis. „Rechtvaardigheid moet in het hart van de republiek zitten”, aldus Hollande. Hij zei fiscaal en sociaal rechtvaardig beleid te willen doorvoeren.

Sarkozy noemde de keuze die Franse kiezers moeten maken „historisch.” „Frankrijk zit niet in een crisis, maar meerdere”, stelde hij. Sarkozy, die de laatste tijd een ruk naar rechts maakte, probeert naarstig de laatste twijfelaars op zijn hand te krijgen. In de peilingen loopt Hollande voor op Sarkozy.