Friso mogelijk nooit meer bij bewustzijn

Foto ANP

INNSBRUCK (ANP) – Prins Friso (43), de tweede zoon van koningin Beatrix, heeft ernstig hersenletsel opgelopen en komt misschien nooit meer bij bewustzijn. Een eventueel herstel zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen.

Met deze sombere mededeling over de gezondheidssituatie van prins Friso zorgde Wolfgang Koller van de universiteitskliniek van het Landeskrankenhaus in Innsbruck vrijdag voor een schokgolf in Nederland. Sinds Friso een week geleden bedolven werd door een lawine, hebben Koller en zijn collega-artsen „gevochten voor zijn leven.”

Friso was vrijdag 17 februari met skivriend Florian Moosbrugger aan het skieën bij Lech, toen de lawine toesloeg. Moosbrugger wist zich te redden, maar Friso heeft ongeveer 25 minuten onder de sneeuw gelegen. Door die lange tijd onder de sneeuw hebben zijn hersenen zuurstoftekort opgelopen, verklaarde Koller, die zich als hoofd van een team specialisten vanaf het begin over de prins heeft ontfermd.

Door het zuurstoftekort stond het hart van Friso 50 minuten stil. Al die tijd moest hij gereanimeerd worden. „Een reanimatietijd van 50 minuten is erg lang”, aldus Koller. „Wellicht zelfs te lang.” Er was nog hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt de hersenen tegen al te grote schade zou beschermen, maar deze hoop werd geen bewaarheid.

Een MRI-scan en de laatste neurologische tests donderdagavond leidden tot de droevige conclusie. Politieke partijen en gelovigen reageerden verslagen. Energiebedrijf Urenco, de werkgever van Friso, is geschokt. Via Twitter uitten BN’ers hun medeleven. De gevolgen voor Koninginnedag in de Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal zijn onzeker.

Minister-president Mark Rutte heeft vrijdagochtend telefonisch contact gehad met koningin Beatrix en prinses Mabel om te laten weten dat Nederland „in deze tijd van zorgen en verdriet intens meeleeft met de koninklijke familie.” De vorstin zelf liet weten dat de familie „geroerd” is door de talloze reacties en bemoedigingen afgelopen week.

Diep bedroefd en steun zoekend bij elkaar brachten Beatrix, Mabel, prins Willem-Alexander en prins Constantijn vrijdagmiddag in het ziekenhuis van Innsbruck een bezoek aan Friso. Ook prinses Margriet is naar Oostenrijk gekomen om haar familie te ondersteunen. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft iedereen gevraagd de Oranjes met rust te laten, zodat zij het slechte nieuws kunnen verwerken.

De komende tijd zoekt de familie naar een geschikte revalidatiekliniek voor Friso. Pas als de prins uit zijn coma is, kan er gedacht worden aan een herstelproces. Al is de kans op herstel zonder blijvende schade zeer klein, verklaarde neuroloog-intensivist Michaël Kuiper tegenover de NOS.