Feenstra: Kerk moet mede richting geven aan samenleving

H. J. Feenstra. beeld RD, Henk Visscher Henk Visscher

UTRECHT. Wanneer er in de samenleving schokkende dingen gebeuren die massale rouw veroorzaken, hebben niet alleen de overheid en de politiek een rol te spelen. Er wordt dan ook iets van de kerk verwacht.

Deze woorden, verwijzend naar de aanslagen in Parijs, sprak H. J. Feenstra, directeur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), maandagmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Landelijk Dienstencentrum (LDC) in Utrecht.

Feenstra: „Wanneer er mensen en groepen worden bespot, wanneer geweld ons schokt, wanneer machtelozen in onze samenleving het onderspit delven, dan is het noodzakelijk dat ook de Protestantse Kerk haar stem laat horen en mede richting geeft aan de inrichting van de samenleving.”

Als voorbeeld noemde hij het feit dat de PKN vorig jaar een ander geluid liet horen na de roep om „minder Marokkanen” door PVV-leider Wilders. „Wij hebben daar tegenover gezet: „Wij geloven in meer.” Daarom ook hebben de landelijke kerk en talloze plaatselijke gemeenten gereageerd op de ramp met de MH17 door kerkgebouwen te openen, door ruimte te geven voor rituelen om verdriet te uiten en troost te zoeken.”

Koningin Máxima

Als een hoogtepunt in 2014 noemde Feenstra de viering van tien jaar Protestantse Kerk in Nederland met een predikantendag in Amsterdam en een jubileumdienst in De Fontein in Nijkerk in aanwezigheid van de koning en „stralend middelpunt van de dag: koningin Máxima.”

De directeur van het LDC sprak ook over „lastige en pijnlijke keuzes” die gemaakt moeten worden voor de komende jaren. „De kerk zal een kleinere dienstenorganisatie tot haar beschikking hebben. Dit proces vraagt om zorgvuldigheid voor de medewerkers.”

Feenstra gaf in zijn toespraak verder aan dat er inmiddels is gesproken met groepen theologen, jongeren, ambtsdragers, visionairs en met de flankerende organisaties van de kerk over ”Kerk 2025”, een thema dat tijdens de generale synode in november voor het eerst aan de orde kwam. De komende maanden wordt er ook overlegd met leden van diverse classicale vergaderingen en kerkenraden. De kerk moet zich richten op het bundelen van krachten in de plaatselijke gemeenten, stelde Feenstra. In die geest organiseert de PKN ook dit jaar onder meer een landelijke diaconale dag, een dag voor het pastoraat en een missionair festival.

Hydepark

Bouwbedrijf De Vree en Sliepen uit Tiel neemt de nieuwbouw van het Roosevelthuis annex congrescentrum Hydepark op landgoed Hydepark in Doorn voor zijn rekening, liet Feenstra verder weten. Tijdens de receptie tekende hij het contract met dit bouwbedrijf. Het project verloopt volgens planning en op 1 april 2016 zal de nieuwbouw in gebruik worden genomen. „Sterker nog, de bijgestelde planning kan zelfs leiden tot een eerdere opening, maar laten we de dag niet prijzen voor het avond is.”